Copy
C.D.O. Nieuwsbrief - mei 2014
In deze vierde nieuwsbrief van C.D.O. spelen verbindingen wederom een belangrijke rol. We openen met een korte videoclip waarin een ding de hoofdrol speelt en het vertrekpunt is voor nieuwe verbindingen: Het Verbind-DING! Het achtergrondartikel gaat dieper in op denkvaardigheden die een rol spelen bij het leggen van verbindingen en creatief denken: divergerend denken en ‘verre associaties’ maken. Het lesidee ‘Het is groen en het…’ brengt een en ander bij elkaar.
En alsof dat nog niet genoeg verbindingen zijn, hebben we neuropsycholoog dr. Sanne Dekker te gast. Zij vertelt over verbindingen in het brein en haar proefschrift ‘Brain Lessons’ waarmee ze afgelopen november is gepromoveerd. Interessant en belangrijk voor leren, onderwijs en creatief denken.
 
Een bezoek aan de knekel-kamers van Dr. Frankenstein geven een luguber doorkijkje op wat er in Het Ideeëntoestel zoal te beleven valt. Mag je niet missen en voor de goede kijker zit er creatieve lesinspiratie in verborgen. Hans heeft wat te melden over zijn hoed, Anouk liet haar leerlingen wat oude laden opruimen, Ellen leert ons wat een ‘beginners mind’ is en Karin brengt een ode aan een bijzondere uitvinding. Veel lees- en kijkplezier!
 
David & Anouk
Het Verbind-DING
Nieuwsgierigheid is de bron van nieuwe ideeën en inzichten. Nieuwsgierigheid is dingen opmerken en daar vragen bij stellen. Hé wat betekent dit? Hoe werk dit? Wat kan ik hier nog meer mee? Zo ontstaan er nieuwe verbindingen in je hoofd. In deze videoclip zie je hoe een voorwerp nieuwsgierig wordt onderzocht. De uiteindelijke vraag: Wat kan ik hiermee doen in de les?
Bekijk
Vreemde associaties
Het is in kringen van creativiteitsonderzoek breed geaccepteerd dat het samenbrengen van dingen of gedachten die op het eerste gezicht weinig met elkaar van doen hebben creatieve vondsten oplevert. Ook dat het zoeken naar en in een breed en wijd vertakt netwerk van associaties ('Waar doet mij dit allemaal nog meer aan denken?') de kans op originele gedachten vergroot.
Lees meer
Video interview: 'Brain Lessons'
Sanne Dekker is als neuropsycholoog verbonden aan het Centrum Brein & Leren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vorig jaar november promoveerde zij. In haar promotieonderzoek heeft zij onder meer inzichten uit de neuropsychologie vertaald naar interventies voor het voortgezet onderwijs. In deze interventies wordt kennis over de ontwikkeling van de hersenen en over leren overgedragen aan de leerlingen via docenten.
Lees en bekijk
The BOX
Karin Donkers is schoolleider op een school voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Op Davids oproep via twitter om te vertellen over een bijzondere uitvinding antwoordde zij met dit opmerkelijke bericht over een opmerkelijk ding: de DOOS.
Lees meer
Mijn wetenschapshoed
Of toeval nu wel of niet bestaat, het is een kunst om er handig gebruik van te maken. Op een avond met zo’n dertig studenten wilde ik iets plezierigs doen dat uiteraard ook leerzaam zou zijn. Ik wilde iets met voorwerpen doen (...)
Lees meer
Het is groen en het...
In het filmpje hierboven wordt een groen stuk glas onderzocht door zoveel mogelijk eigenschappen van het kristal te benoemen. Deze eigenschappen kun je gebruiken om nieuwe en vreemde associaties te maken. Lesidee...
Download
Het NODROKEDER!
Er zijn basisscholen in Neder-
land waar 'het NODROKER van Frankenstein' een begrip is. De leerlingen die vorig schooljaar hebben opgetrok-
ken met de Doordenkers in het Ideeëntoestel schrikken niet terug van wat huis- tuin... (...)
Lees en bekijk
Zo of zo??
In het tweede deel van het schooljaar werken de kinderen van groep 2 op twee ochtenden samen met de kinderen van groep 3. Mijn ervaring in deze combinatie-
groep is dat het voor de oudste kleuters een heel geleidelijke overgang (...).
Lees en bekijk
Poeren en loeren
Van mezelf kan ik gerust zeggen dat ik een creatief brein tot mijn beschikking heb. En daarmee wil ik eigenlijk alleen maar zeggen: ik neig vaak de creatieve kant op. Daarmee wil ik nog niet zeggen dat (...)
Lees meer
Creatief Denken in Onderwijs - Door delen en doen!
De ambitie van C.D.O. is om creatief denken een vaste plek op de onderwijsagenda te geven. Niet in beleidsstukken, maar in de klas. De sleutel is de leraar. Wil jij daar een bijdrage aan leveren? Dat kan door je ervaringen, kennis, maar ook vragen bij C.D.O. te delen. Heb jij mooie inhoud voor een volgende nieuwsbrief van C.D.O.? Wil je schrijven op de weblog, of op een andere manier meebouwen aan creatieve ontwikkeling in het onderwijs? Laat dat aan ons weten via onderstaande knop.
Ja, Ik wil een bijdrage leveren!
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2014 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.
afmelden voor deze nieuwsbiref    gegevens wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp