Copy
Newsletter TB nr.6 / Ianuarie 2016
Vizualizati acest email in browser

"Trebuie să ne asigurăm că avem acces universal la diagnostic și tratament pentru pacienții cu TB"

Întotdeauna am considerat că resursa umană și corecta responsabilizare, corecta instruire a resursei umane este absolut esențială atunci când pornești la un drum, atunci când vrei să atingi niște performanțe, când vrei să faci o diferență față de ceea ce a fost anterior.

*Răzvan Vulcănescu, Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătății 

[citiți interviul în întregime]


"Reala problemă de sănătate publică o reprezintă cei cu multidrog rezistanță"

Pentru noi, proiectul derulat cu fonduri norvegiene este vital pentru asigurarea controlului TB in Romania, pentru că a însemnat crearea rețelei naționale de laboratoare de bacteriologie prin care se va asigura diagnosticul mai rapid al tuberculozei și, mai mult decât atât, al chimiorezistențelor.

*Gilda Popescu, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Prpf. Dr. Marius Nasta
[citiți interviul în întregime]


"Cred că echilibrul psihic poate să facă minuni în vindecare"

Din energia pe care i-o dă pasiunea pentru meseria pe care o practică, dr. Cristina Popa găsește resurse zi după zi pentru a-și convinge pacienții să urmeze până la capăt tratamentul, spre binele lor.

*Medicul pneumolog Cristina Popa, de la Institutul „Marius Nasta”

[citiți interviul în întregime]

Controlul tuberculozei în spitale

25 de medici supervizori din București care lucrează în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) au participat la cursul „Controlul transmiterii tuberculozei în unitățile sanitare”, organizat în luna noiembrie de Institutul de Preumoftiziologie „Marius Nasta”.

Instruirea medicilor supervizori este o etapă importantă în procesul de întărire a capacității PNPSCT de a preveni și controla tuberculoza în România, ei fiind cei care monitorizează activitățile de control al tuberculozei în unitățile sanitare și instruiesc personalul medical din spitalele de pneumologie din țară.

[citiți articolul în întregime]

"Boala nu mă demoralizează, mă face mai puternică"

Liliana G. are 28 de ani, este agent imobiliar și în octombrie a fost internată la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde a fost diagnosticată cu tuberculoză multidrog rezistentă.

Eu nici măcar nu știam că mai există TBC. Doctorița de aici mi-a spus: „Ești suspectă de TBC”. Mi-am făcut analizele și mi-a ieșit că am rezistență. A fost un șoc pentru mine. Nu știam ce înseamnă rezistență… Am aflat.

Mă așteptam să stau cel mult trei luni în spital, după care credeam că îmi dă drumul acasă și tot tratamentul durează șase-opt luni, dar am aflat că va dura mai mult. Sunt aici din 18 octombrie și trebuie să plec  la jumătatea lunii decembrie.
După ce plec de aici, o să mai stau o lună-două și apoi o să-mi caut un serviciu să lucrez mai puțin, măcar opt ore, să nu fie așa stresant, că, oricum, acasă nu pot să stau prea mult.

[aflați toate detaliile]

Conținutul acestui newsletter nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor Norvegiene 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor newsletter-ului.
Pentru informații oficiale despre Granturile SEE și Norvegiene accesați http://www.eeagrants.org, http://www.norwaygrants.ro, http://www.ms.ro

Copyright © 2016 Romanian Angel Appeal, All rights reserved.


dezabonare    actualizare date