Copy
Nieuwsbrief RESOC-SERR Brugge
Uw streekagenda

Unieke samenwerking met sociale economie bij opknappremie stad Brugge


In het voorjaar lanceerde de stad Brugge de opknappremie, bedoeld voor verbouwings- en verbeteringswerken aan de woning. Tegelijk voorzag de stad in een systeem van derdebetalersregeling. Eigenaars of huurders die het niet breed hebben, kunnen dankzij het systeem werken aan hun huis of appartement uitvoeren zonder daarvoor over het volledige factuurbedrag te moeten beschikken. Om van dit derdebetalerssysteem te kunnen gebruik maken, moet men samenwerken met De Schakelaar of Sobo@werk, beiden Brugse sociale economie bedrijven.
 

Uniek in Vlaanderen

Daarom zijn dit de eerste erkende sociale economiebedrijven die met Stad Brugge een samenwerkingsovereenkomst afsluiten. Uiteraard kunnen ook andere erkende sociale-economiebedrijven een dergelijke samenwerkingsovereenkomst met de stad ondertekenen, indien zij werken uitvoeren die binnen het reglement van de opknappremie vallen.

De initiatiefnemers hopen dat andere premieverlenende overheden in Vlaanderen deze unieke samenwerking navolgen. Door het derde-betalers-systeem voor iedereen open te stellen hoopt Stad Brugge dat steeds meer bouwheren de weg naar de erkende sociale economie bedrijven vinden om sociale tewerkstelling een duwtje in de rug te geven.
Meer info

Minister Muyters wordt in Oostende geka(a)pt voor Duaal Leren


Duaal Leren, een leerweg waarbij de jongere de meerderheid van zijn competenties aanleert bij een ondernemer en er ook minimaal 60% van zijn tijd doorbrengt, moet voor de Vlaamse regering meer dan ooit een volwaardig opleidingspad zijn. Minister Muyters, UNIZO West-Vlaanderen, de opleiding- en onderwijsvertsrekkers en de sectoren engageren zich om een sterk netwerk ‘Duaal Leren’ in West-Vlaanderen op te zetten. KMO-ondernemers met werkplekken zijn een cruciale schakel die we willen versterken. Ook voor hen houdt het opleiden van jongeren op hun werkvloer heel wat voordelen in.
 
Zij staat er wat zenuwachtig bij. Avdiji Emsal heeft vandaag dan ook hoog bezoek in haar Oostendse kappersstoel. Niemand minder dan minister Muyters laat in Talking Heads Hairdressers zijn haar knippen. Gelukkig kan ze beroep doen op de deskundige begeleiding van haarmentor Gwen Verdonck, die haar opleidt in haar kapperszaak. Avdiji leert hier de knepen van het vak on-the-job.
 
Voor Gwen was het een uitgelezen kans om een jongere met werkgoesting naar haar hand te zetten zodat ze aan het eind van de rit er misschien een extra werkkracht aan overhoudt. Voor andere ondernemers biedt het aanbieden van werkplekleren een goede mix in hun team: een jongere erbij om de kennis van oudere werknemers door te geven op termijn. Instappen in Duaal Leren doet een ondernemer trouwens niet alleen, hij krijgt er de nodige ‘service’ bij:  opleiding voor zijn werkvloerbegeleider, een trajectbegeleider die ondernemer en jongere matcht en steeds zijn rechtstreeks aanspreekpunt blijft, een sectorfederatie met raad en daad.
 
Iedereen is het over een ding roerend eens: investeren in Duaal Leren brengt op, voor ondernemers én voor jongeren. UNIZO becijferde dat 9 op 10 werkgevers werkplekleren nuttig vindt. Het laatste VDAB schoolverlatersrapport meent dat het hoog tijd is voor Duaal Leren omdat dit de arbeidskansen van jongeren maximaliseert. Tegelijk “verdient het toereikend aanbod van ‘leerwerkplaatsen’ prioritaire aandacht”, zo stelt het. De sociale partners in de SERV pleiten voor een ‘stevige fundering’.  De vereenvoudiging waarin de Vlaamse regering investeert, moet het systeem nog toegankelijker maken voor nieuwe werkplekken. Blijven investeren in een kwalitatieve begeleiding voor ondernemers en jongeren in dit systeem is minstens even primordiaal.
 
Een warme oproep dus aan alle West-Vlaamse KMO’s om ook hun werkplekken beschikbaar te stellen voor jongeren die op hun werkvloer willen leren! Wij ondersteunen hen graag!

En de snit van de minister… oordeel vooral zelf!

Meer info voor ondernemers via dit filmpje.

Een toekomst voor gebiedsgericht werken: lessen trekken uit 20 jaar ervaring - 29/09 - Brugge


In februari 1996 werd in de West-Vlaamse provincieraad, de beleidsnota 'gebiedsgerichte werking' goedgekeurd. Het was de aanzet om een vernieuwende werking uit te bouwen op maat van de verschillende regio's, in interactie met de lokale besturen, streekorganisaties, Vlaamse actoren en over de grenzen van beleidssectoren heen.

