Copy
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017
View this email in your browser

«των λαών η ανεξήγητη υπομονή»

Συνομιλίες Φυγάδων - Αλφαβητάρι πολέμου
 

Kείμενα Bertolt Brecht - Μελοποίηση Hanns Eisler
 

 
Το Goethe Zentrum Χανίων και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συνδιοργανώνουν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 ετών από το θάνατο του Bertolt Brecht, μια πρωτότυπη μουσικο-θεατρική παράσταση, βασισμένη στα έργα του «Συνομιλίες Φυγάδων» και «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε πρωτότυπη μελοποίηση Hanns Eisler και σκηνοθεσία του Andreas R. Bartsch, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 21.00΄, στο κινηματοθέατρο Αστόρια, στο Ηράκλειο.

Η παράσταση, που ταξιδεύει υπό το σύνθημα «των λαών η ανεξήγητη υπομονή», διήνυσε με αφετηρία την ιστορική θεατρική σκηνή Volksbühne του Βερολίνου μια μεγάλη πορεία από την Τιφλίδα της Γεωργίας ως την Αβάνα της Κούβας και παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 80 σκηνές διεθνώς.

Ο Andreas R. Bartsch, γερμανός σκηνοθέτης, συνεργάτης της Volksbühne και εκπρόσωπος της πρωτοπορίας της σύγχρονης βερολινέζικης θεατρικής σκηνής καθοδηγεί του ηθοποιούς Ruediger Klink και Aloysius Itoka που ερμηνεύουν με απλότητα τη μετέωρη κατάσταση των ανθρώπων που εκτοπίζονται λόγω του πολέμου. Ο μουσικός διευθυντής και πιανίστας Joerg Mischke ζωντανεύει τις μελωδίες του γερμανού συνθέτη Hanns Eisler και καθοδηγεί την αισθαντική τραγουδίστρια-ηθοποιό Marie-Louise Gunst και τους μουσικούς του Barbara Klaus-Cosca (ακορντεόν) και Susanne Filep (βιολί) σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη live εμφάνιση.

Το αλφαβητάρι του Πολέμου

Το 1955, O Brecht δημοσιεύει τα συγκλονιστικά συνοδευτικά επιγράμματα των φωτογραφιών, που έχει συλλέξει ως φυγάς στην Φινλανδία το 1941 από εφημερίδες της εποχής του, με εικόνες πολέμου, καταστροφής και ερήμωσης. Το 1957 ο Hanns Eisler τα μελοποιεί και παραδίδει 14 διαχρονικά τραγούδια για τη λαίλαπα του πολέμου που συντρίβει την ανθρώπινη ύπαρξη.
 
Συνομιλίες φυγάδων

Πρόκειται για ένα μικρό, ανέκδοτο θεατρικό έργο του Brecht, που δεν εγγράφεται στην κατηγορία των διδακτικών του συγγραμμάτων, αποτελεί ωστόσο χαρακτηριστικό δείγμα της τυπολογίας του σύγχρονου documentary theatre. Το πνεύμα του Brecht για τους φυγάδες, το οποίο έγραφε ενόσω περίμενε την άδεια μετακίνησής του προς την Αμερική, ξεδιπλώνεται στη φράση «...Ένα καλό διαβατήριο είναι πάντα αναγνωρισμένο, ενώ ένας άνθρωπος, όσο καλός και αν είναι μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ...».
 
Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες
Γλώσσα: Γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Andreas R. Bartsch
Μουσική διεύθυνση – Πιάνο: Jörg Mischke
Ηθοποιοί : Rüdiger klink και Aloysius Itoka
Μουσικοί: Susanne Filep (βιολί), Marie Luise Gunst (τραγούδι), Barbara Klaus-Cosca (ακορτνεόν).

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, του Goethe Zentrum Χανίων και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Παραγωγή: Robin4Arts | www.robin4arts.com

 
 

Info:
 
Πότε: Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 21.00΄

Πού: Κινηματοθέατρο Αστόρια, Πλατεία Ελευθερίας, 71202 Ηράκλειο

Γενική Είσοδος: 8 ευρώ

Πληροφορίες: (+30) 2810-283219, Εσωτ.: 101

Προπώληση Εισιτηρίων: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Σοφοκλή Βενιζέλου 27, 71202 Ηράκλειο
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Σοφοκλή Βενιζέλου 27

712 02 Ηράκλειο
Τηλ.: (+30) 2810-283219


Our mailing address is:
info@historical-museum.gr
 

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to diamanti@admin.uoc.gr
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Historical Museum of Crete · 27 Sofokli Venizelou Ave · Heraklion, Crete 71202 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp