Copy
C.D.O. Nieuwsbrief IDEEËNTOESTEL - jan 2015

De Verborgen Landkaart

Het mag nog net. Een heel voorspoedig en creatief 2015 toegewenst aan allen!

In deze CDO-Ideeëntoestel combi-nieuwsbrief de 3e activiteit rondom Verwonderen & Ontdekken. Het is best een pittige les die de Doordenkers voor de wat oudere kinderen – Wereldbestormers worden ze in het Ideeëntoestel genoemd – in petto hebben. De Doordenkers doen voor hoe je iets anders en nieuws kunt zien in de bekende omgeving. Ze ontdekken lijnenspel in het landschap en zetten dat om in een gefantaseerde landkaart. Dat vergt een andere manier van kijken en dwingt je om bekende betekenissen los te laten. Met voorbeelden.
De verborgen landkaart
In deze les ervaren de kinderen hoe het is om bestaande waarnemingspatronen te doorbreken en nieuwe te vormen. Ze ontdekken dat de betekenis van wat ze bekijken vooral gebaseerd is op eigen kennis en ervaring. Dit bemoeilijkt het vermogen om flexibel nieuwe betekenissen te ontdekken.


Aan boord van het Ideeëntoestel zijn een aantal Doordenkers zeer geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de weg vinden, kaarten maken en landmeten. Ze lopen rond met opgerolde kaarten onder de arm, bladeren in atlassen, kijken door verrekijkers en werken met landmeetapparatuur.
De Doordenkers zijn vooral geboeid door wat ze de verborgen landkaart noemen. Die zit verborgen in de dingen die ze om zich heen zien. Ze volgen met hun blik randen en contouren en verbinden die met elkaar. De vormen die zij zo ontdekken, zetten ze op papier en maken daarvan een landkaart. Je kunt telkens weer andere landkaarten in hetzelfde uitzicht ontdekken. Zo ziet iedereen zijn eigen unieke verborgen landkaarten. Kijk maar...
Toestel geland in Haarlem!
Op OBS De Kring in Haarlem is een spiksplinternieuw Ideeëntoestel gesignaleerd! Ziet ie er niet prachtig uit? De leerkrachten en kinderen van groep 8 gaan de komende periode aan de slag met de lessen van het Ideeëntoestel.
En daar mag een heus toestel natuurlijk niet bij ontbreken. Ze trappen af met het verhaal van de Ontdekking van het Ideeëntoestel en dan de eerste les voor de bovenbouwers: De Verborgen Landkaart! Klik hier voor een korte video-impressie van de les in de groep van meester Martin Dogger van OBS de Schatkamer in Zwolle.
Inspiratiebijeenkomst?
Zijn jij en je collega’s ook nieuwsgierig naar het Ideeëntoestel en willen jullie weten wat de ideeën en principes zijn waarop het gefundeerd is en hoe je als leraar de meeste creatieve denkkracht uit je leerlingen en jezelf kunt halen? Wij komen graag naar je toe en bereiden voor jullie een interessante, inspirerende en activerende proeverij van het Ideeëntoestel. Stuur een email en wij sturen jou een voorstel.
Het Lijnenlaboratorium
Lijnenspel biedt zoveel mogelijkheden om op zoveel verschillende gebieden te werken aan creatieve denkvaardigheden. Voor sommige lezers misschien bekend, voor andere weer nieuw: Het LIJNLAB − Lijnenlaboratorium﹣ een verzameling verschillende activiteiten speciaal verzameld en beschreven voor kinderen om er samen en autonoom mee aan de slag te gaan.
Download de pdf met de 8 activiteiten, print ze dubbelzijdig uit en lamineer ze.
Download de lesbrief en materialen
Download "De Verborgen Landkaart"
Download afbeeldingen
Ambassadeurs van het Ideeëntoestel
Contact
David van der Kooij - 06 2072 1632 - davidvanderkooij@mac.com
Anouk Wissink - 06 2124 2281 - notjustteach@gmail.com

WWW.IDEEENTOESTEL.NL

 
Hoe kan ik alle lessen krijgen?

De lesbrieven worden maandelijks via de nieuwsbrief van C.D.O. verstuurd. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd je mailbox in de gaten. Naast de lesbrief en materialen bevat iedere nieuwsbrief extra exclusieve achtergronden, anekdotes en interviews. En mocht je toch een lesbrief gemist hebben, dan kun je terecht op de site van het Ideeëntoestel waar ze na het verschijnen van iedere nieuwsbrief zullen worden geplaatst.
Deel het Ideeëntoestel met anderen!
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Laat zoveel mogelijk mensen meegenieten van het Ideeëentoestel.
We stellen het heel erg op prijs als je deze nieuwsbrief wilt delen met anderen.
Copyright © 2015 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp