Duitslandnieuws.nl — Maakt de handelsrelatie helder

Nieuwsbrief 38: 21 juni


Als Duitsland voetbal kijkt, maken politici stiekem wet

Terwijl heel Duitsland in de ban is van het WK voetbal, proberen Duitse politici in de Bondsdag heikele thema’s erdoorheen te jagen. Ditmaal gaat het om schaliegas.


Zwitsers troeven Duitsers af in 'pünktlichkeit'

Bij de Zwitsers lukken megaprojecten wel, terwijl in Duitsland het ene 'miljardengraf' na het andere ontstaat. Zowel in de planning als in de uitvoering zijn de buren in het zuiden beter. Vijf punten waar de Zwitsers de Duitsers aftroeven.


Axel Springer valt Google aan met zoekmachine

De Duitse uitgever Axel Springer koopt 20% van de aandelen van de Franse zoekmachine Qwant. Daarmee verbindt topman Mathias Döpfner consequenties aan de open brief die hij eind april schreef met de kop 'Bang voor Google'.


Opnieuw stijgen de Duitse lonen harder dan in Frankrijk

In Duitsland zijn de lonen afgelopen jaar sneller gestegen dan in buurland Frankrijk. Samen zijn ze de grootste economieën van Europa. In een aantal branches zijn de verschillen wel erg groot. De stijgende salarissen zijn in Duitsland goed voor de binnenlandse vraag dat daarmee ook in de lift zit.


Steinmeier: vakmensen en nerds samenbrengen

De ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland - Frans Timmermans en Frank-Walter Steinmeier spraken maandag op het Nederlands-Duits Forum in Den Haag na een bilateraal onderonsje. Volgens Steinmeier zijn beide landen sterk in de maakindustrie. "Nu moeten we de vakmensen verbinden met de nerds." Een verslag in tweets.


In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland

Het leven in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Volgens de laatste cijfers van Eurostat betalen Nederlanders 10,1% meer voor hun dagelijkse boodschappen dan het gemiddelde van de EU-lidstaten. In Duitsland is dat slechts 1,5%. Sowieso hoeven de Duitsers veel minder diep in hun buidel te tasten dan hun meeste buurlanden. 

Krantenkiosk, elke morgen Duitse krantenkoppen


Duitslandnieuws leest de Duitse kranten en stelt elke morgen een beknopt overzicht samen van artikelen die je niet mag missen. 
Elke werkdag een vers krantenoverzicht rond 8.00 uur op de site. Volg Duitslandnieuws via Twitter (@Dld_nieuws) en blijf op de hoogte van de laatste updates.

 


Stage bij Duitslandnieuws

Beleef een zomer lang de Berlijnse start-up scene van binnenuit. Duitslandnieuws is de journalistieke start-up van Duitsland-correspondenten Derk Marseille en Bertus Bouwman in Berlijn. We zoeken twee stagiaires die mee willen helpen om onze ambitieuze plannen nog meer vaart te geven.

Contact

Wij stellen feedback op prijs en leren je graag kennen. Kom langs voor een vers bakje koffie of een potje tafeltennis aan de Brunnenstraße 181 in Berlijn. Wel graag eerst even bellen Bertus Bouwman 0049 152 167 208 32.

Niet in de buurt? Ook dan stellen we je feedback of kennismaking zeer op prijs. Mail naar bertus.bouwman@duitslandnieuws.nl

Duitslandnieuws

Email Marketing Powered by Mailchimp