Na 20 jaar willen we niet alleen terugblikken op de diverse verwezenlijkingen van de gebiedsgerichte inzet in elke regio, maar ook een globale balans maken van onze werking met het oog op de toekomst.
 • Heeft deze vernieuwende vorm van beleidsvoering de verwachte resultaten opgeleverd?
 • Wat is de toekomstige rol van de provinciale gebiedsgerichte werking in een veranderend bestuurlijk landschap ?
 • Hoe gaan we om met de thematische uitdagingen die door de verschillende gastsprekers in de regio's werden geformuleerd?

Tijdens de laatste van zes bijeenkomsten rond 20 jaar gebiedsgerichte werking, blikken we terug op de evolutie van 20 jaar werking, lichten we enkele thema's uit de vijf regio's toe, spreken we met enkele deskundigen over de toekomstkansen van zo'n gebiedsgerichte aanpak en gaan we in op de uitdagingen voor zo'n beleid. 

Diverse sprekers komen aan bod waaronder Jan Durnez (Stad Ieper), Toon Denys (VLM), Joris Voets (UGent), Geert Anthierens (Provincie West-Vlaanderen) en Patrick Arnou (Gemeente Zedelgem). 
 

Praktisch         

Donderdag 29 september 2016 om 17u30 - Provinciaal Hof, Markt 3 in Brugge.

Inschrijven hier

GreenBridge pakt uit op 'Open bedrijvendag' - 2/10 - Oostende

Ter gelegenheid van Open Bedrijvendag gooit GreenBridge Incubator opnieuw de deuren open. Ontdek de blauwe én groene wereld van duurzaam ondernemen!

Wat we doen

GreenBridge Incubator gelooft in duurzaamheid en stimuleert succesvol technologisch ondernemen door verschillende innovatieve technologiebedrijven samen te brengen en te ondersteunen met kantoorruimte en een dienstenpakket op maat. GreenBridge zet daarenboven samen met de UGent in op Blauwe Groei (de duurzame exploitatie van zeeën en oceanen) dankzij zijn unieke ligging aan zee in de nabijheid van Energy Port Oostende. 

Welke bedrijven je aan het werk kan zien

De medewerkers van GreenBridge en de bedrijven Academie voor de Toekomst Blue EnergyAcasus, AdPro Software&Systems, Belgian Offshore Platform, EOS het energiebesparingsbedrijf van Stad Oostende, Fabriek voor de Toekomst Blue Energy, Future Services, Hadda International Group, Mobiel Opladen, Power-Link het energiekennisplatform van de Universiteit Gent,Siemens, SPIE en Takeair laten u kennismaken met hun dagelijkse bezigheden en dompelen u onder in heel wat nieuwe ontwikkelingen en technologieën.

Activiteiten

10:00 - 15:00 De Academie voor de toekomst organiseert de jobbeurs ‘Draai mee op Zee’! Maak kennis met de vacatures en opleidingen om op zee en in de haven aan de slag te gaan en stel je kandidaat bij tal van bedrijven actief in de sector.

11:00 en 14:00 Infosessie volgen waar de uitbouw van de windmolenparken aan de Belgische kust wordt geschetst en waar u kunt luisteren naar getuigenissen van werknemers die in het werkveld staan.

12:30 en 15:00 en 16:00 Bezoek de nulenergiewoning (E-Cube) en maak kennis met de toegepaste energietechnologieën in de gebouwen van GreenBridge o.l.v. onze in house architect dhr. Johan Verborgh van arQ én ontdek in primeur de uitbouw van onze “blauwe” Demonstrator.

Extra

 • Repair Café door VormingPlus Oostende-Westhoek: waar reparateurs samen met jou, je kapotte voorwerpen (elektro, pc, textiel en fiets)  herstellen. Breng gerust kapotte spullen mee van thuis, materiaal en knowhow zijn aanwezig!
 • Voel je je eerder geroepen voor een ritje met een elektrische scooter, moto’s en kleine kinderbrommertjes ? Vergeet dan niet te passeren bij nLab.
 • Volg het quizparcours en geniet achteraf van een lekker glaasje GreenBridge-wijn in onze demonstrator!
 • Dankzij de wervelende activiteiten rond natuur en milieu van Horizon Educatief, zullen je kinderen zich niet vervelen tijdens Open Bedrijvendag.

Klaar voor het najaar van Trefpunt Zorg?


Dit najaar staan een aantal mooie activiteiten op het menu. Noteer alvast deze data in de agenda, binnenkort maken wij de programma's bekend:
 • 20 oktober: Congres 'Een veranderend zorglandschap. HR op missie!'. Meer info en inschrijven via deze link
 • 26 oktober: Info- en netwerksessie '40 jaar OCMW Brugge: de toekomst in de buurt'. Meer info en inschrijven via deze link
 • 8 november: Trefdag Regionaal Welzijnsplatform Noord-West-Vlaanderen rond vermaatschappelijking van de zorg. Meer info.
 • 24 november: Nationale Preventieconferentie. Hier vindt u het volledige programma en de mogelijkheid om in te schrijven. 
 • 30 november: Sessie 'Samenwerking in de zorgsector - de weg vooruit vanuit de pilootprojecten geïntegreerde chronische zorg'. 
 • 6 december: Infosessie 'Synergieën tussen zorg en sociale economie'.
Wij organiseren deze events in samenwerking met onze partners. Binnenkort meer!                      
                                               
 
  
 
Onze partners:


  
Copyright © 2016 RESOC Noord-West-Vlaanderen