Duitslandnieuws.nl — brengt Duitsland dichterbij

Nieuwsbrief 63: 13 december


Mittelstand vreest ondergang familiebedrijven

De Duitse belastingdienst en rijke familiebedrijven waren lang dikke maatjes. Bij opvolging binnen de familie worden kinderen vrijgesteld van de erfbelasting. Het Constitutionele Hof denkt er over na een einde te maken aan deze regeling, wat volgens de familiebedrijven desastreuze gevolgen kan hebben.

 

Jens Spahn: de jonge rebel die de CDU gaat opschudden

Een kleine revolutie voltrok zich afgelopen week op het partijcongres van de CDU in Keulen. 'Jonge rebel' Jens Spahn (34) wist zich als tegenkandidaat in het presidium van de partij te laten verkiezen. Zijn speerpunt is de digitalisering, waar Duitsland volgens hem een flinke inhaalslag moet maken.


Duitsland bespot 'taalpolitie' uit Beieren

Een Beiers proefballonnetje dreigt al voor het partijcongres van komende vrijdag uiteen te spatten. Een van de voorstellen waar de CSU zich over zal buigen is dat het buitenlanders verplicht wordt om ook binnenskamers Duits te praten. Het ontlokte een stortvloed van gemengde reacties in de Duitse media en op Twitter.


CDU en SPD proberen tolplannen jaren uit te stellen

De Duitse regeringspartijen CDU en SPD doen er alles aan om de omstreden tolplannen van coalitiegenoot CSU uit te stellen. Aan het wetsvoorstel moet 'nog flink gesleuteld worden', zegt de SPD. Binnen Europa trekken Oostenrijk en Nederland samen op tegen de plannen. Daarmee blijft steeds minder over van het Beierse stokpaardje.


Kijktip: ZDF-documentaire over de Aldi-broers

Ze waren misschien wel de meest mysterieuze broers van Duitsland: Theo en Karl Albrecht. ZDF zond dinsdagavond een documentaire uit over de oprichters van discounter Aldi. Vanuit het niets bouwden ze een discounterimperium op waarmee ze zich bij de allerrijksten van Duitsland schaarden. Toch kennen maar weinig mensen de broers echt.


Carsten Brzeski: Waarom ‘QE’ Duitsers zo woest maakt

Hier in Frankfurt lokt alleen al het woord ‘QE’ woest hoofdschudden uit. De opwinding was daarom afgelopen week des te groter toen ECB president Draghi alvast het grootschalige aankopen van bedrijfs- en staatsobligaties en bijdrukken van geld (QE) aankondigde. Bundesbank-baas Jens Weidmann ziet het met lede ogen aan.


Krantenkiosk, elke morgen Duitse krantenkoppen

Duitslandnieuws leest de Duitse kranten en stelt elke morgen een beknopt overzicht samen van artikelen die je niet mag missen.  Elke werkdag een vers krantenoverzicht rond 8.00 uur op de site. Volg Duitslandnieuws via Twitter (@Dld_nieuws) en blijf op de hoogte van de laatste updates.

 

Bouw mee aan het nieuwe Duitslandnieuws

Leuk dat je trouw onze nieuwsbrief leest. Je kunt ons steunen door nu al abonnee te worden van Duitslandnieuws. Daarmee bouw je mee aan het nieuwe platform.

 

Ga snel naar de actiesiteLoop stage bij Duitslandnieuws


Beleef de Berlijnse start-up scene van binnenuit. Duitslandnieuws is de journalistieke start-up van Duitsland-correspondenten Derk Marseille en Bertus Bouwman in Berlijn. Stage lopen bij Duitslandnieuws? Stagiaires die willen meewerken om onze ambitieuze plannen nog meer vaart te geven kunnen een open sollicitatie sturen.

Contact

Wij stellen feedback op prijs en leren je graag kennen. Kom langs voor een vers bakje koffie of een potje tafeltennis aan de Brunnenstraße 181 in Berlijn. Wel graag eerst even bellen met de redactie: 0049 (0) 30 394 064 113.

Vragen over Duitslandnieuws? Bekijk onze FAQ.

Niet in de buurt? Ook dan stellen we je feedback of kennismaking zeer op prijs. Mail naar derk.marseille@duitslandnieuws.nl

Duitslandnieuws

Email Marketing Powered by Mailchimp