Copy
C.D.O. Nieuwsbrief - december 2013
In deze nieuwsbrief van C.D.O. staan verbinden en vergelijken centraal. Deze begrippen refereren aan twee belangrijke denkstrategieën die we dagelijks gebruiken, namelijk associëren en analogieën gebruiken. Als je die twee denkvaardigheden bewust gebruikt om nieuwe dingen mee te verzinnen, dan mag je met recht spreken van creatief denken!
Karin Donkers en Joëlle Jutte geven ieder een doorkijkje naar hoe zij verbinden gebruiken in het vormgeven van hun onderwijs in respectievelijk PO en MBO. David geeft daarbij wat extra achtergronden. Anouk zocht met haar klas 'de verbinding' bij een heel bijzondere autofabriek terwijl Hans vergelijkingen maakte aan de rand van het hockeyveld. Ook ging hij met de middelbare school-vrienden van David op stap. Erik vraagt zich af of we wel altijd moeten vernieuwen of dat je ook 'gewoon' creatief mag zijn. Als kers op de taart een activiteit waarin het allemaal samen komt: Combine & Connect!
We wensen jullie alvast fijne kerstdagen en een spetterende jaarwisseling
.
David en Anouk
Leren door te doen
Leren door te leren van antwoorden die we zelf geven, zelf ontdekken of horen van anderen. Leren van en met elkaar. Ik denk dat dat voor ons de meest aantrekkelijke vorm van onderwijs is. Samen met leerlingen op zoek naar antwoorden op vragen over onderwerpen die door aantrekkelijke startactiviteiten, nieuwsgierigheid hebben gewekt.
Lees meer
Creatief denken is verbinden
Verbinden, je hoort het binnen het onderwijs te pas en te onpas gebruikt worden. En daarmee is het een containerbegrip geworden. En een container, tja… je kunt er veel in kwijt. In deze nieuwsbrief  van C.D.O. staat verbinden en vergelijken centraal. Ik wil het begrip verbinden graag betekenis geven en concreet maken vanuit twee invalshoeken.
Lees meer
Dromen Spelen Leren
In het kader van het thema 'Op Wielen' zijn kinderen uit groep 3 & 4 van basisschool de Lappendeken op excursie geweest naar een echte autofabriek in Zutphen. De gebroeders Göbel begonnen als kleine jongens
(...)
Lees meer
Vergelijkingen van formaat
Ze was met haar zusje meegegaan naar hockey; om te kijken. Al snel begon ze zich wat te vervelen, liep wat rond het veld, soms  met een stick en een bal, soms wat rondhuppelend. Toen gebeurde het...
Lees meer
Combine and connect!
Leg lukraak wat voorwerpen bij elkaar, verening de contouren tot één omtrek en... wat zou dat allemaal kunnen kunnen wezen? Make the connection! Download hier uitleg en knipvel (A3) met contouren.
Download
Mag ik even?
Joëlle Jütte is teamleider bij het Grafisch Lyceum Utrecht. Creativiteit lijkt daar 'een schot op open doel'. Maar ook hier is behoefte aan oorspronkelijk denken. "Toekomstige werkgevers vragen om creativiteit." Een interview.
Lees meer
Class of '79
C.D.O. is een plek om creatieve leerervaringen uit te wisselen. Daarbij denken we aan school, aan jonge mensen in vorming en opleiding. Maar wat dan met een leven lang leren? Verslag van een leerzaam uitje met 50-ers.
Lees meer
Innovatie en creativiteit
Het lijkt een prachtig koppel. En ze worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Is innovatie hetzelfde als vernieuwing? Kan het zonder creativiteit? Moet creativiteit altijd een doel dienen? Erik Boeschoten schrijft erover.
Lees meer
In de volgende nieuwsbrief van C.D.O: Het verbind-DING!
Creatief Denken in Onderwijs - Door delen en doen!
De ambitie van C.D.O. is om creatief denken een vaste plek op de onderwijsagenda te geven. Niet in beleidsstukken, maar in de klas. De sleutel is de leraar. Wil jij daar een bijdrage aan leveren? Dat kan door je ervaringen, kennis, maar ook vragen bij C.D.O. te delen. Heb jij mooie inhoud voor een volgende nieuwsbrief van C.D.O.? Wil je schrijven op de weblog, of op een andere manier meebouwen aan creatieve ontwikkeling in het onderwijs? Laat dat aan ons weten via onderstaande knop.
Ja, Ik wil een bijdrage leveren!
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2013 Creatief Denken in Onderwijs, All rights reserved.
afmelden voor deze nieuwsbiref    gegevens wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp