Copy
C.D.O. Nieuwsbrief - juni 2013
De eerste nieuwsbrief van Creatief Denken in Onderwijs; we zijn er trots op om deze naar meer dan 150 nieuwsgierige abonnees te sturen. In dit nummer beginnen we met een korte uitleg over wat C.D.O. is en wat het voor jou kan betekenen. We stellen ons voor en geven het podium aan twee leraren met een verslag van een creatieve les en een interview over creativiteit in de onderwijspraktijk. Verder was Anouk met haar groep bij een techniek-toernooi en bezochten we samen de tentoonstelling Vindingrijk over het werk van Christiaan Huygens. We sluiten af met een doorkijkje naar de plannen van C.D.O. voor het komende schooljaar.

We willen jou vragen om ons te blijven volgen en actief mee te doen aan het vormgeven van C.D.O.
Want creatief denken in onderwijs dat is delen én doen!

David & Anouk


Wat is C.D.O. nu eigenlijk?
C.D.O. is een kersvers netwerk voor leraren die met creatief denken in onderwijs aan de slag willen of zijn. Een plek om kennis en ervaringen te delen, om dingen te verzinnen en uit te proberen en daar verslag van te doen. Zo leren we samen hoe creatief denken er in de onderwijspraktijk uit kan zien. Wat C.D.O. precies is, dat maken we samen uit.


Wat betekent C.D.O. voor mij?
Ben jij leraar in het PO of VO en heb je belangstelling in de creatieve ontwikkeling van je leerlingen? Dan is C.D.O. dé plek om daarover met elkaar in dialoog te gaan. Je kunt meekijken, maar het is natuurlijk heel waardevol als je mee dóet. Lees verderop over wat en hoe. Volg ons ook op Twitter en Facebook en houdt de website (in aanbouw) in de gaten.
Een creatieve make-over!
Rianne Hofma is leerkracht op de Vensterschool in Noordwolde en staat voor groep 1 en 2. Creativiteit krijgt bij haar in de groep extra aandacht en de kinderen varen er wel bij, aldus Rianne. In deze editie van de nieuwsbrief schrijft Rianne over een bijzondere activiteit waarbij de kinderen zichzelf naar hartenlust veranderen; een make-over!
Lees meer & bekijk de video
Vooronderstellingen doorbreken
Vooronderstellingen zijn aannames; dingen die we al doende geleerd hebben of die ons zijn ingeprent; een stoel heeft 4 poten en een leuning, rechts heeft voorrang. Vooronderstellingen - we noemen ze ook wel denkpatronen - hebben een functie. Zo zorgen vooronderstellingen ervoor dat we elkaar goed begrijpen; als je om een stoel vraagt krijg je geen koekenpan, en het voorkomt veel blikschade.
Lees meer
Voorstellen: Anouk
Ik was 9 jaar en mocht bij mijn zusje op de kleuterschool een dag juf spelen. Ik weet mij niet meer te herinneren waarom ik vrij was van school. Wat ik nog wel weet is dat ik een sprookje mocht voorlezen en allerhande zaken regelen.
Lees meer
Techniek!
Op 6 juni ging Anouk met 14 leerlingen, 4 vaders, 2 opa’s en 2 juffen van haar school naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar namen zij deel aan de finale van het Landelijk Techniek Toernooi. Een verslag van een creatieve dag.
Lees meer
VeRanDerSTeNEn
Een handig creatief gereedschapje waarmee je in een mum van tijd alles op zijn kop zet. Vooronderstellingen verdwijnen als sneeuw voor de zon met deze kant en klare VeRanDeRSteNEn. Of maak ze zelf!
Download
Ben ik beeld?
C.D.O. is er voor en door de leraar. Dat willen we onder meer laten zien door de leraar een podium te geven, bijvoorbeeld in de nieuwsbrief. In dit nummer beelden uit een vraaggesprek met basisschool leraar Ellen de Kruijff.
Bekijk de video
Voorstellen: David
Ik werd werd van jongs af aan creatief genoemd. Maar pas veel later ben ik meer bewust en actief met creativiteit aan de slag gegaan, toen ik begreep dat je creativiteit kunt ontwikkelen, bij jezelf en anderen.
Lees meer
Huygens = Vindingrijk
Nieuwsgierig zijn en vragen stellen, dat is vindingrijkheid. Zo zegt Vincent Icke in zijn hoorcollege over Christiaan Huygens. De tentoonstelling over Huygens in het Museum Boerhaave heet dan ook niet voor niets Vindingrijk.
Lees meer
Meedoen
Wat kunnen jullie komend schooljaar van C.D.O. verwachten? Nieuwsbrieven uiteraard, maar ook een site met een gedeelde weblog die we in het nieuwe schooljaar feestelijk willen lanceren. Ben je daarbij?

De ambitie van C.D.O. is om creatief denken een vaste plek op de onderwijsagenda te geven. Niet in beleidsstukken, maar in de klas. De sleutel is de leraar. Wil jij daar een bijdrage aan leveren? Dat kan door je ervaringen, kennis, maar ook vragen bij C.D.O. te delen. Heb jij mooie inhoud voor een volgende nieuwsbrief van C.D.O.? Wil je schrijven op de weblog, of op een andere manier meebouwen aan creatieve ontwikkeling in het onderwijs? Laat dat aan ons weten via onderstaande knop.
Ja! Ik wil een bijdrage leveren.
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2013 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.
afmelden voor deze nieuwsbiref    gegevens wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp