Copy
Newsletter TB nr.3 / Aprilie 2015
Vizualizati acest email in browser

Start în cursurile de formare

Între 19 și 22 martie, la București, peste 20 de medici pneumologi au fost instruiți în controlul TB, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”, finanțat din Granturile Norvegiene 2009-2014, prin Programul RO 19 Inițiative în Sănătatea Publică, derulat de Ministerul Sănătății.
.
[citiți aricolul în întregime]

Diagnostic rapid pentru tratament eficient

La sfârșitul lunii martie, 18 specialiști de la laboratoarele naționale de tuberculoză din București și Cluj și de la cele de bacteriologie din Bacău, Constanța, Craiova, Timișoara și Sibiu au învățat cum să utilizeze echipamentele MGIT960 de testare rapidă.

În opt laboratoare regionale și două naționale – București și Cluj avem acum posibilitatea testării genetice, în 24 sau 48 de ore, a prezenței microbului în spută și a rezistenței microbului respectiv la medicamentele cele mai puternice – Izoniazidă și Rifampicină.

Daniela Homorodean, șefa laboratorului din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca

[aflați toate detaliile]

Tratament și atenție sporită. 1.000 de persoane cu tuberculoză multidrog rezistentă vor primi tratament nu doar în spital, ci și după ce ajung acasă

O mie de pacienți depistați cu tuberculoză multidrog rezistentă primesc tratament de calitate, începând din martie. În același timp, odată ajunși acasă, aceștia dar și alți 500 de pacienți (care primesc tratament prin finanțare guvernamentală) vor fi monitorizați de către medicii de la dispensarele TB din localități, pentru a nu întrerupe tratamentul. Pentru a-i ajuta să facă față noii situații care implică multe costuri (de la costurile legate de o alimentație sănătoasă, pentru susținerea organismului, până la cele legate de controalele periodice care presupun deplasări la medic), toți cei 1.500 de pacienți vor primi lunar, începând din luna mai 2015 tichete sociale în valoare de 80 de lei, scopul principal fiind respectarea administrării tratamentului antituberculos.

[citiți articolul în întregime]

„Nu mai am puterea dinainte, dar ne târâim”

„Anul trecut am stat nouă luni aici. N-am putere să muncesc; mă bucur că pot face o mâncare, o curățenie, că pot să o ajut pe fata mea.”

„Duminica înainte să mă internez am plâns de-am rupt. Totul e nou: de la un om activ, nu te doare nimic, ești un om sănătos, te trezești că trebuie să te internezi.”


[Citiți mărturiile unor paciente internate la Institutul „Marius Nasta”]
 

Continutul acestui newsletter nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a Granturilor Norvegiene 2009-2014. Întreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor newsletter-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați http://www.eeagrants.org, http://www.norwaygrants.ro, http://www.ms.ro

Copyright © 2015 Romanian Angel Appeal, All rights reserved.


dezabonare    actualizare date