Pratham Sweden nyhetsbrev juli 2015        

Träningsevent i höst
 
De korta sommarmånaderna är snart förbi, men vi ser med glädje fram emot hösten då det är dags för vårt nästa stora Stockholmsevent med tränings- och hälsotema!

Vad dagen har att bjuda på är ännu hemligt, men håll utkik på vår Facebook- och hemsida för en kommande tjuvtitt på programmet! Tills dess önskar vi er en fortsatt fantastiskt sommar i hopp om några få soltimmar mellan regnstormarna.


 
Årets progress-o-meter

Prathams verksamhet växer för varje år och når ut till allt fler utsatta barn och ungdomar runt om i Indien. Året 2014-2015 nådde Pratham ut till hela 7.7 miljoner barn!


Den långa vägen från skolgång till kunskap

Inskrivningen till skolor ökar, men kunskapsnivån förblir alarmerande låg. Så hur leder vi vägen från skolgång till kunskap?

Det är en självklarhet i dagens Sverige. Redan i småbarnsåldern introduceras vi för alfabetet, för siffror och former genom motorikövningar och leksaker. Den där mjuka bokstavsklossen må användas mer som en godisklubba än skolmaterial den första tiden, men någonstans där i bakhuvudet registreras det. När vi sedan går in i förskoleåldern har vi lagt grunden till de kunskaper vi ska komma att vinna och för många barn är det första året i grundskolan nästintill en lek. Deras föräldrar har redan tränat med dem i hemmet, föreskoleläraren har redan presenterat materialet och den där surfplattan har tusentals utbildningsorienterade spel att härja bland. Vi är priviligerade och så blir det en självklarhet - att kunna läsa, att kunna skriva, att kunna räkna.


 
Men vad händer när barnen växer upp i ett analfabetiskt hem, i fattigdom långt bortom i-ländernas moderniteter och digitala lyx? Vad händer när ibland inte ens lärarna har högre utbildning än grundskola – en grundskola där eleverna inte tillåts hållas tillbaka om de inte klarade årskursen?
       Resultatet står svart på vitt i Prathams ASER undersökning, the Annual Status of Education Report, där Pratham går runt från by till by och ber barnen läsa och räkna samt undersöker tillvaron i hemmet. Vid ett av stoppen under 2014 års undersökning kunde 70% av barnen i motsvarande mellan- och högstadiet inte läsa en enkel berättelse. Av 39 barn kunde bara 12 läsa berättelsen, 2 kunde endast läsa paragrafer, 3 bara ord, 10 kunde identifiera bokstäver, och 11 låg ännu på nybörjarnivå. I Indien är det ingen självklarhet.
 
2009 års Right to Education Act (RTE) gjorde skolgång obligatoriskt för barn mellan 6-14 år. Sedan dess införande har inskrivningen vid skolor också ökat, men ett namn på ett papper försäkrar varken närvaro eller en stigande inlärningskurva. Bristen på utbildade lärare uppenbarades återigen i en rapport publiserad i The Times of India för två år sedan. Den visade att 99% av de studenter som just tagit en Bachelor of Education-examen i Indien blev underkända på det slutgiltiga prov (CTET) som sedan 2011 krävs för att få undervisa årskurs 1-8 på statliga skolor. Mest chockerande är den stora andel av dessa underkända sökanden som redan var anställda som grundskolelärare innan kravet infördes. Mindre än 1% av dåvarande och blivande lärare klarade ett prov i grundläggande engelska, matematik och naturkunskap.
 
Så hur kan vi leda vägen från skolgång till kunskap?


2014 års ASER-undersökning.

En av Prathams grundare, Dr Madhav Chavan, och ASER Centres direktör Rukmini Banerji diskuterar just detta i ett inlägg i Education Week. De pekar på att lärare använder de textböcker som staten anvisat för årskursen, men detta förutsätter att barnen uppnått den nivå som textboken är ämnad för. Barnen måste testas för att försäkra att de uppnår kunskapskraven, och detta är precis vad ASER gör, tillsammans med Prathams programs regelbundna kontroller av barnens utveckling.
      Chavan och Banerji poängterar även innebörden av stöd från hemmet. “Om inte lärare förstår inlärningsmål och arbetar mot att nå dem, kan vägen mot meningsfull utbildning inte bli navigerad. Om inte föräldrar förstår inlärningsmål och kräver bättre inlärning för sina barn, kan resan från skolgång till kunskap aldrig slutföras.”
 


Pratham har inte bara en bred rad program för både förskole- och grundskolebarn, ungdomar som vill ut i arbetslivet samt skyddsprogram för de som utsatts för våld eller barnarbete - utan även ett program direkt inriktat på att stoppa analfabetismen hos mödrar. På så sätt kan barnens mödrar inte bara överstiga tröskeln själva, utan även vara ett stöd för sina barn och förstå vilka trösklar som de förväntas överstiga med årskurserna.

