Duitslandnieuws.nl — Maakt de handelsrelatie helder

Nieuwsbrief 17 - 24 januari

 

ADAC-baas vliegt met traumaheli

Een nieuw schandaal bij automobielclub ADAC. Volgens het blad Stern gebruikte ADAC-voorzitter Peter Meyer regelmatig een traumahelikopter voor dienstreizen. De ADAC heeft dit inmiddels bevestigd. Het zou afgelopen tien jaar tegen de dertig keer gebeurd zijn. Zorgverzekeraars die meebetalen aan de helikopter wisten nergens van.


Brzeski: Duitsland heeft zijn eigen Tea Party

Politiek populisme floreert niet alleen in economisch slechte tijden, maar vooral in economisch goede tijden, zegt ING-econoom Carsten Brzeski. Kijk maar naar Nederland of Oostenrijk begin jaren 2000. Duitsland leek lange tijd immuun voor dit nieuwe Europese fenomeen. Zelfs de anti-europartij, de AfD, is na de verkiezingen weer in de vergetelheid verdwenen. Dat lijkt te veranderen. Geluiden tegen Europa en tegen immigratie krijgen een nieuw gezicht. Duitsland heeft plots zijn eigen Tea Party: de Beierse CSU.


Sigmar Gabriel wil Energiewende hervormen

De Duitse minister Sigmar Gabriel (SPD) van Economische Zaken en Energie moet de Energiewende weer betaalbaar maken. Onderdeel van zijn hervormingsplannen is het snoeien in het aantal geplande windmolens. Maar hij krijgt kritiek, de plannen gaan niet ver genoeg en de minister-president van Sleeswijk-Holstein vindt de voorstellen economisch gezien onzin. Het Duitse kabinet gaf woensdag de minister groen licht om zijn plannen uit te voeren.


Oost-Duitse scheermesjes moeten Gillette verslaan

Als het gaat om scheermesjes zijn Gillette en Wilkinson Sword (Schick) de giganten in de wereld. Toch komt er een aanval op deze scheerreuzen. De Amerikaanse online start-up Harry's bestaat nu 9 maanden en wil superieure mesjes voor een lagere prijs aanbieden. Het heeft daarom de 93-jaar oude Oost-Duitse fabriek Feintechnik gekocht voor zo'n 100 miljoen dollar.


Start-up beginnen in Duitsland nog een gedoe

Duitse politici beschouwen Berlijn graag als hét startup-mekka van Europa, schrijft Duitslandnieuws-expert Mathieu Sneep. Een nieuw bolwerk van ondernemerschap en innovatie. Wat auto’s zijn voor Beieren, moeten jonge internationale bedrijven worden voor Berlijn. Maar hoe makkelijk is het eigenlijk om als buitenlander een bedrijf in Berlijn op te zetten?


Gelderland en NRW werken samen tegen verspilling van kennis


Regelmatig doen kennisinstituten aan twee kanten van de grens hetzelfde onderzoek. Tegelijkertijd heeft het mkb geen toegang tot deze informatie en geen geld om zelf diepgravend onderzoek te doen. Om die kennis en bedrijven bij elkaar te brengen wordt donderdagmiddag in Arnhem het Agrologistiek Support Center (ASC) geopend. Het moet de samenwerking tussen Gelderland en Noordrijn-Westfalen verbeteren.

Krantenkiosk, elke morgen Duitse krantenkoppen


Duitslandnieuws leest de Duitse kranten en stelt elke morgen een beknopt overzicht samen van artikelen die je niet mag missen. 

ADAC manipuleerde de autoverkiezing al veel langer en de Nederlandse RWE-baas Peter Terium vreest voortijdig einde kernenergie. In Duitsland is opschudding ontstaan over het hacken van 16 miljoen e-mailadressen. Porsche is het sterkste merk van Duitsland en de goedkope Duitse ecostroom doet stroomnet Frankrijk kraken.

Elke werkdag een vers krantenoverzicht rond 8.00 uur op de site. Volg Duitslandnieuws via Twitter (@Dld_nieuws) en blijf op de hoogte van de laatste updates.

 

Contact

Wij stellen alle feedback op prijs en leren je graag kennen. Kom langs voor een vers bakje koffie of een potje tafeltennis aan de Brunenstraße 181 in Berlijn. Wel graag eerst even bellen Bertus Bouwman 0049 152 167 208 32.

Niet in de buurt? Ook dan stellen we je feedback of kennismaking zeer op prijs. Mail naar bertus.bouwman@duitslandnieuws.nl
Duitslandnieuws

Email Marketing Powered by Mailchimp