Nyhetsbrev #2 2016
Pratham Sweden
Every Child in School and Learning Well
Några av Prathams eldsjälar och förebilder. Läs mer här.

Kvinnorna som aldrig fanns

160 miljoner försvunna flickor och kvinnor. Det är vad forskare estimerar i nya undersökningar av kvinnors säkerhet. Etthundrasextio miljoner kvinnor som dödats, dött eller aldrig fötts, till följd av att ha varit, eller skulle ha blivit, just flickor. 60 miljoner av dessa beräknas vara Indiens förlorade kvinnor.

Tystat i media

Det är en fråga som ofta mörkas och tystas i politik och media; en fråga som undviks och dämpas. För hur förklarar man att nästan 40 gånger så många kvinnor har dött i Indien till följd av barnamord och könsselektiva aborter än samtliga indier i landets krig sedan självständigheten? Hur rättfärdigar man att miljoner kvinnor spårlöst försvunnit och brutalt mördats i Mexicos maquiladoras när de inte längre passat in på den idealanställda kvinnan utan familj, styrka eller makt att säga ifrån under fruktansvärda arbetsförhållanden? Hur behåller man politiskt stöd medan många unga flickors val på den kinesiska landsbygden står mellan att utnyttjas i fruktansvärda fabriker eller hamna i prostitution? Hur behåller man kunder i västerländska butiker efter att sådana fabriksförhållanden uppmärksammats?

Den skrämmande statistiken

Forskning från 2009 visar att mellan 5-10 miljoner fler kvinnor i Asien har förlorat livet sedan nittonhundratalets slut till följd av sitt kön, än människor har dött i världens krig sedan, och inklusive, första världskriget. Viktigt att nämna här är att dödstal från krig självklart är otroligt svåra att fastställa. Beräkningar varierar i många fall med miljoner mellan bekräftade och möjliga antal dödsfall, liksom i definitionsfrågor. Oavsett avvikelser kvarstår dock faktum att Statistik från Hudson et al, 2009. frågan om kvinnors rätt går betydligt längre än löneskillnader och representation, något vi är lyckligt lottade att kunna lägga så stort fokus på i västvärlden. Rapporten ovan påvisade inte bara att kvinnofrågan bör lyftas ur statistisk synpunkt, utan fann ett starkt samband mellan kvinnors fysiska säkerhet och staters nivå av fred, och författarna sammanfattar sitt arbete med en uppmaning att omformulera internationell säkerhetspolitik till ett klart fokus på jämställdhet.

“Our results suggest that to both understand and promote national and international security, scholars and policymakers cannot overlook the situation and treatment of women. Security is a garment that must be woven without seam: if we are not paying attention, the loose threads of women’s systemic insecurity will unravel peace for all.“
 

 Vårt #PledgeForParity

Internationella kvinnodagen i tisdags belyste och hedrade eldsjälar runtom världen som varit en aktiv del i kampen för jämlikhet - och vi vill inte lämna er med en fruktansvärt framförsikt. Faktum är att vi kommit en otroligt lång väg. Inte ens i Sverige hade kvinnor rösträtt förrän 1919. Men vi har en ännu längre väg kvar att gå tills dess att gendergapet upphör, tills vi uppnår full jämlikhet och kan se ett slut på ‘the missing women’. 117 år, för att vara exakt, förutspådde World Economic Forum förra året att det kommer att ta om vi inte snabbar upp klockan.

Att snabba upp denna utveckling var just målet med årets kvinnodagstema ‪#PledgeForParity‬ och vi vill med detta uppmana även er att ta del i rörelsen.

InternationalWomensDay.org uppmanar oss till fem aktioner och menar att var person kan bli aktiv i kampen för kvinnors rätt genom att ta ansvar i sin omgivning, genom att:

  • hjälpa kvinnor och flickor att uppnå sina ambitioner
  • utmana medveten och omedveten obalans mellan könen
  • förespråka könsbalanserat ledarskap
  • värdera kvinnors och mäns bidrag lika
  • skapa inklusiva och flexibla kulturer

Vi har tagit ett aktivt beslut att kämpa för kvinnor och flickors rätt. Vi arbetar för detta var dag genom Prathams många program och initiativ i frågan, och vi vill uppmana er att göra detsamma. På vår hemsida kan du avge ditt löfte i kampen för lika rättigheter. Där kan du också läsa mer om hur just du kan bidra till vårt arbete.
 

2016 års ändamål: PCVC

Pratham Swedens ändamål både 2015 och 2016 är just flickan och hennes rättigheter. Genom en rad program arbetar Pratham med att bemöta flickans hinder, från barnarbete och våld i hemmet till möjligheter till kvalitativ skolgång och rättvisa arbetsförhållanden. Läs gärna mer om arbetet här, eller om vår egen satsning på digitala klassrum för jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Vi i Pratham Sweden har denna gång valt att skicka 2015 och 2016 års donationer till Pratham Council for Vulnerable Children, en av Prathams underorganisationer med just detta ändamål. I skrivande stund arbetar vi med PCVC för finna det rätta projektet för just oss att delta i, som kan ge er bästa återkoppling och uppföljning om barnens utveckling.

Forskningsartikeln om kvinnors säkerhet heter 'The Heart of the Matter' och är skriven av Hudson et al. Den publicerades 2009 i International Security 33:3. Om flickorna på den kinesiska landsbydgen kan ni läsa mer i Leslie Changs bok 'Factory Girls'.
 


Är du Pratham Swedens nästa hjälte?