Skriv- och läskunnighet är ingen självklarhet. Inte heller är orsaken till problemet det. Det är en komplex situation som kräver gräsrotslösningar på flera fronter. Så låt oss sluta stirra oss blinda på inskrivningsantal och fokusera på den riktiga lösningen på problemet: anpassade program, givande tester, utbildade lärare och personal samt stöd från hemmet, för att bara nämna några få.
Ledig tjänst: Projektkoordinator

Nu söker vi en projektkoordinator som kommer att ansvara för utförandet av kommande insamlingar och andra projekt, såsom workshops. Detta är en frivilligbaserad tjänst med möjlighet till fortsatt arbete inom vår styrelse.Läs mer här och kontakta Magdalena vid intresse eller frågor.
Passionerad webdesigner sökes

Webbhjälte sökes pro-bono för att hjälpa oss nå ut till fler! Vi söker en passionerad själ som kan förenkla och anpassa nuvarande hemsida till en modern och mobilanpassad sajt. Är du den vi söker eller har du span på vår hjälte? Hör av dig så berättar vi mer!

Vill du bli vår nästa hjälte?
Donera, bli medlem, delta i våra projekt eller volontärarbeta!Det finns flera olika sätt att stödja vårt arbete. Varesig Du är en fattig student, tidspressad i toppen av Din karriär eller hemma och energiskt söker ett nytt projekt, så har vi något för Dig. Donationer, medlemskap, deltagande i våra olika projekt, företagssponsring samt ordets kraft är av ovärderlig betydelse för oss. Besök vår hemsida eller kontakta någon av oss personligen för att höra mer om hur just Du kan hjälpa oss efter Dina möjligheter!
 
BLI FÖRETAGSSPONSOR
Öppna ett helt nytt Urban Learning Center och lägg dess grund som en självförsörjande, hållbar skola.


För donationer om minst
200 000 kr. Läs mer.
BLI FÖRETAGSVÄN
För företagsdonationer om
5000 kr eller mer per å
rSamtidigt som du hjälper
kanske hundratals eller
tusentals barn i Indien, visar
Du att Ditt företag tar socialt
ansvar och bidrar med vad Du förmår för en bättre värld. Läs mer.
RES SOM VOLONTÄR

Har du lärarutbildning och vill arbeta på våra skolor i Indien? Har du kunskaper i media, PR, data, eller bokpublikation och vill hjälpa Pratham Books nå en ny publik? Res som volontär!Kontakta volontärkoordinator Angelica så hjälper hon dig att hitta det projekt där Du kan göra långsiktig skillnad!
“Of the 39 children we surveyed yesterday, only 12 could read a story, 2 could read paragraphs, 3 could read words, 10 only identified letters and 11 were at the beginners’ stage. That means, 70 per cent children couldn’t read a story,” - See more at: http://indianexpress.com/article/india/india-others/big-picture-read-me-a-story/#sthash.VmrL49Y2.dpuf
“Of the 39 children we surveyed yesterday, only 12 could read a story, 2 could read paragraphs, 3 could read words, 10 only identified letters and 11 were at the beginners’ stage. That means, 70 per cent children couldn’t read a story,” - See more at: http://indianexpress.com/article/india/india-others/big-picture-read-me-a-story/#sthash.VmrL49Y2.dpuf
PRATHAM I MEDIA
 
-- "Half of our school students, after spending six years in school, cannot read basic sentences or perform simple arithmetic. The same could have been learnt within two to three years in a good private urban school". Läs hela inlägget här.
 
-- "Of the 39 children we surveyed yesterday, only 12 could read a story, 2 could read paragraphs, 3 could read words, 10 only identified letters and 11 were at the beginner's stage. That means, 70 per cent children cound't read a story". Läs mer om 2014 års ASER.
INDIEN I SIFFOR

Lärande i Indien
  • Över 25% av Indiens andraklassare känner inte igen siffrorna 1-9
  • 50 % av femteklassarna kan inte läsa en text avsedd för årskurs 2
  • 20% av femteklassarna kan som mest läsa bokstäver
  • Över 50% av åttondeklassarna kan inte lösa en division för årskurs fyra
 
Barnarbete i Indien
  • Över 12 miljoner tvingas till barnarbete
  • NGOs misstänker över 60 miljoner i barnarbete är den riktiga siffran
  • Över 50% av barnen har blivit utsatta för sexuella övergrepp
  • Pratham räddade 258 barn från barnarbete under 2013.
VÅRA LEARNING CAMPS

Vid årsskiftet 2013/2014 sände vi en donation till Indien som kom att sponsra 9 Learning Camps i Indien under skolåret med start under följande vår.


Bilder från ett av våra camps.


Learning Camps är intensiva kurser som hålls under block om ca 10 dagar under en period om någon eller några månader . I dessa delas barnen upp utefter förmåga och inte efter tidigare betyg som kan differera så betydligt beroende på vart barnet tidigare har studerat. På detta sätt effektiviseras undervisningen och resultatet blir en mycket större inverkan än en vanlig skolklass skulle ha haft på barnet.
 
ORDSPRÅK

"The only way you can change things is education, because education gives a girl self-importance, self-worth, and it also teaches young men the value of the woman."

- Leila Seth, f.d högsta domare och medlem av Indiens kommitté för våldtäktsgranskning.
KONTAKTA OSS

Ordförande
Ingrid Eelde Koivisto

Vice ordförande
Magdalena Krysiak

Sekreterare och insamlingskoordinator
Sara Wizén

Marknadskoordinator
Angelica Lindqvist

Kassör och ekonomiansvarig
Aleksandra Dennier

Juridisk samordnare
Natali Phalén

Övrigt
 
Foto: Angelica Lindqvist, Pratham Education Foundation

Copyright © 2015, Pratham Sweden, All rights reserved.
För mer kontaktinformation, vänligen klicka här.

avbeställ detta nyhetsbrev    uppdatera prenumerationspreferenser   Receive this email in English