Copy
Nieuwsbrief 110                                                                         09/03/2021

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Silent Key - Jacques ON7AJ

Met grote verslagenheid meldt de sectie OST het van ons heengaan van Jacques Arits. Jacques  was vele jaren lang  een zeer vriendelijk lid van  OST waar hij de zondagmorgen een aangenaam babbeltje met de clubleden deed.  Ik heb Jacques leren kennen als telefonist  bij RMT, waar ik meermaals als technieker en te werk gesteld bij RMT, beroep op hem kon doen voor een telefonische verbinding met RMD.
Hij was zeer geïnteresseerd in de radiotechniek en in het bijzonder in de communicatie. Zo hebben wij in het jaar 1977 het examen afgelegd van radio-zendamateur en later het morse-examen bij de toenmalige RTT.
Wij waren beide geslaagd. Jacques was een aangename persoon en zo werden wij  vrienden.
Hij was een gedreven luisteramateur en tevens ook actief op de Oostendse vriendenronde alsook de  zondagmorgen  op de UBA ronde. Ondanks zijn beperkt gezichtsvermogen had hij zijn gehoor zo fijn ontwikkeld dat hij gelijktijdig naar 3 verschillende  QSO's kon luisteren en niets van die communicatie was hem ontgaan. Dat was zeer uitzonderlijk en weinigen zullen het hem nadoen.
Zijn gezondheid ging langzaam achteruit en in het bijzonder zijn gezichtsvermogen. Jammergenoeg werd hij volledig blind. Onlangs was hij opgenomen in het woonzorgcentrum Sint Elisabeth aan Zee te Oostende. Door de corona crisis  was er spijtig genoeg geen mogelijkheid hem  te gaan bezoeken. Wij zullen hem niet vlug vergeten. Namens de leden van de sectie OST wensen wij sterkte aan de familie.

Willy Barbier  ON7BZ.

Ham Radio - 25 tot 27 juni 2021

Ham Radio in Friedrichshafen, Europa's belangrijkste vakbeurs voor amateurradio, is voorlopig aangekondigd voor 25 juni 2021
 
De organisatoren van Europa's internationale amateurradio-tentoonstelling Ham Radio in Friedrichshafen uitten onlangs hun optimisme over het feit dat de 45e editie, gesponsord door de Deutscher Amateur Radio Club (DARC), zal kunnen plaatsvinden. En wel van 25 tot 27 juni 2021. Ham Radio in Friedrichshafen werd vorig jaar geannuleerd vanwege de pandemie.
 
"We houden de situatie natuurlijk nauwlettend in de gaten", aldus een bericht van Klaus Wellmann, CEO van Friedrichshafen Fairgrounds.
Op dit moment gaan de organisatoren ervan uit dat ze Ham Radio kunnen laten doorgaan volgens een uitgebreid, beproefd veiligheids- en hygiëneconcept en ze kijken er naar uit om iedereen terug te zien tijdens Europa's belangrijkste vakbeurs voor amateurradio.
 
Ham Radio in Friedrichshafen dient als een platform, waar radioliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Als één van de grootste amateurradio-tentoonstellingen ter wereld, naast de Hamvention in Ohio en de Ham Fair in Tokio, trekt Ham Radio in Friedrichshafen exposanten en bezoekers aan uit meer dan 52 landen over de hele wereld.
Een bijzonder kenmerk van Ham Radio in Friedrichshafen is de combinatie van commerciële exposanten, wereldwijde verenigingen en Europa's grootste radiorommelmarkt met meer dan 300 deelnemers uit 16 landen.
Dit jaar presenteert de Ham Radio evenzeer een breed scala aan meetinstrumenten, antennes en elektrotechnische apparatuur. Het evenement zal echter verschillen van wat er in voorgaande jaren werd gezien. Zo wordt het aantal live-presentaties teruggebracht. Tickets kunnen alleen online worden gekocht. Ham Radio is zo 's werelds eerste amateurradiotentoonstelling sinds het begin van de pandemie.

Bron:

https://www.hamradio-friedrichshafen.com/ham-radio-sends-a-clear-signal

Maritime Radio Day

De 10e editie van Maritime Radio Day (MRD) gaat dit jaar door van 14 april om 1200 UTC tot 15 april 2200 UTC. Voormalige Merchant Marine Radio Operators of voormalige Ship's Electronic Technici worden aangemoedigd om deel te nemen.
 
Het jaarlijkse evenement herdenkt bijna 90 jaar draadloze dienstverlening voor zeevarenden. Radioamateurs en kortegolfluisteraars zijn welkom en dienen zich voor 1 april op voorhand te registreren.
Radiostations zoals kustradiostations en schepen mogen alleen deelnemen als ze worden bediend door voormalige commerciële of marine-operatoren of door radiotechnici die hebben gewerkt aan de installatie en/of het onderhoud van scheepradiostations of kustradiostations
 
Alle radioverkeer moet plaatsvinden rond de volgende internationale maritieme frequenties op de radioamateurbanden:
 
1824 kHz; 3520 kHz; 7020 kHz; 10.118 kHz; 14.052 kHz; 21.052 kHz en 28.052 kHz.
 
De primaire werkfrequentie is 14.052 kHz.
 
Er is geen vermogenslimiet. Deelnemers wisselen QSA (signaalsterkte, 1-5), QRK (leesbaarheid, 1-5), naam, roepnaam van laatste of favoriete schip / vliegtuig / onderhoudsbedrijf uit. En daarenboven een travel report en/of een QTC als je wil.
 
Stuur een e-mail via
dl9cm@t-online.de of brief met informatie over de radiostations die zijn gewerkt aan:

Rolf Marschner, Narzissenweg 10
53359, Rheinbach,
Duitsland.
 
Datum: 14 april 1200 UTC 15 april 2200 UTC
Banden: 160 m, 80 m, 40 m, 20 m, 15 en 10 m plus WARC
Modus: alleen CW
Uitgangsvermogen: niet beperkt
Deadline voor registratie: 1 april om middernacht via
http://mrd.sfk-bremen.com/mrd_registry.php
Deadline voor logboeken: 1 mei 2021
 
Via
http://mrd.sfk-bremen.com/index.php vind je de namen van alle operatoren die reeds zijn ingeschreven voor de Maritime Radio Day (MRD).
 
Meer info via
http://mrd.sfk-bremen.com/mrd_attention.php
 
Bron:
arrl.org
 
Copyright © 2021 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp