Copy
Nieuwsbrief RESOC-SERR Brugge

De MAKERSMATCH toont creaties tussen ambacht en maakindustrie


Handmade in Brugge zette in 2015 DE MAKERSMATCH op rond de centrale vraag: wat kunnen ambachtelijke makers betekenen voor de maakindustrie en omgekeerd? DE MAKERSMATCH ging op zoek naar vijf zinvolle matches tussen ambachtelijke makers, maakbedrijven en ontwerpers uit de regio Brugge. De vijf matches doorliepen een traject dat een klein jaar in beslag nam. Tijdens dit traject leerden ze elkaar en elkaars praktijk beter kennen, tastten ze de samenwerkingsmogelijkheden af, om erna samen tot de ontwikkeling van een nieuw prototype te komen.

DE MAKERSMATCH wil vooral werken aan vernieuwing en nieuwe toepassingsmogelijkheden opsporen door oude ambachtelijke technieken te koppelen aan nieuwe technologieën uit de maakindustrie. RESOC Noord-West-Vlaanderen ondersteunde dit project.

Wil u de 5 prototypes die uit deze samenwerking zijn gekomen gaan bekijken ‘in levende lijve’? Dat kan nog tot 5 juli op de eerste verdieping van designwinkel Callebert. Deze folder beschrijft de samenwerkingen, het maakproces en het prototype in detail.

MATCH 1 - Kabinet 89
MATCH 2 - fietstas taBl
MATCH 3 - Lichtobject GASton en LOUis
MATCH 4 - Bierbieters
MATCH 5 - Lichtsculptuur Arvore

Bekijk hier het filmpje van DE MAKERSMATCH.

Nieuwe editie feitenfiche 'Detailhandel op gemeentelijk niveau' beschikbaar


POM West-Vlaanderen en Ondernemerscentra West-Vlaanderen stelden onlangs de nieuwste editie van de feitenfiche 'Detailhandel op gemeentelijk niveau' voor. De feitenfiches, met cijfergegevens per stad of gemeente, kan men raadplegen via www.detailhandelvlaanderen.be.

Enkele markante vaststellingen:
  • West-Vlamingen zijn zeer trouw aan de winkels in eigen provincie. Maar liefst 97,7% koopt het meest de dagelijkse goederen in eigen provincie. Dit springt in het oog in vergelijking met de kooptrouw in de rest van Vlaanderen. 
  • Ondanks de daling van het aantal winkels, telt de provincie West-Vlaanderen nog steeds 11 winkels per duizend inwoners. Dit is veruit het hoogste provinciale cijfer in Vlaanderen. 
  • West-Vlaanderen is absolute koploper in het aantal unieke, zelfstandige winkels
  • West-Vlaanderen scoort zilver wat het aantal horecazaken of cultuurhuizen  betreft. Zeker niet onbelangrijk, want zowel horeca als cultuur zorgen voor zuurstof voor de detailhandel en dragen bij tot een opwaardering van de handelskern. 
  • West-Vlaanderen kent de laagste leegstandsgraad in heel Vlaanderen.
Detailhandel is belangrijk voor de leefbaarheid van de kernen. Trends zoals e-commerce en een wijzigend consumentengedrag zorgen ervoor dat de detailhandel voor een aantal belangrijke uitdagingen staat”, aldus gedeputeerde voor economie Jean de Bethune. In ondersteuning van de steden en gemeenten blijft de gedeputeerde inzetten op een effectief detailhandelsbeleid door handelskernversterking.

Meer info via deze link.

POM West-Vlaanderen lanceert infographic 'tewerkstelling en participatie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt'


De POM West-Vlaanderen hanteert voor het eerst de participatieladder om de cijfergegevens van 2014 over de tewerkstelling en participatie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor te stellen. Elke trede weerspiegelt dan een niveau waarop volwassenen op vandaag participeren aan de arbeidsmarkt (met een overzicht van de verschillende werkvormen die zich op elke trede bevinden).  Men koos er evenwel voor om de participatieladder visueel niet voor te stellen als een ladder of een trap – vanuit de overweging dat er zich dan steeds mensen onderaan bevinden.  Men koos voor een vrije visuele vertaling aan de hand van een infographic.  

De nieuwste editie ‘Tewerkstellings- en participatieplaatsen voor personen uit de kansengroepen in West-Vlaanderen, editie 2016’ met alle bijhorende documenten zoals infographic, annex beleid, … kan geraadpleegd worden via deze link.

De POM West-Vlaanderen maakte ook een regionale versie van de participatieladder waarin de procentuele cijfers van de regio's worden weergegeven: deze kan hier bekeken worden.

B2BnB nodigt uit op Safety First - 8 september, Brugge


 
De Hanze, JCI, Resoc Noord-West-Vlaanderen, Etion, APZI en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen nodigen u uit op donderdagavond 8 september om 18.15u in Crowne Plaza hotel in Brugge voor een boeiend en inspirerend netwerkevent.

‘Safety First’ is meer dan een komische fictiereeks of het securitybedrijf van Dirk Porrez. Het zijn twee korte woorden met een enorme impact en bijzonder actueel. ‘Veiligheid en zich veilig voelen’ is vanaf nu topprioriteit in elke context en op elk moment.
De overheid maakt extra budget vrij voor politie en moderniseert het gevangeniswezen. We zien camera’s in de straat en op werven. Drones houden een oogje in het zeil. Vingerafdruk- en oogcontrole versterken of vervangen paswoorden en logins. Nieuwe meetinstrumenten en spitstechnologie worden ingezet om cybercriminaliteit op te sporen zodat u digitaal in vertrouwen kan communiceren en online kan betalen. 

Op B2BnB brengen 6 Brugse bedrijven en instanties hun case en verhaal waarin ze duiden hoe zij bijdragen tot meer veiligheid.

Meer info + inschrijven via deze link.
  
 
Onze partners:


          
Copyright © 2016 RESOC Noord-West-Vlaanderen