Copy
Newsletter TB nr.7 / martie 2016
Vizualizati acest email in browser

„Acest proiect contribuie la efortul internațional de stopare a tuberculozei”

Impactul proiectului se traduce în servicii mai bune de diagnostic, tratament, tratament sub directă observare (DOT), sprijin social și intervenții preventive pentru grupurile importante din punct de vedere epidemiologic și vulnerabile, care în timp vor duce la reducerea diferențelor economice și sociale cauzate de TB în România și în Spațiul Economic European.

*Răzvan Vulcănescu, Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătății, coordonatorul programului RO_19 "Inițiative în sănătatea Publică" 

[citiți interviul în întregime]


Tratamentul sub directa observare salvează vieți

Până acum, prin acest proiect, 150 de pacienți primesc tratament sub directă observare. În medie, un suporter DOT are câte un pacient sau maximum trei. Nu este foarte simplu, pentru că tratamentul presupune deplasarea în trei zile la bolnav, așa că nu ai cum să ai mulți pacienți, altfel nu ai avea timp să faci tot ce ai de făcut. În fiecare din cele trei zile în care pacientul trebuie să-și ia tratamentul, suporterul urmărește bolnavul să ia fiecare pastilă din lista de tratament.

Dr. Florin Sologiuc, de la Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS)

[citiți interviul în întregime]


„Indiferent care este forma de tuberculoză, de fiecare dată diagnosticul este un șoc”

Tuberculoza nu mai este boala sărăciei, dar mulți români încă nu știu acest lucru și nu se așteaptă să se îmbolnăvească. Diagnosticul este greu de acceptat pentru un director de bancă, de exemplu, sau pentru un avocat. Cătălina Constantin, președinta Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, ne vorbește despre probleme sociale și psihologice ale pacienților cu tuberculoză, dar și despre importanța instruirii permanente a personalului medical care lucrează cu pacienți cu TB.

Cătălina Constantin, președinta Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă
[citiți interviul în întregime]

Harta laboratoarelor de diagnosticare rapidă a TBVezi aici harta completă cu labotaroarele de diagnosticare rapidă TB din România

Curs pentru infirmieri și asistenți care lucrează cu pacienți cu TB

Pe 1 martie, 12 asistenți și infirmieri ai  Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București au participat la cursul „Tipuri de măsuri de control al transmiterii tuberculozei”, organizat și susținut de dr. Cristian Popa, medic în cadrul unității.

Cursul aduce informații importante care ajută angajații spitalului să fie atenți la situațiile la care se expun și la măsurile prin care ar putea să evite contagiunea cu virusul tuberculozei de la pacienți.

Riscul de îmbolnăvire cu tuberculoză la personalul spitalicesc din unitățile TB este estimat a fi de trei-patru ori mai mare decât în populația generală.

Asistenții și infirmerii, care sunt personalul cel mai expus acestui pericol, fiindcă stau cel mai mult în preajma pacienților și au contact direct și repetat cu ei, nu trec printr-un instructaj special la momentul angajării în unitățile sanitare care se ocupă de pacienți cu TB. De aceea, dr. Popa își dorește să transforme acest curs într-un training frecvent, prin care să fie instruiți periodic angajați ai spitalului din toate secțiile.

La curs, participanților li s-a vorbit despre căile de transmitere a tuberculozei, despre sursele de infecție și soluțiile pe care personalul spitalicesc le are la îndemână pentru a se proteja, cum ar fi măștile medicale speciale, educarea pacienților în privința igienei tusei și o politică mai strictă pentru persoanele care vin la spital ca vizitatori.

În ianuarie, a fost organizat un curs pe aceeași tematică pentru medicii supervizori, persoane-cheie din teritoriu, care monitorizează activitățile de control al tuberculozei și instruiesc personalul medical.[aflați toate detaliile]

Conținutul acestui newsletter nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor Norvegiene 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor newsletter-ului.
Pentru informații oficiale despre Granturile SEE și Norvegiene accesați http://www.eeagrants.org, http://www.norwaygrants.ro, http://www.ms.ro

Copyright © 2016 Romanian Angel Appeal, All rights reserved.
Primiți acest email deoarece ați colaborat în trecut cu Fundația Romanian Angel Appeal sau cu unul dintre partenerii acesteia.

Our mailing address is:
Romanian Angel Appeal
Bucharest
Bucharest 07000
Romania

Add us to your address book


dezabonare    actualizare date


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Romanian Angel Appeal · Bucharest · Bucharest 07000 · Romania

Email Marketing Powered by MailChimp