Just nu söker vi en projektkoordinator som vill ta sig an en av våra insamlingar. Vi söker dig som är idérik, kommunikativ och självgående.

 
Hur ser uppdraget ut?
I din praktiktjänst hos Pratham Sweden kommer dina huvudsakliga uppgifter att vara att vara med och utforma insamlingen för att sedan genomföra och följa upp den. Du kommer att vara ensam i din tjänst och rapportera till projektansvarig.
 
Vem söker vi?
Då detta inte är ett heltidsuppdrag är det en fördel om du har en annan huvudsaklig sysselsättning så som studier eller arbete. Vi ser gärna att du har ett intresse av arbete med/i ideella organisationer.
 
För att lyckas bra i detta uppdrag så tror vi att du är en strukturerad och självgående person som trivs med att planera sin egna tid. Vi söker dig som är ansvarstagande och målinriktad då du kommer att arbeta mot deadlines och mål som du sätter upp tillsammans med styrelsen. Vidare så söker vi dig som inte är rädd att komma med idéer och som vill utvecklas!
 
Om uppdraget
Uppdraget pågår under deltid i sex månader. Uppdraget är ideellt, varför inget arvode utdelas.
 
Pratham Sweden är en ideell organisation innehavande 90-konto som jobbar med att förbättra kvalitén på utbildningen i Indiens slumområden. Vi är det svenska kapitlet till Indiens största utbildningsorienterade ideella organisation. Pratham Sweden grundades 2010 som en studentförening och drivs idag av sex unga kvinnor.
 
Vill du bli en del av oss? Tveka inte, utan sök med CV och personligt brev omgående till magdalena.krysiak@prathamsweden.org!

Vi ser fram emot din ansökan!

Prathams eldsjälar & förebilder

Under tisdagen kunde vi följa Pratham Education Foundations hjärtvärmande uppdateringar om sina eldsjälar och inspirerande kvinnor. Till er som missade dessa fantastiska berättelser, skulle vi här vilja dela ett urval.

Preeti Sawant stötte liksom så många andra kvinnor i Indien på stora motgångar i sin skolgång. Hon hoppade av skolan efter årskurs 4, gifte sig vid 15 års ålder och förlorade sin make som änka med två barn vid 20. Preeti tvingades flytta hem till sina föräldrar efter att hennes svärföräldrar saknat medel och vilja att hjälpa Preeti och hennes barn. Idag är Preeti tillbaka i skolan och förbereder sig för sina årskurs 10 så kallade 'board exams' genom Prathams program 'Second Chance', ett av de program som vi hälsade på under vårt besök i Indien 2013.

Preeti arbetar nu mot att en dag få ut en kandidatexamen i socialarbete och vill försäkra att hennes två barn får den utbildning de förtjänar och en dag kan bli den ingenjör och läkare som de drömmer om.


Sherine Fatema Khan hoppade av skolan i årskurs 8, men kom senare att höra talas om Second Chance och skrev in sig i Pratham stadscenter i Hyderbad i vilket hon förberedde sig för och klarade sitt årskurs 10-prov. Hon studerar nu vid universitetet, men att hon nådde dit var inte tillräckligt för Sherine. Hon ville hjälpa andra elever i samhället och driver på kvällarna Prathams Urban Learning Camp hemma hos sig.

Sherine och Preeti är två av Prathams många sanna eldsjälar och förebilder.

 
Engagera dig!
 
CSR-möjligheter hos oss

Att stödja en välgörenhet som arbetar med utveckling från gräsrotsnivå såsom Pratham gör är en unik möjlighet för ditt företag. Som företagssponsor kan du stödja ett visst projekt, eller till och med bygga en helt ny hållbar skola som inom tre år verkar nästintill självförsörjande, tack vare Prathams metoder och programutformning. Vi erbjuder även en fantastisk möjlighet för företaget att resa ner till ert projekt, träffa lärarna och barnens vars liv ni aktivt förändrar.

Som engångssponsor går donationen dit den mest behövs, t ex för attstödja ett ULCs fortsatta verksamhet eller till flera olika projekt. Du kan självklart även specificera om Ditt företag har ett visst ändamål i tanke.

Som långtidssponsor på minst tre år kan Du öppna ett helt nytt Urban Learning Center i det samhälle där det behövs som mest. I kostnaden för detta (200 000 kr/år) ingår då research inför öppnandet där volontärer går dörr-till-dörr i hela byn för att undersöka demografi och statistik, övriga undersökningar samt hela årsverksamhetens utgifter när centret väl öppnats. Det är därmed Ni som gör det möjligt för hundratals barn att få en kvalitativ skolgång det år som ni sponsrar centret!

Läs om hur Vodafone förändrade utseendet av de indiska klassrummen genom sin digitala satsning!

För mer information, vänligen kontakta marknadskoordinator Angelica.
 
Bli medlem
Bli medlem från 50 kr/månad eller studentmedlem för 100 kr som engångsdonation. Som medlem är du aktivt med och bidrar till barns rätt till kvalitativ utbildning i Indien, samt får varje år en rapport över vart dina donationer har gått och vilket resultat de har gett.
Engagera dig ideellt
Det finns flera sätt att engagera dig på ideellt inom organisationen. Har du idéer som skulle kunna utveckla organisationen, eller något speciell talang och vill bidra med din expertis? Kontakta vår marknadskoordinator Angelica och berätta mer!
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Copyright © 2016 Pratham Sweden, All rights reserved.


Would you like to change the preferences of this email?
Here you can update your preferences or unsubscribe from the campaigns.

Email Marketing Powered by Mailchimp