Copy
Nieuwsbrief C.D.O. - Ideeëntoestel maart 2015
Bekijk in je internetbrowser
Film en boekenspecial & De KOP-camera

In deze nieuwsbrief een avontuur van de Doordenkers die elkaar leren héél nauwkeurig en onderzoekend te kijken met iets dat zij de KOP-camera noemen. Op de vraag 'Wat heeft kijken met creativiteit te maken?' weten de Doordenkers wel antwoord: Alles begint met waarnemen, de prikkels die je opneemt uit je omgeving zijn het stof waar ideeën van worden geweven. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor inspirerende boeken en een film met betrekking tot creativiteit en leren: de pas verschenen derde editie van Leer mindmappen ...voor kids, van Ed van Uden; Ellen presenteert een scrabble-scène uit de film Snowcake; Guido is een havist die schrijft over zijn mindmaps; Anouk vertelt over haar verzamelkunsten; Job maakt notities en David concludeert na lezing van Creativity, The psychology of discovery and innovation, dat Einstein misschien wel creatief was maar er geen verstand van had en dat Vincent van Gogh niet kon schilderen. Marja en Moes zorgen voor een vrolijke en leerzame creatieve noot (klik op de cartoon en download ze allemaal!) Tot slot: als jezelf de ambitie hebt om een onderwijsboek te schrijven en te publiceren neem dan eens een kijkje bij Maak Je Eigen Onderwijsboek.
De KOP-camera
In deze les leren kinderen al hun zintuigen te gebruiken om bewust, gedetailleerd en objectief waar te nemen en op die manier de wereld om zich heen te ontdekken. Zij kijken (luisteren, voelen en ruiken) gedurende korte tijd heel aandachtig naar een plek in of buiten de school. Daar maken ze een eigen notatie en tekening van. Alle notaties en tekeningen worden samengebracht in een plattegrond.

"Doordenkers kunnen heel goed, nauwkeurig en intensief waarnemen. Zij hoeven maar een blik op ‘iets’ te werpen en kunnen dan tot in de detail beschrijven hoe het eruit ziet en wat ze hebben gehoord, geroken en gevoeld. Zij hebben daarvoor een zogenoemde KOP-camera. Dat is een ingebouwde camera in hun hoofd die gedurende 10 seconden het beeld vastlegt waar ze hun aandacht op richten.
Ze maken eigenlijk een soort foto in hun hoofd. En weet je, jullie hebben ook een KOP-camera in je hoofd. Die gebruiken jullie misschien niet zo intensief als de Doordenkers. Daar gaan we wat aan doen. Het wordt tijd dat wij onze KOP-camera gaan gebruiken! De doordenkers hebben ons de volgende oefening meegegeven."

 
Download De KOP-camera
Life should be more Dazlious!
Een van de meest inspirerende films voor mij is Snowcake, met Sigourney Weaver en Alan Rickman. Een nuchter denkend man komt door een nare  samenspeling van het lot in contact met een hoog-functionerend autistische vrouw. Hij verblijft een periode bij haar en wordt zo op indringende wijze deelgenoot van haar ‘wereld’.
[lees meer]
Leer mindmappen
Bij thuiskomst vond ik op de deurmat een pakje. Ik ben gek op pakjes en doe mijzelf dan ook regelmatig iets kado door op de knoppen van Bol of Managementboek te drukken; ik ben namelijk ook gek op boeken. Maar dit pakje verbaasde me omdat ik bij mijn weten alles ‘binnen had’ en de verpakking ook niet die was welke...
[lees meer]
Een moeilijke naam
De man met de moeilijke naam. Als je veel met creativiteit in aanraking komt dan weet je wie ermee bedoeld wordt: Mihaly Csikszentmihalyi. De Hongaars/Amerikaanse psycholoog die faam heeft verworven met zijn boek (Flow: The psychology of optimal experience) en ideeën over flow. Ik las de afgelopen dagen een ander...
[lees meer]
Leiding geven aan jezelf
Onderwijs Maak Je Samen ontwikkelde in haar boekenreeks een geheel nieuwe en prikkelende uitgave: een notitieboek! Dit notitieboek is nagenoeg leeg bij aanschaf en vol met ervaringen en inspiratie na gebruik. Elke notitie in of handeling met dit notitieboek is geoorloofd, mits het bijdraagt aan de ontwikkeling van jou als professional én het leren van de leerlingen...
[lees meer]
Download afbeelding
Kobe maakt een museum
Waarom kan ik mij zo inleven in Kobe? Een boomstronkje? Kobe woont midden in het bos, in een klein houten huis. Op dinsdag is het ‘zoektochtdag’ en Kobe vindt overal zulke mooie en fantastische DINGEN. Hij raapt en raapt…en als Kobe thuiskomt, legt hij alles wat hij heeft gevonden op de vloer van de woonkamer.
[lees meer]
Guido's mindmaps
Ik ben Guido, ik ben 17 jaar oud en doe dit jaar eindexamen Havo. Mindmappen heb ik van mijn vader afgekeken. Die deed dat vroeger heel vaak en dat zag ik dan en vroeg wat hij aan het doen was. Toen dacht ik, dat kan ik ook, en heb het een paar keer geprobeerd. Mijn eerste mindmaps maakte ik toen ik groep 7 zat.
[lees meer]
Maak Je Eigen Onderwijsboek
In 5 stappen je eigen boek uitgeven? Het kan. De tijd van publiceren van een boek via een traditionele boekenuitgever of het compleet zelf doen ligt achter ons. Maak je eigen onderwijsboek ondersteunt je bij het schrijven en opmaken van je boek en bij het publiceren en verkopen van je boek. Zo kun je in 5 stappen je eigen boek uitgeven...
[lees meer]
Ambassadeurs van het Ideeëntoestel
Contact
David van der Kooij - 06 2072 1632 - davidvanderkooij@mac.com
Anouk Wissink - 06 2124 2281 - notjustteach@gmail.com

WWW.IDEEENTOESTEL.NL
Hoe kan ik alle lessen krijgen?

De lesbrieven worden maandelijks via de nieuwsbrief van C.D.O. verstuurd. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd je mailbox in de gaten. Naast de lesbrief en materialen bevat iedere nieuwsbrief extra exclusieve achtergronden, anekdotes en interviews. En mocht je toch een lesbrief gemist hebben, dan kun je terecht op de site van het Ideeëntoestel waar ze na het verschijnen van iedere nieuwsbrief zullen worden geplaatst.
 
Het aantal lezers van de nieuwsbrief van Creatief Denken in Onderwijs groeit gestaag. Deze editie wordt naar alweer bijna 900 abonnees verstuurd. De 'kijkcijfers' en de reacties die we krijgen laten zien dat de lesbrieven van het Ideeëntoestel zeer gewaardeerd worden net als de berichtgeving 'eromheen'. Inmiddels heeft een aantal scholen te kennen gegeven om volgend schooljaar voor een langere periode met het Ideeëntoestel aan de slag te willen in het kader van talent- en creativiteitsontwikkeling. Wij bieden daar training en ondersteuning bij.
 
Geef het onderwijs creativiteit. Deel met anderen!
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Laat zoveel mogelijk mensen meegenieten van de nieuwsbrieven van C.D.O. en het Ideeëentoestel.
We stellen het heel erg op prijs als je deze nieuwsbrief wilt delen met anderen.
Copyright © 2015 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp