Duitslandnieuws.nl — Maakt de handelsrelatie helder

Nieuwsbrief 58: 8 november


25 Jaar na de val van de Muur: succes in Oost-Duitsland

Dit weekend staat Duitsland er bij stil dat 25 jaar geleden de Muur viel. Veel Nederlanders probeerden destijds met meer of minder succes een bedrijf te beginnen. Duitslandnieuws sprak met twee ondernemers die er over kunnen meepraten. Tuincentrum Der Holländer van Frits Seelen is een begrip in Berlijn. En Alexander van Haaren verkocht net na de Wende auto's in Leipzig. Nu maakt hij met 100 medewerkers vochtige doekjes in Saksen-Anhalt.

Duitslandnieuws interviewde vorig jaar CDU-Bondsdaglid Kees de Vries die boer werd in de voormalige DDR: 'Als het regende deed de telefoon het dagen niet'.

 

Deze Oost-Duitse producten zijn springlevend 

Met de val van de Muur stortte 25 jaar geleden ook veel Oost-Duitse bedrijvigheid in. Veel mensen raakten werkloos doordat hun bedrijf niet voorbereid was op zo'n harde overgang naar het kapitalisme. Toch wist een aantal fabrieken te overleven. Merken als Rotkäppchen (bubbelwijn), Radeberger (bier) zijn nu bekend in het hele land.


In deze deelstaten slaat de vergrijzing het hardst toe

Het wordt als één van de grootste bedreigingen voor de Duitse welvaart gezien: de vergrijzing in combinatie met het lage geboortecijfer. Uit cijfers van de OESO blijkt dat vooral de deelstaten in de voormalige DDR rap vergrijzen


Duitser tref je eerder op Xing dan op Linkedin

Xing? Veel Nederlanders hebben er nog nooit gehoord, ook al komen ze regelmatig in Duitsland. Maar wie online wil netwerken doet er goed aan om op deze website een profiel te openen. Want daar tref je de Duitser eerder dan op Linkedin.


Duitsland krijgt er komend jaar 150.000 banen bij

In Duitsland schroefden de afgelopen maanden bijna alle instituten hun groeiprognoses voor de economie omlaag. Toch verwacht de Duitse Kamer van Koophandel (DIHK) dat er komend jaar 150.000 banen bij komen


Vincent Wever: Deutsche Bahn moet snel liberaliseren

De klachten over Deutsche Bahn zijn talrijk, schrijft Vincent Wever. Overheden en klanten profiteren er volgens hem van wanneer de spoorwegen liberaliseren.


Krantenkiosk, elke morgen Duitse krantenkoppen

Duitslandnieuws leest de Duitse kranten en stelt elke morgen een beknopt overzicht samen van artikelen die je niet mag missen.  Elke werkdag een vers krantenoverzicht rond 8.00 uur op de site. Volg Duitslandnieuws via Twitter (@Dld_nieuws) en blijf op de hoogte van de laatste updates.


Loop stage bij Duitslandnieuws

Beleef de Berlijnse start-up scene van binnenuit. Duitslandnieuws is de journalistieke start-up van Duitsland-correspondenten Derk Marseille en Bertus Bouwman in Berlijn. Stage lopen bij Duitslandnieuws? Stagiaires die willen meewerken om onze ambitieuze plannen nog meer vaart te geven kunnen een open sollicitatie sturen.

Contact

Wij stellen feedback op prijs en leren je graag kennen. Kom langs voor een vers bakje koffie of een potje tafeltennis aan de Brunnenstraße 181 in Berlijn. Wel graag eerst even bellen met de redactie: 0049 (0) 30 394 064 113.

Vragen over Duitslandnieuws? Bekijk onze FAQ.

Niet in de buurt? Ook dan stellen we je feedback of kennismaking zeer op prijs. Mail naar derk.marseille@duitslandnieuws.nl

Duitslandnieuws

Email Marketing Powered by Mailchimp