Nieuwsbrief 67, Zen Peacemakers Lage Landen, april 2021                      Bekijk deze email in je browser

Van de redactie

Een wat kortere nieuwsbrief deze keer: een interview, twee artikelen, haiku’s en een column. 
Hoe komt iemand ertoe om gevangenen te gaan bezoeken? Jan Veenendaal vertelt over zijn ervaringen als maatje in de gevangenis. Ik interview hem en hij schrijft zelf ook nog eens een bijdrage. Ook citeren we uit zijn columns in het Boeddhistisch Dagblad.  Kees laat ons meelezen met zijn haiku’s. Zen Zaaien en plukken is gestart en Liddy laat haar gedachten gaan terwijl zij actief is op haar tuin. En Paula schreef de column over haar coronablues. 

Inhoud van deze nieuwsbrief

  • In Zij zijn mij en ik ben hen vertelt Jan Veenendaal in het interview van Diana Vernooij over zijn engagement met het leven;
  • Jan Veenendaal denkt over De drie intenties in de bajes;
  • Kees Hagenaar schreef Het oneffene in haiku’s;
  • In The bees are in concert mijmert Liddy Vonk over de start van Zen Zaaien en Plukken;
  • En de column Luisteren naar coronablues is van Paula Borsboom.

Graag voor de volgende nieuwsbrief je teksten voor half juni bij mij: diana@zenpeacemakers.nl

Dank voor jullie bijdragen! Mogen wij luisteren, spreken, schrijven en lezen met de helderheid die niet-weten en erkennen-wat-is ons brengt. 

Diana Vernooij

Hierbij tref je de nieuwsbrief van de Zen Peacemakers Lage Landen aan.

De leefintenties van de Zen Peacemakers integreren we in ons leven en ons werk. 

• niet-weten (not-knowing): het loslaten van vaste ideeën over jezelf en het universum
• erkennen wat is (bearing witness) ten aanzien van de vreugde en het lijden van de wereld
• actie (action) die voortkomt vanuit niet weten en erkennen wat is, voor jezelf en voor anderen.

Zij zijn mij en ik ben hen

het engagement van Jan Veenendaal, interview door Diana Vernooij

“Ik  ben een leerling van Thich Nhat Hanh. Toen ik 15 jaar was liep ik met een groot wit kruis op mijn schouder bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam  te protesteren tegen de Vietnamoorlog. Op mijn 22e zamelde ik geld in voor een stichting voor Vietnamese weeskinderen. In Amsterdam heb ik ook een lezing van Thich Nhat Hanh bijgewoond en daarna vergat ik hem.  Lees verder →

De drie intenties in de bajes

door Jan Veenendaal

Niet-weten

Voor ik mijn eerste stappen ‘binnen’ zette had ik geen idee hoe het zou zijn, om in contact te komen met een gedetineerde. Mijn (voor)oordelen waren groot. Ik was zenuwachtig, deed bijna alles fout wat ik maar fout kon doen en toch mocht ik naar binnen. Lees verder →

Het oneffene in haiku’s 

door Kees Hagenaar 

Kees schreef dagelijks een haiku (5-7-5 lettergrepen) en deelde die met mensen die ernstig ziek zijn.
Het is zijn intentie dat het lezen een kleine afleiding brengt, een glimlach, weg van ziek-zijn. 

Ik zag de rivier,
de stroming, de dieptes en
het oneffene.  Lees verder →

The bees are in concert
over de start van Zen Zaaien en Plukken, door Liddy Vonk

Liddy Vonk zit sinds 10 jaar bij Zen Centrum Amsterdam, haar leraar is Nico Tenko Roshi.

Vier jaar geleden deed Liddy mee aan de training Geweldloze Communicatie van de Zen Peacemakers. Nu neemt ze deel aan de groep Zen Zaaien en Plukken. 

 

 

In zijn boek ‘Niets is zo’ schrijft Shunryu Suzuki over de dingen met liefde en aandacht doen. Aandacht voor de ruimte, dingen net even een fractie langzamer te doen. De kunst is in alles de Boeddha te zien. Als je dat ziet dan ga je er vanzelf respectvol mee om. Lees verder →

Luisteren naar coronablues

Column door Paula Borsboom

Paula Borsboom is docent communicatie aan de Hogeschool Utrecht en is geïnteresseerd in de councilcircles, zoals die ook door de Zen Peacemaker worden georganiseerd. Ze beoefent al geruime tijd zenmeditatie.  

Samen met een vriendin maak ik een ommetje. Mijn vriendin is in een goed humeur: ze kan met ons wandelingetje eerste worden in de competitie die ze is gestart met collega´s (www.hersenstichting.nl/ommetje). Ik heb dat vooruitzicht niet. Maar dat is niet de belangrijkste reden dat ik me lamlendig voel. Ik heb last van coronablues.    

Ik ben het zo spuugzat” klaag ik tegen mijn vriendin. “Opgesloten in mijn huis en elke avond alleen.” Mijn vriendin begint een lofzang op webinars en online workshops die ik zou kunnen volgen om uit mijn isolement te komen. “Maar ik zit al de hele dag achter de computer” brom ik terug, “Ik groei gewoon dicht van al dat zitten!” “Doe dan mee met Nederland in beweging, elke ochtend op tv”, kraait mijn vriendin. Ik kijk haar woedend aan. Ze haalt haar schouders op en stapt monter verder. Weet zij veel hoe het is om nu in coronatijd alleen te wonen: zij is al bijna een halve eeuw getrouwd!  

De volgende dag komt mijn dochter bij me langs. Ik steek ook tegenover haar mijn riedel af. Haar reactie is anders. Omdat ze ook alleenwonend is? Omdat ze mijn stemmingen al zo lang kent? Of is ze gewoon uit zichzelf een wijs iemand? Hoe dan ook: ze houdt haar mond, luistert zonder te reageren en laat mij stoom afblazen. Als ze ten slotte zegt: “Ja, het is rot om nu alleen te wonen!”, zucht ik vanuit het allerdiepste in mezelf. De ballon met ergernis is leeggelopen. Ik voel me gezien, weer even mens onder de mensen.

In gesprekken zijn we zo gewend om met adviezen, meningen, opbeurende woorden en dooddoeners te strooien. Terwijl het soms alleen maar nodig is dat je een plek biedt, waar stil geluisterd wordt. Aandachtig, aanwezig, accepterend. Zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt in luisterkringen die door de Zen Peacemakers worden georganiseerd. In een luisterkring onderbreek je elkaar niet. Zo word je uitgenodigd om echt te spreken, te spreken vanuit het hart. De anderen luisteren, ook vanuit het hart. Er ontstaat verbinding. De verbinding die ik zocht met mijn vriendin, mijn dochter, mijzelf. En ach, de volgende dag heb ik toch ook maar in mijn huiskamer mee gesprongen met Nederland in beweging!

  • Iedere ochtend van 7:30 - 8:10 mediteren we gezamenlijk via het videoconference programma Zoom.
  • Zen Zaaien en Plukken, maandag 26 april van 19.00 - 21.00 (programma volgt)

  • Householder Koans, iedere tweede maandag van de maand, 18.00 uur gefaciliteerd door Bread Loaf Mountain Zen Community (Vermont-USA) in samenwerking met Petra Zenryū Hubbeling

  • Een jaar leven alsof het je laatste jaar is. Een intensief jaarprogramma rond het boek A Year to Live van Stephen Levine. Oriëntatie bijeenkomst zondag 1 augustus. Maandelijkse bijeenkomsten starten de eerste zondag van september en vinden iedere eerste zondag van de maand plaats. Er zal een Nederlands sprekende en Engels sprekende groep zijn. Dit programma is een samenwerking met Bread Loaf Mountain Zen Community (Vermont-USA)

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Zen Peacemakers, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp