Copy
C.D.O. Nieuwsbrief IDEEËNTOESTEL - okt/nov 2014

Ieder kind een Ideeëntoestel!

C.D.O. gaat de komende tijd lesbrieven van het Ideeëntoestel delen, en dat betekent 1000-en-1 mogelijkheden voor creativiteit, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en vindingrijkheid in de klas! Deze nieuwsbrief is dan ook niet wat de reguliere lezers van ons gewend zijn, maar een toelichting op het wat, hoe en waarom wij dit DOEN. Je vindt hier onder meer antwoorden op de vragen:
  • Wat is het ideeëntoestel en waar komt het vandaan? – Voor wie het nog niet wist.
  • Waarom DELEN we dit? – Dat doe je toch niet zomaar?
  • Hoe kan ik alle 18 lesbrieven krijgen? – Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
En dat laatste is eigenlijk het enige wat we ervoor terugvragen: schrijf je in voor de nieuwsbrief, ontvang de lesbrieven. Deel deze nieuwsbrief via Twitter en Facebook en laat C.D.O. groeien: door DELEN en DOEN.
 
En natuurlijk vind je in deze nieuwsbrief al materiaal om mee aan de slag te gaan: het verhaal van de ontdekking van het Ideeëntoestel. Wij wensen jullie heel veel inspiratie en plezier toe bij je ontdekkingsreis door het Ideeëntoestel.
 
David & Anouk

Vertel eerst meer!

Wat is het Ideeëntoestel? Het Ideeëntoestel is een lesconcept voor het stimuleren en ontwikkelen van creatieve denkvaardigheden, gefundeerd op een ontwikkelingslijn voor creatieve competenties in de basisschoolleeftijd. Leerlingen én leerkrachten leren hoe nieuwe verbanden te ontdekken, te maken en uit te werken in waardevolle ideeën en producten. Het gaat dan om nieuwsgierigheid, flexibel denken, vindingrijk zijn en op creatieve wijze problemen oplossen. Vaardigheden als kritisch denken en samenwerken worden ook aangesproken; kortom vaardigheden van de 21ste  eeuw.

Waar komt het Ideeëntoestel vandaan?

Het ideeëntoestel is door ons ontwikkeld vanuit onze passie en expertise: de ontwikkeling van creatieve denkvaardigheden bij jonge mensen.  David vanuit zijn kennis en ervaring rondom toegepaste cognitieve creativiteitstheorieën. Anouk gaat uit van de toepassing en waarde van de ontwikkeling van deze denkvaardigheden bij kinderen in de basisschoolleeftijd.
Op basis van een door ons beschreven ontwikkelingslijn voor creatief denken bedachten we een belevingswereld waarin de lesactiviteiten zich afspelen: het Ideeëntoestel, een merkwaardige theepot met even merkwaardige bewoners, de Doordenkers.
 
Na een succesvol praktijkexperiment op drie scholen in acht groepen in alle leeftijden besloten wij om verder te gaan met de ontwikkeling van dit lesconcept en scholen te helpen om met de ontwikkeling van creatieve denkvaardigheden aan de slag gaan. We besloten om de lessen die in het praktijkexperiment werden gebruikt gratis online beschikbaar te stellen.
"Het ideeëntoestel is een concept dat in de ogen van de jury het beste past bij ‘Nu leren voor straks’. Het bijzondere aan dit concept vond de jury dat het gericht is op een 21e eeuw vaardigheid die bijzonder breed inzetbaar is. Het creatief denken brengt leerlingen in aanraking met andere leerstrategieën, die zij ook in andere vakken zouden kunnen toepassen."
 
Juryrapport OOZ innovatieprijs 'Nu leren voor straks' 2013

Waarom DELEN we het?

Er zitten heel wat - zeg maar gerust héél véél - uren in het maken van de ontwikkelingslijn, het bedenken van de lessen en het begeleiden en evalueren van het testtraject. We willen graag dat alle leerlingen en leerkrachten in Nederland en Vlaanderen daar profijt van kunnen hebben. We hopen dan ook dat deze nieuwsbrieven veel doorgestuurd, -getwitterd en -gefacebookt worden! Dus door DELEN en DOEN.

Ons uitgangspunt is dat een leerkracht goed thuis moet zijn in creativiteitsontwikkeling om het beste uit zichzelf en daardoor uit de leerlingen én deze lessen te halen. Leerkrachten, teams en onderwijsbetrokkenen die behoefte hebben aan meer verdieping bij de lessen van het Ideeëntoestel binnen de doorgaande ontwikkeling van kinderen, willen wij graag verder helpen. Neem daarvoor contact met ons op.
Hoe kan ik de lessen krijgen?
De lessen zullen één voor één, maandelijks via de nieuwsbrief van C.D.O. worden verstuurd. Het enige wat je hoeft te doen is je inschrijven voor de nieuwsbrief (als je dat nog niet gedaan hebt) en je mailbox in de gaten houden! Naast de nieuwsbrief bevat iedere nieuwsbrief extra exclusieve achtergronden, anekdotes en interviews. En mocht je toch een lesbrief gemist hebben, dan kun je terecht op www.ideeentoestel.nl  waar ze na iedere editie van de nieuwsbrief zullen worden geplaatst.
Voorproeven?
Wil je weten waar het Ideeëntoestel vandaan komt en wie het ontdekt hebben? Lees en bekijk dan samen met je leerlingen de belevenissen van Silke en Pjotr; hoe ze het toestel ontdekken en kennis maken met de Doordenkers.
 
Download "De Ontdekking"
Download afbeeldingen
Deel het Ideeëntoestel met anderen!
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Laat zoveel mogelijk mensen meegenieten van het Ideeëentoestel.
We stellen het heel erg op prijs als je deze nieuwsbrief wilt delen met anderen.
Ambassadeurs van het Ideeëntoestel
Contact
David van der Kooij - 06 2072 1632 - davidvanderkooij@mac.com
Anouk Wissink - 06 2124 2281 - notjustteach@gmail.com
Copyright © 2014 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp