View this email in your browser


Vervul je leven als koan

Nieuwbrief 76, Zen Peacemakers Lage Landen, februari 2023
Van de redactie
 
Onmogelijk te accepteren situaties kennen we allemaal in ons leven. Wat te doen als niets helpt: dat is de fundamentele vraag die we steeds opnieuw tegenkomen. Deze situaties zijn onze poorten van beoefening. Ze helpen ons beseffen dat vooronderstellingen en ideeën over hoe iets moet zijn ons in de weg staan om in rust en onbevangen te doen wat ons te doen staat.
Een prachtig boek over alledaagse situaties in het leven van ons, lekenbeoefenaars, is nu vertaald naar het Nederlands. Ik interviewde Eef Yuman Heinhuis over het proces van vertalen en haar enthousiasme over het boek. Je leven vervullen als een koan, is de basisbeoefening van onze praktijk. In 66 koans komt het hele leven langs. Het is een prachtig boek, lees het allen! Let ook op de agenda, de studiegroep Het Verborgen Licht, over het gelijknamige koanboek, waar inschrijving nog bij mogelijk is.
 
Mogen wij luisteren, spreken, schrijven en lezen met de helderheid dat niet-weten en erkennen-wat-is ons brengt.
 
Diana Vernooij,
Licht dat Waakt
 
Inhoud van deze nieuwsbrief
- In Vervul je leven als koan, vertelt Eef Yuman Heinhuis in een interview met Diana Vernooij over de vertaling van Het Boek van de Alledaagse Koans;
- Poorten van beoefening in het dagelijks leven, recensie van Het Boek van de Alledaagse Koans, door Diana Vernooij;
- Een zachte gloed op mijn hartstreek ervoer Sander Bisscheroux tijdens het traject One Year to Live;
- Annie Schalkwijk vertelt over de meditatie bij het lichtlabyrint in De weg die ieder mens aflegt;
- Een blik over de grens, laat de activiteiten zien van Zen Peacemakers internationaal;
- Agenda Zen Peacemakers Lage Landen geeft overzicht van komende activiteiten;
- Klaar mee is de mini-column van Sander Bisscheroux.
 


Hierbij tref je de nieuwsbrief van de Zen Peacemakers Lage Landen aan.
De leefintenties van de Zen Peacemakers integreren we in ons leven en ons werk.
•           niet-weten (not-knowing): het loslaten van vaste ideeën over jezelf en het universum
•           erkennen wat is (bearing witness) ten aanzien van de vreugde en het lijden van de wereld
•           actie (action) die voortkomt vanuit niet weten en erkennen wat is, voor jezelf en voor anderen.
Vervul je leven als koan,
Eef Heinhuis over Het Boek van de Alledaagse Koans – interview door Diana Vernooij
 


Eef Yuman Heinhuis ontmoette haar lerares Irène Kaigetsu Bakker sensei in 2007 bij een training Big Mind, Big Heart. Zij ontving in 2010 van Genpo Merzel roshi haar boeddhistische naam Yuman (relaxed completely). Met de zen werd ook de basis gelegd voor de mindfulnesstrainingen die zij geeft. Eef leidt in Friesland een kleine sangha, onder de vlag van de Zen Spiritsangha en is inmiddels door Irène sensei aangewezen als dharmaholder.

vertalen
“Het boek The Book of Householders Koans, waking up in the land of attachments is in februari 2020 uitgekomen en geschreven door de roshi’s Eve Myonen Marko en Wendy Egyoku Nakao. Onze vertaling is net uitgekomen bij uitgeverij Asoka onder de titel: Het Boek van de Alledaagse Koans, ontwaken in een wereld vol verplichtingen. We hebben er twee jaar aan gewerkt.
Lees verder
Poorten van beoefening in het dagelijks leven,
recensie van Het Boek van de Alledaagse Koans – door Diana VernooijWat een heerlijk boek om telkens een paragraaf te lezen en te overdenken. Als ik iedere avond een stuk lees ben ik 66 avonden bezig. 66 koans, 66 situaties uit het leven gegrepen. Deze verrukkelijke teksten nodigen uit om zorgvuldig één voor één te lezen en ermee rond te lopen, precies zoals koans bedoeld zijn. Koanstudie verandert je leefwijze, omdat je dwars tegen de gebruikelijke manier leert ingaan om de wereld te ervaren. Ik lees, dwaal, herken, associeer, voel en beland in mijn eigen koans.
Lees verder

 
Een zachte gloed op mijn hartstreek,
reflectie op One Year To Live – door Sander Bisscheroux
 

 

 
 
 

Sander Bisscheroux (1975) werkt als freelance interviewer en pianostemmer. Hij volgde sesshins bij Ton Lathouwers, Konrad Maquestieau en de monniken van Zundert. Momenteel beoefent hij vooral zelfstandig loopmeditatie.
 
Twaalf maanden lang werkten we toe naar onze denkbeeldige dood. Dat was wel wat blasé, zo’n denkbeeldig sterfproces. Maar ik kan niet anders dan bekennen dat het ook beklemmend was, als een bergpad dat moest worden afgelegd.
De weg die ieder mens aflegt,
het lopen van een lichtlabyrint – door Annie Schalkwijk
 

    

Annie Schalkwijk is Zenpeacemaker en was de eerste voorzitter van de Zen Peacemakers Lage Landen. Ze verzorgt iedere maand een meditatieavond in De Kapel in Hilversum.
 
Op vrijdagavond 16 december, nog net geen zonnewende, legden voorganger Elly van Kuijk en ik een lichtlabyrint in de kerkzaal van De Kapel, vrijzinnige geloofsgemeenschap Hilversum.
Lees verder
Een blik over de grens
Zen Peacemakers internationaal – door Diana Vernooij


 


 

De Zen Peacemakers-beweging is begonnen in de Verenigde Staten. Op de website van de www.zenpeacemers.org kun je veel informatie vinden van met name oprichter Bernie Glasmann roshi en de Zen Peacemakersactiviteiten in de Verenigde Staten. Maar er is meer.
Lees verder
Agenda Zen Peacemakers Lage Landen
Klaar mee
column van Sander Bisscheroux

 
Soms ben ik echt helemaal klaar met de beoefening.
 
Liefst zou ik een gewone kantoorbaan hebben.
Bij de Belastingdienst of UWV. Iets met dossiers en casussen.
En dan twee keer per jaar op vakantie gaan: skiën in de winter en waterskiën in de zomer. Potjandorie ja. Ik durf te verlangen naar waar ik me lang tegen heb afgezet: een gemiddeld, Nederlands yuppen-leven.
 
En dan net doen, alsof ik niet chronisch ziek ben, natuurlijk.
En zo zijn we toch weer terug bij de beoefening…
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023 Zen Peacemakers, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp