Copy
C.D.O. Nieuwsbrief IDEEËNTOESTEL - nov 2014

Alles hoort bij elkaar!

In de vorige en eerste nieuwsbrief over het Ideeëntoestel hebben we kennis gemaakt met Silke en Pjotr en gezien hoe zij het toestel hebben ontdekt. Silke was zó nieuwsgierig dat zij het aandurfde om een van de laatjes van het toestel open te doen en ZAP! weg was ze. Wat er daarna gebeurde dat weten jullie al of kunnen dat nalezen door het verhaal te downloaden van de website van het Ideeëntoestel.
Nu is het tijd voor het eerste 'echte' lesavontuur van de Doordenkers. We hopen dat jullie en jullie leerlingen er veel plezier aan zullen beleven. En stuur deze nieuwsbrief vooral door aan je collega’s; er zijn nog veel meer kinderen die het Ideeëntoestel willen ontdekken!

 
Alles hoort bij elkaar!
In de activiteit Alles hoort bij elkaar! staan nieuwsgierigheid, toevallige verbindingen en wat die kunnen betekenen centraal.
"De Doordenkers in het Ideeëntoestel verzinnen altijd weer iets nieuws. Ze hebben zolders, kamers en kelders vol spullen! Als de Doordenkers nieuwe spullen gevonden hebben, zetten ze een speciale doordenkhoed op. Ze kunnen namelijk met die hoed nieuwe ideeën maken! Speciaal voor deze les hebben ze spullen gezocht en verzameld in een doos."
Verbinden en verzinnen
Het doel van deze les is om de kinderen uit te dagen om betekenis te geven aan toevallige prikkels. Bijvoorbeeld een combinatie van een willekeurig voorwerp en zomaar een afbeelding. Een kurkentrekker en een spin! Verzin maar eens wat dat met elkaar te maken kan hebben, stel er vragen bij, verzin er een verhaaltje over. Het is op deze manier dat veel – zo niet alle – creatieve vondsten gedaan worden. Op de site van Creatief Denken in Onderwijs vind je daar een aantal achtergronden bij, onder meer in het artikel Creatief denken is verbinden
.
Alle leeftijden
De les Alles hoort bij elkaar! is beschreven als een activiteit voor het jonge kind. Van de 18 lessen waaruit de lessencyclus bestaat zijn er 6 voor jonge kinderen, die noemen we Spelers en Volgers, 6 voor de ‘middenmoot’, de Ontdekkers en Onderzoekers en 6 voor kinderen in de hogere groepen van het basisonderwijs, de Wereldbestormers. Dit staat in iedere lesbrief aangegeven.
Nu is het helemaal niet zo dat oudere kinderen – of adolescenten en volwassen – geen plezier aan deze activiteit kunnen beleven. Juist wél, want creatief denken is voor alle leeftijden. Als leerkracht beoordeel je of de les eventueel anders moet worden aangeboden en hoe, afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van de leerling(en).
Download de lesbrief en materialen
Download "Alles hoort bij elkaar!"
Verhaalkaarten
Het materiaal bij deze les bestaat onder meer uit 25 Verhaalkaarten. Deze maken deel uit van een complete reeks van 72 Verhaalkaarten. Wil je de complete set verhaalkaarten? Daar moet je dan wel iets voor doen. Wat, dat kun je lezen op de website Vindingrijk.
Download verhaalkaarten
Download afbeeldingen
Ambassadeurs van het Ideeëntoestel
Contact
David van der Kooij - 06 2072 1632 - davidvanderkooij@mac.com
Anouk Wissink - 06 2124 2281 - notjustteach@gmail.com
Hoe kan ik alle lessen krijgen?

De lesbrieven worden maandelijks via de nieuwsbrief van C.D.O. verstuurd. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd je mailbox in de gaten. Naast de lesbrief en materialen bevat iedere nieuwsbrief extra exclusieve achtergronden, anekdotes en interviews. En mocht je toch een lesbrief gemist hebben, dan kun je terecht op de site van het Ideeëntoestel waar ze na het verschijnen van iedere nieuwsbrief zullen worden geplaatst.
Deel het Ideeëntoestel met anderen!
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Laat zoveel mogelijk mensen meegenieten van het Ideeëentoestel.
We stellen het heel erg op prijs als je deze nieuwsbrief wilt delen met anderen.
Copyright © 2014 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp