Nyhetsbrev #3 2016
Pratham Sweden
Every Child in School and Learning Well

 
 

De kallas ‘daliternas daliter’. De är stigmatiserade som ‘råttätarna’. Tack vare Pratham Council for Vulnerable Children är de även de första av generationer att få gå i skolan.

Programmet är Pratham Swedens 2015/2016 års ändamål.

Det omtalade området heter Musahar och är beläget i Indiens fattigaste stat, Bihar.  Namnet ‘Musahar’ betyder just ‘råttätare’ och har fått sitt namn från den omfattande fattigdom i området som tvingat invånarna att konsumera råttor som proteinkälla. Trots att Musahar är långt ifrån det enda området där detta sker, så har det sociala stigmat förblivit. Likväl ligger Musaharbefolkningen bakom nästan alla andra sociala grupper i Indien. Flickor och kvinnor utsätts för konstant diskriminering och utnyttjande, våld och sexuella övergrepp. Genom generationer har Musaharbefolkningen fråntagits alla rättigheter till utbildning, hälsovård och arbete. Bland kvinnor är läs- och skrivkunnigheten 0.09% och bland män runt 2%.

Människor i området försörjer sig som sopsamlare eller dagsarbetare. Merparten av männen dricker bort sina ansvar och de få kronor som blir kvar till hushållet spenderas således på alkohol och mat. De har inte råd att skicka sina barn till skolan. Detta kombinerat med de negativa intressenivåerna som föräldrar i området har gentemot utbildning gör det mycket svårt att göra interventioner i området. Som samhället med Indiens lägsta rank är även många skolor högst ovilliga att ta emot Musaharbarnen av rädsla att de ska påverka de andra barnen negativt.

Interventionen påbörjas

Mot denna bakgrund började Pratham Council for Vulnerable Children (PCVC) arbeta med barnen i Musahar genom Drop-in center som barnen besökte när de kunde. Konceptet består i att barnen kommer till centret och deltar i lekar och aktiviteter som formar ett intresse för böcker, utbildning och gott uppförande. När barnen nått nödvändig nivå av disciplin och börjat fatta intresse för böcker, blir de

undervisade i alfabetet och siffror. Där börjar deras resa mot utbildning och sedan förra året har över 200 flickor skrivits in i skolan.

Målet

I år vill Pratham Sweden dubbla totalsiffran och skriva in lika många till. För att möjliggöra detta behöver vi dock hjälp. 1500 kr är allt som krävs för att få ett barn bort från soporna på gatan och in i skolan, med ett helt års skolkostnader och stöd täckt.

Förebilder i samhället - en framgångssaga

Flickorna i Musahar är första generationens elever och har utgjort ett exempel för resten av barnen i samhället. Nu kontaktas PCVC även av föräldrar som vill få med sina söner i programmet. Genom grundläggande intervention som adresserat inte bara den låga inskrivningen i skolan, utan de bakomliggande faktorer som lett till problemet, kan man idag inte se någon skillnad på skolklassernas flickor från Musahar och övriga elever. Inte heller har problem uppkommit med barnens närvaro eller aktivitet i skolornas verksamhet. Kunskapsnivåerna har ökat från noll till att kunna läsa och skriva både meningar och siffor.

Det är en otrolig förändring som PCVC har åstadkommit och vi är stolta över att meddela att detta program, kallat the Education Sponsorship Program, är 2015/2016 års donationsändamål - med flickan i fokus.

Med det vill vi även rikta ett stort tack till alla er som varit med och bidragit till denna donation under det gångna året, och på förhand till er som under det kommande året donerar. TACK!


Är du Pratham Swedens nästa medmänniska?

MÅLINRIKTAD OCH KOMMUNIKATIV PROJEKTKOORDINATOR SÖKES!

Vi söker nu 1-2 projektkoordinatorer som självständigt kan planera, genomföra och följa upp insamlingsevent för Prathams räkning. Har du den personliga kompetens och professionella kapacitet vi söker? Då erbjuder vi ett rikt och ansvarsfullt volontärarbete med mycket glädje och utveckling.

Arbetsuppgifter
Som projektkoordinator på Pratham Sweden får du tillsammans med medlemmar ur styrelsen självständigt planera och genomföra ett eller flera insamlingsevent med olika teman. I rollen ingår även att ha kontakt med eventuella sponsorer och partners samt att följa upp eventen i efterhand. Du rapporterar till projektansvarig, som finns nära till hands för att bolla idéer och stötta dig i arbetet. Det övergripande målet för eventen är att skapa synlighet om vår verksamhet och att samla in pengar för vårt arbete i Indien.

Våra förväntningar
Vi förväntar oss att du är en god ambassadör för Pratham och har ett professionellt och respektfullt bemötande. Du deltar aktivt i vårt förbättringsarbete och visar engagemang för vårt uppdrag och dina arbetsuppgifter.

Kvalifikationer
Du har lägst gymnasieutbildning eller annan utbildning i kombination med arbete med liknande uppgifter. Det är meriterande om du arbetat med projektledning, eventproduktion eller insamling. Du ska ha god kommunikativ förmåga och kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Vi ser också gärna att du har tidigare erfarenhet av service och att du vet vad det innebär att jobba med en begränsad budget.

Personliga kompetenser
Som person kommer du ofta med idéer och nya angreppssätt som du omsätter i praktiken för att uppnå resultat. Du är lugn, uppmärksam och tillmötesgående och har både intresse och vilja att hjälpa andra. Du anstränger dig för att leverera lösningar och planerar och prioriterar arbetet väl. Du har en förmåga att sätta upp och hålla tidsramar och du förblir motiverad och effektiv trots eventuella bakslag.

Upplysningar
Uppdragsperiod: ca 6 månader med möjlighet till förlängning
Arbetstid: ca 2-4 h i veckan, mer koncentrerat vid event
Placering: Stockholm (du utgår hemifrån)
Tillträde för rollen: Snarast eller enligt överenskommelse
Detta är ett ideellt uppdrag varför ingen lön utgår, dock utgår ersättning för vissa utlägg

Ansökan
Välkommen med CV och ansökningsbrev senast den sista maj 2016. Om du har frågor gällande rollen kan du mejla projektansvarig Irina Backman på irina.backman@prathamsweden.org - det är även dit du skickar dina ansökningshandlingar.

Vi ser fram emot din ansökan!


Följ oss via social media - nu har vi vaknat upp ur vår vinterdvala!

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Instagram
Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Engagera dig!
 
CSR-möjligheter hos oss

Att stödja en välgörenhet som arbetar med utveckling från gräsrotsnivå såsom Pratham gör är en unik möjlighet för ditt företag. Som företagssponsor kan du stödja ett visst projekt, eller till och med bygga en helt ny hållbar skola som inom tre år verkar nästintill självförsörjande, tack vare Prathams metoder och programutformning. Vi erbjuder även en fantastisk möjlighet för företaget att resa ner till ert projekt, träffa lärarna och barnens vars liv ni aktivt förändrar.

Som engångssponsor går donationen dit den mest behövs, t ex för attstödja ett ULCs fortsatta verksamhet eller till flera olika projekt. Du kan självklart även specificera om Ditt företag har ett visst ändamål i tanke.

Som långtidssponsor på minst tre år kan Du öppna ett helt nytt Urban Learning Center i det samhälle där det behövs som mest. I kostnaden för detta (200 000 kr/år) ingår då research inför öppnandet där volontärer går dörr-till-dörr i hela byn för att undersöka demografi och statistik, övriga undersökningar samt hela årsverksamhetens utgifter när centret väl öppnats. Det är därmed Ni som gör det möjligt för hundratals barn att få en kvalitativ skolgång det år som ni sponsrar centret!

Läs om hur Vodafone förändrade utseendet av de indiska klassrummen genom sin digitala satsning!

För mer information, vänligen kontakta marknadskoordinator Angelica.
 
Bli medlem
Bli medlem från 50 kr/månad eller studentmedlem för 100 kr som engångsdonation. Som medlem är du aktivt med och bidrar till barns rätt till kvalitativ utbildning i Indien, samt får varje år en rapport över vart dina donationer har gått och vilket resultat de har gett.
Engagera dig ideellt
Det finns flera sätt att engagera dig på ideellt inom organisationen. Har du idéer som skulle kunna utveckla organisationen, eller något speciell talang och vill bidra med din expertis? Kontakta vår marknadskoordinator Angelica och berätta mer!
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
Website
Website
Contact
Contact
Copyright © 2016 Pratham Sweden, All rights reserved.


Would you like to change the preferences of this email?
Here you can update your preferences or unsubscribe from the campaigns.

Email Marketing Powered by Mailchimp