Copy
C.D.O. Nieuwsbrief - september 2013
De zomervakanties zijn alweer weken achter de rug, de kop is van het nieuwe schooljaar af. Daarom zetten we deze tweede nieuwsbrief van Creatief Denken in Onderwijs in het teken van dat waar creativiteit mee begint: NIEUWSGIERIGHEID. We zijn heel blij met de ruim meer dan 100 nieuwe nieuwsgierige abonnees en met de lezers die een bijdrage willen en inmiddels ook hebben gegeven. In deze nieuwsbrief komen er een aantal al direct aan het woord, met hun kijk op en ervaringen met nieuwsgierigheid in onderwijs. We maken onder andere kennis met Simon en het Ideeëntoestel, stellen nieuwsgierige vragen (uiteraard) en luisteren naar wat Rini over het onderwerp te vertellen heeft. Verder bezochten we het Kröller-Müller Museum en ontdekten daar nieuwsgierige toestanden. Deze nieuwsbrief kwam tot stand met bijdragen van Martin, Jos, Janita, Hans, Rini en Ive. Staat ook jouw bijdrage dit schooljaar in de nieuwsbrief, of op de kersverse homepage van C.D.O?
 
Veel leesplezier en creativiteit in het nieuwe schooljaar toegewenst!

David en Anouk
Searching for Simon
“Die trein komt maar een keer in je leven voorbij”. Een uitspraak van Ronald Koeman, toen hij als trainer van Valencia startte. Die trein was in mijn geval geen trein, maar een toestel. Het Ideeëntoestel om precies te zijn. Ik werd door David benaderd of ik mee wilde werken aan een pilot rond creatief denken. Mijn eigen nieuwsgierigheid als leraar werd daar wel door geprikkeld.
Lees meer
Doorkijkjes naar nieuwsgierigheid
Creative Teaching for Tommorow is een onderzoeksrapport met betrekking tot het stimuleren en koesteren van ‘a creative state of mind’. Het is gebaseerd op een veldonderzoek, geleid door Teresa Cremin, dat in 2009 gehouden werd op een aantal Britse primary schools. Doel van het onderzoek was om te kijken naar wat creatieve leerkrachten, creatief maakt.
Lees meer
Nieuwsgierigheid in 't MBO
Sinds 1987 werk met veel plezier in het MBO. In die vijfentwintig jaar heb ik veel ontwikkelingen zien langskomen. Veelal was mijn reactie op die ontwikkelingen nogal schaapachtig: ik volgde de kudde.
Lees meer
#CDONV
Bij nieuwsgierigheid hoort vragen stellen. Samen met Hans Stavleu is C.D.O. begonnen met het in kaart brengen van nieuwsgierigheid en hoe we er mee leren. Een eerste experiment is #CDONV. Doe je mee?
Lees meer
1001 Verhalen
Anouk en ik zijn vlak voor de zomervakantie naar het Kröller-Müller Museum geweest.  Toen we dachten dat we alle kunstwerken die daar te zien zijn hadden gezien, keken we nog om één hoekje en zagen…
Lees meer
Nieuwsgierig onderwijsland!
Ken je de uitdrukking “een nieuwsgierig aagje zijn”? Het heeft naar mijn idee een negatieve lading, dat het niet goed is om nieuwsgierig te zijn. Ik bewijs het tegendeel. Ik ben ervan overtuigd dat we juist weer...
Lees meer
Het nieuwsgierige kind
Het ontwikkelen van creativiteit is in deze tijd essentieel. Het geeft kinderen meer mogelijkheden en inzicht in hun eigen denkkracht, zelfbewustzijn en leren. Creativiteit begint met nieuwsgierigheid - de bodem!
Lees meer
Ben ik beeld?
In deze rubriek komt telkens een leraar aan het woord die wel wat te zeggen heeft over creatief denken in onderwijs. Dit keer is basisschool leraar Rini Jongbloed in beeld. We vragen haar: 'Wat betekent nieuwsgierigheid voor leren?'

Bekijk de video
Gek van al die vragen!
Vragen stellen,
verbindingen creëren, nieuwsgierigheid bevorderen, en nieuwe combinaties bedenken in het onderwijs helpt om oplossingen voor nieuwe vraagstukken van de 21e eeuw te vinden.
Lees meer
C.D.O. Homepage
De homepage van het C.D.O. heeft een ander gezicht gekregen. Je hebt nu direct toegang tot de blogs uit alle nieuwsbrieven en meer! Wil je meeschrijven op de blog van C.D.O.? Laat dat dan aan ons weten!
Ja, ik wil bloggen!
Adopteer de natuur!
Een stukje groen.  Liefst in de buurt van je klaslokaal.  Meer heb je niet nodig.  Een boom op de speelplaats volstaat.  Jonge kinderen zijn gek op de natuur.  Tijdens de pauze gebruiken ze het beschikbare stukje natuur in hun spel.
Lees meer
In de volgende nieuwsbrief van C.D.O: VERBINDEN en VERGELIJKEN
Creatief Denken in Onderwijs - Door delen en doen!
De ambitie van C.D.O. is om creatief denken een vaste plek op de onderwijsagenda te geven. Niet in beleidsstukken, maar in de klas. De sleutel is de leraar. Wil jij daar een bijdrage aan leveren? Dat kan door je ervaringen, kennis, maar ook vragen bij C.D.O. te delen. Heb jij mooie inhoud voor een volgende nieuwsbrief van C.D.O.? Wil je schrijven op de weblog, of op een andere manier meebouwen aan creatieve ontwikkeling in het onderwijs? Laat dat aan ons weten via onderstaande knop.
Ja, Ik wil een bijdrage leveren!
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2013 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.
afmelden voor deze nieuwsbiref    gegevens wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp