Duitslandnieuws.nl — Maakt de handelsrelatie helder

Nieuwsbrief 50: 13 september


Groene Brenninkmeijers zetten in op schaliegas

De Nederlands-Duitse familie Brenninkmeijer wilde de wereld beter maken door flink te investeren in duurzame energie. Maar met de groene idealen is het snel gedaan als de familie er miljarden op verliest. Nu zet de C&A-familie hun geld op de winning van schaliegas in de Verenigde Staten.

 

Tolvignet is bureaucratisch monster dat niets oplevert

Behalve de CSU ziet geen enkele partij in Duitsland de 'tol voor buitenlanders' zitten. Het is een bureaucratisch monster dat niets oplevert, zo klinkt van diverse kanten. Maar om de lieve vrede binnen het kabinet te bewaren belooft bondskanselier Merkel dat het vignet er hoe dan ook komt.


BMW moet van heilig Beiers huisje Brotzeit afblijven

Het geldt in Beieren als een absoluut heilig huisje: de Brotzeitpause. BMW wilde van het kwartiertje pauze af, want het komt de efficiëntie niet ten goede. Na een felle vakbondsstrijd is er een compromis. De werknemers leveren met liefde vijf minuten van de middagpauze in, zolang Brotzeit maar behouden blijft.


'Woestijnstroomman' Van Son vertrekt naar RWE

De Nederlandse Paul van Son maakte Duitse bedrijven enthousiast voor zijn project Desertec om met zonnepanelen in de woestijn energie voor Europa op te wekken. Nu veel bedrijven zich terugtrekken verlaat ook Van Son het project. Voor energiereus RWE gaat hij in Dubai met duurzame energie aan de slag.


Google durft niet dus fotografeert Berlijn straten zelf

Nu de auto's van Google Street View na alle hevige protesten sinds 2011 niet meer door Duitsland durven te rijden, gaat Berlijn zelf de straten fotograferen. Dat vindt niet iedereen een goed idee en niet enkel vanwege de privacygevoeligheid.


Carsten Brzeski: Vreemdeling in eigen land

Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING-DiBa verhuisde eind vorige maand van Brussel naar Frankfurt in zijn geboorteland. Daar moet hij wel even wennen, schrijft hij: Welkom in Duitsland, het land van regels, vergrijzing en slaapliedjes van gedroomde bestaanszekerheden. Het verbaast niet dat de Duitsers de ECB niet meer begrijpen.


Krantenkiosk, elke morgen Duitse krantenkoppen

Duitslandnieuws leest de Duitse kranten en stelt elke morgen een beknopt overzicht samen van artikelen die je niet mag missen.  Elke werkdag een vers krantenoverzicht rond 8.00 uur op de site. Volg Duitslandnieuws via Twitter (@Dld_nieuws) en blijf op de hoogte van de laatste updates.


Loop stage bij Duitslandnieuws

Beleef de Berlijnse start-up scene van binnenuit. Duitslandnieuws is de journalistieke start-up van Duitsland-correspondenten Derk Marseille en Bertus Bouwman in Berlijn. Wil je stage lopen bij Duitslandnieuws? Stagiaires die willen meewerken om onze ambitieuze plannen nog meer vaart te geven kunnen zich melden.

Contact

Wij stellen feedback op prijs en leren je graag kennen. Kom langs voor een vers bakje koffie of een potje tafeltennis aan de Brunnenstraße 181 in Berlijn. Wel graag eerst even bellen met de redactie: 0049 (0) 30 394 064 113.

Vragen over Duitslandnieuws? Bekijk onze FAQ.

Niet in de buurt? Ook dan stellen we je feedback of kennismaking zeer op prijs. Mail naar derk.marseille@duitslandnieuws.nl

Duitslandnieuws

Email Marketing Powered by Mailchimp