Nyhetsbrev oktober 2015
En 5 år lång resas milstolpe nådd: 90-kontot!

Vi är enormt stolta över att kunna meddela att Pratham Sweden har tilldelats 90-konto av Svensk Insamlingskontroll!


Blod, svett och tårar! Vi grundades 2010 som en elevförening på Enskilda Gymnasiet och har
sedan dess arbetat intensivt för att etablera vår organisation med sikte på visionen om alla barns rätt till utbildning och kunskap. 90-kontot är en stämpel på vår trovärdighet och öppnar upp många dörrar för oss och vår framtid. 

Vilken resa det har varit! Från bullförsäljningar längs promenadstråk, till en erkänd välgörenhet. Det har varit fem, bitvis omtumlande men mest helt tokigt utvecklande år. Ett stort TACK till alla som hjälpt och stöttat oss - vi ser med glädje fram emot vårt fortsatta arbete och nya milstolpar!

Under hösten anordnar vi ett fantastiskt event i Stockholm (som ni kan läsa om här nedanför!), renoverar vår hemsida, återupptar arbetet med våra digitala klassrum mellan Sverige och Indien och mycket mer. Håll utkik på vår page och hemsida!


KÄRLEK från oss på Pratham Sweden!

Läs mer om 90-konto på www.insamlingskontroll.se.
Dela din styrka med oss i november!

Nu vill vi förena vårt syfte "Every Child in School and Learning Well" med träning och hälsa. Tillsammans med några fantastiska personer inom hälsa och träning vill vi att man delar med sig av sin styrka genom att träna för sig själv - men även för andra!

Denna energifyllda dag kommer att bestå av två intensiva träningspass, en föreläsning om psykiskt välmående med lunch samt ett yogapass. Förutom Raw Boxes till lunch så kommer vi att under dagen förse alla deltagare med både dryck och mellanmål.


♥ Pass 1: Pischa Strindstedt
http://pischas.myshowroom.se/

♥ Föreläsning med lunch: GRL PWR STHLM
http://grlpwrsthlm.hemsida24.se/

♥ Pass 2: Släpps inom kort!

♥ Pass 3/Yoga: DetoxLife
http://rawness.se/blogg/detoxlife/

♥ Musik: DJ Anna Cross
https://soundcloud.com/annacross

I SAMARBETE MED:

♥ Garant Catering
♥ Macacos Acai
♥ Vitamin Well
♥ Kombucha Sverige
♥ Maxim


Priset är 420 kr och kommer att gå till årets insamlingsmål med fokus på utsatta kvinnor och barn. Detta genom bland annat utbildning av såväl flickor som pojkar i mänskliga och kvinnliga rättigheter, samt till stöd av Prathams förebyggande och rehabiliterande projekt.

 
Jag vill anmäla mig!
Insamling till förmån för de syriska flyktingarna
Möt oss i Uppsala den 11:e oktober och hjälp oss hjälpa världens människor på flykt.

Antalet barn som flyr sina hem har passerat andra världskrigets flyktingskaror. 7.6 miljoner människor är på flykt bara inom Syrien. 4 miljoner har tagit sig till grannländerna. 1 av 2 Syrier har flytt sina hem. 220 000 har dödats. 3000 har drunknat på väg över haven mot säkerhet. 2.7 miljoner Syriska barn är nu utan skola. 1 av 4 skolor har förstörts eller omvandlats till skyddsområde. 2 av 3 sjukhus i Syrien är dysfunktionella, och 1 av 2 läkare har flytt.

Världens insamlingar har visat på ett enormt stöd och nu vill även vi som hjälporganisation med barnens framtid som ledstjärna hjälpa till.
Söndagen den 11:e oktober anordnar Pooja Vijaygopal, en av de fantastiskt duktiga dansöserna på vårens fundraiser i Uppsala, en insamling till hjälp för flytkingarna. Med vintern runt hörnet och nalkandes tider för glögg, pepparkakor och julstämning slår hon upp V-dala nations dörrar för en loppmarknad i temat ‘Winter is Coming’. Detta i hennes ämbete som International Buddy Program Coordinator vid Uppsala Universitet, i samarbete med Uppsala studentkår, V-Dala International Committee och Pratham Sweden.

Inträde, hyra av försäljningsbord och fikaintäkter går oavkortat till FN flyktingorgan, UNHCR. Pratham Sweden kommer att finnas på plats från 15.00 med försäljning av våra kalendrar och smycken, från vilka intäkterna går till Prathams projekt. För eventuella frågor om eventet i allmänhet, vänligen kontakta Pooja, eller Angelica vid frågor om Pratham Swedens deltagande i insamlingen.

Välkommen till V-dala nation i Uppsala den 11:e oktober i jakt på fynd eller julklappar, för Syriens flyktingar. Inget krav på nationskort!

Preliminära öppettider: 13-17
Inträde: 10 kr
Bord för försäljning: 40 kr

Både monetära och bakverksdonationer till försäljningen uppskattas!

Vill du engagera dig ännu mer? UNHCR listar här 14 saker du kan bidra med, från monetära donationer, till informationsspridning och volontärarbete på flyktingvägarna.


 
Läs mer om eventet!

Ordet till vår webbsidevolontär
Johnny
 
Jag heter Johnny Engström och studerar applikationsutveckling .Net på teknikhögskolan i Stockholm.
 
Jag har en lång karriär bakom mig som rugbyspelare och rugbyledare. Under rugbykarriären har jag tagit SM-guld, Nordiskt guld och spelat i landslaget. Efter att ha provat eventbranschen så bytte jag jag bana förra året och provade på programmering. Nu ser jag fram emot att erbjuda min hjälp till Pratham Sweden!

Ordet till vår marknadsförings-koordinator Louise
 
Jag kom i kontakt med Pratham genom att Ingrid och jag studerade ekonomi tillsammans på Handelshögskolan i Stockholm, där jag inriktade mig mot marknadsföring. Till vardags arbetar jag på byrån Whispr Group, där vi hjälper varumärken med digital strategi och analys. Jag är otroligt tacksam och glad över att kunna kombinera erfarenheterna från mitt arbete med min passion för utbildning som marknadsföringskoordinator på Pratham. Att få bidra till att flera barn kan få ta makten över sina liv och få en ny chans i livet genom skolböckerna är fantastiskt!

Lediga tjänster

Är du intresserad av att arbeta inom en frivilligorganisation/välgörenhet? Dessutom inom en organisation som är i tillväxtfas?

Pratham Sweden är en dotterorganisation till den internationella organisationen Pratham, en av Indiens största utbildningsorienterade välgörenheter. Tillsammans arbetar vi för att förbättra utbildningskvaliteten i slum- och landsbygdsområden från grunden över hela Indien genom att:

-       starta nya skolor nära barnens hem och sätta upp bibliotek i varje by/område som vi arbetar i

-       utbilda lokala volontärer

-       publicera lärandematerial som används i utbildningen

Från Sverige bidrar vi främst med lokalt insamlade medel, men även idé- och kunskapsutbyten. Vi är idag en liten organisation med en styrelse på 6 personer, men med stora ambitioner att växa för att kunna bidra desto mer.

Vi söker just nu en praktikant, för en 6-månadersperiod, som kommer att koordinera olika typer av projekt inom organisationen, exempelvis workshops och insamlingar. Mer specifikt kommer rollen innebära att stödja den sittande styrelsen i planering, koordinering och genomförande av mindre och större projekt. Då projekten är av både kortare och längre karaktär, kommer uppdraget att uppta ojämnt antal timmar per vecka, dock inte mer än 8 timmar i genomsnitt.

Vi ser gärna att du är student/har annan huvudsysselsättning vid sidan om, att du har påvisat intresse för välgörenhetsfrågor och/eller har arbetat på frivillighetsbasis tidigare. Tjänsten medför en chans till fortsatt samarbete inom organisationen och en god inblick i välgörenhetsfrågor.

Tjänsten är obetald/på frivillighetsbasis.

Vid intresse, skicka din ansökan, med CV och ett kortare personligt brev, till magdalena.krysiak@prathamsweden.org. Eventuella frågor skickas till samma adress.

Vi ser fram emot din ansökan!

Fokus på Indien

Källa: Hindustan Times.  På bilden: Rekha Kalindi (till höger) med tidigare presidenten Pratibha Patil. 

Indiens vackra kultur och traditioner har fascinerat människor från jordens alla hörn i ljuset av de många festivaler som årligen går av stapeln i landet. Förbluffande som de är, döljs tyvärr även många forna principer och ett starkt förtryck av kvinnor i dagens samhällsstruktur. De gamla kaststrukturerna lever starka kvar än idag och synen på kvinnan i hemmet som underställd mannens kontroll är vitt utbredd.

Utbildning av kvinnor förstärker inte bara deras framtidschanser i ekonomiska termer, utan den lägger även grunden för en viktig indirekt samhällsreform; i vilken kvinnan blir mer självsäker och tar sig ut ur hemmets ‘stängsel’ med nytt hopp om framtiden. Med en utveckling som lett fler kvinnor in i arbetslivet, förstärks sakta kvinnans position i hem liksom karriär. De finner styrka att motstå förtrycket och kämpa för sina rättigheter. De får möjlighet att mobilisera sig socialt och idka förändring; förändring som pågår runt om hela världen men i brist på utbildning och nätverk förhindras räckvidd ut på landsbygden och i fattiga städer, men processen pågår för fullt.

Rekha Kalindi är en av Indiens främsta förebilder i motstånd av barnäktenskap. Vid 11 års ålder försökte hennes föräldrar tvinga henne till giftermål. När hon vägrade blev hon misshandlad och fick svälta i dagar, men Rekha stod fast vid sin tro och fann styrka och stöd från sina lärare. I hennes memoar, Strength to Say No, kan ni läsa om hennes kamp inte bara gjort henne till en ikon utan även gett glöd till en stor rörelse på social media.

“My parents insisted that I marry, but I said no and stood my ground firmly. It was difficult for me personally as well as from a societal point of view, but I mustered the courage to stand up for myself only because my teachers gave me their full support. Now my family understands and supports me”, berättar Rekha i en intervju med Hindustan Times den 30:e september i år. Och hon har lyckats.

“A lot has changed. We went door-to- door campaigning for the girl child’s right to education and a better life. We have made them aware of the dangers of child marriage and early pregnancy. People in my village can see reason in our argument. Even elderly people, who were expected to be conservative, have been encouraging me.”

Forskningen kring hur man bäst kan idka utveckling utan katastrofala följder är enorm, och bevisen på västerländska försök som misslyckats totalt genom historien är desto fler. Mycket av beläggen ligger just kring det ‘top-down’ tillvägagångssätt som ofta använts. Ledande akademiker i fältet, såsom William Easterly, hävdar i stället att vi måste börja på gräsrotsnivå, på lokal nivå. Utbildning, menar han, är en av de viktigaste grundstenarna och inte av rent ekonomiska skäl, utan av sociala. Kritiken av stora multinationella välgörenhetsbidrag är invävd i denna röra, just för deras försök att implementera ändringar såsom västervärlden tror de behövs, och detta utan vidare utvärdering av försöken - hur välmenande de än må vara - förklarar Easterly i sin bok Den vite mannens börda.

Pratham arbetar just utefter de råd som bland annat återfinnes i Easterlys forskning. Vi arbetar från gräsrotsnivån, med omfattande utvärderingar av inte bara de startade projekten, utan även av Indiens behov, såsom framlagda av lokalbefolkningen genom den årliga ASER undersökningen. Resultatet av denna undersökning lägger grunden för vart års fortsatta verksamhet och satsningar. De internationella kapitel av organisationen som sedan grundats arbetar under samma principer, till stor del i monetärt stöd av de lokala satsningarna, men även med bidraget av vart lands expertis, applicerat till de lokala behoven. I höst återupptar vi i Pratham Sweden bland annat våra digitala klassrum som ämnar utvidga barnens kulturella och ämnesspecifika kunskaper utöver vad den ordinarie indiska och svenska kursplanen omfattar. Mer om denna satsning kommer ni kunna läsa om under hösten.För ‘Every Child in School and Learning Well’, för en ljusare framtid.
Bli vår hjälte - engagera dig!

Att stödja en välgörenhet som arbetar med utveckling från gräsrotsnivå såsom Pratham gör är en unik möjlighet för ditt företag. Som företagssponsor kan du stödja ett visst projekt, eller till och med bygga en helt ny hållbar skola som inom tre år verkar nästintill självförsörjande, tack vare Prathams metoder och programutformning. Vi erbjuder även en fantastisk möjlighet för företaget att resa ner till ert projekt, träffa lärarna och barnens vars liv ni aktivt förändrar.

Som engångssponsor går donationen dit den mest behövs, t ex för attstödja ett ULCs fortsatta verksamhet eller till flera olika projekt. Du kan självklart även specificera om Ditt företag har ett visst ändamål i tanke.

Som långtidssponsor på minst tre år kan Du öppna ett helt nytt Urban Learning Center i det samhälle där det behövs som mest. I kostnaden för detta (200 000 kr/år) ingår då research inför öppnandet där volontärer går dörr-till-dörr i hela byn för att undersöka demografi och statistik, övriga undersökningar samt hela årsverksamhetens utgifter när centret väl öppnats. Det är därmed Ni som gör det möjligt för hundratals barn att få en kvalitativ skolgång det år som ni sponsrar centret!

För mer information, vänligen kontakta marknadskoordinator Angelica.

​Bli studentmedlem för bara 100 kr/år, eller ordinarie medlem från 50 kr/månad. Registrera dig här!
​Det finns flera sätt att engagera dig på ideellt inom organisationen. Du kan anordna din egen insamling, vara funktionär på våra event, söka en praktikanttjänst och mycket mer. Har du idéer som skulle kunna utveckla organisationen, eller något speciell talang och vill bidra med din expertis? Kontakta vår volontärkoordinator Angelica och berätta mer!
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Copyright © 2015 Pratham Sweden, All rights reserved.


Vill du ändra inställningarna för detta mail?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Email Marketing Powered by Mailchimp