Copy
Nieuwsbrief 112                                                                         18/04/2021

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Special prefix n.a.v. de 120e verjaardag van de eerste Transatlantische radiocommunicatie

Van de UBA kregen we onderstaand bericht:
 
Op initiatief van het BIPT mogen alle radioamateurs en radioclubs de gewone prefix ON in hun roepnaam vervangen door de speciale prefix OS in de periode van 18 april 2021 tot en met 12 december 2021. Deze maatregel geldt NIET voor korte roepnamen (vanity calls) en de roepnamen van onbemande stations.
Het BIPT licht haar besluit als volgt toe:
Inzake radioamateurisme zijn twee gebeurtenissen van speciaal belang dit jaar:
Ten eerste, de “Internationale Dag van de Radioamateur”, op 18 april 2021, dat als thema heeft “Home, but never Alone”. Deze dag heeft als doel de radioamateurs te stimuleren om verder te doen met het experimenteren met radio in het algemeen, de techniek in het bijzonder. Het thema toont het belang van dit specifieke sociaal netwerk tijdens de huidige pandemie die veel mensen in sociaal isolement duwt.
Ten tweede, de verjaardag van de eerste transatlantische radiotransmissie, op 12 december 2021. Op die datum is het 120 jaar geleden dat Guglielmo MARCONI er voor het eerst in slaagde de Atlantische oceaan draadloos te overbruggen met radiosignalen. Dit luidde het telecommunicatie tijdperk in en stond aan de wieg van wat vele radioamateurs nu nog elke dag doen.
Zelfs in het hedendaagse tijdperk van razendsnelle communicatie, wenst het Instituut deze gebeurtenissen extra in de kijker te zetten en te ondersteunen.
De UBA wenst het BIPT te bedanken voor deze blijk van waardering voor de radioamateurs.

Bron: UBA

Zoals hierboven vermeld is er op 18 april 'World Amateur Radio Day'. Op deze dag werd in 1925 de IARU (International Amateur Radio Union) opgericht in Parijs.
Dit jaar is het aldus de 96e verjaardag van de oprichting van de IARU. Sinds die dag verdedigt deze organisatie de belangen van het radioamateurisme voor meer dan 3 miljoen gelicentieerde operatoren wereldwijd.

De IARU kent 3 regio's:
  • region I: Europa, Afrika en het Midden-Oosten
  • region II: Noord- en Zuid Amerika
  • region III: Australië, Nieuw-Zeeland, de eilanden in de Stille Oceaan en het grootste deel van Azië

ON7MG was QRV met POTA

De meeste leden die Marnix ON7MG kennen weten dat hij graag QRV is vanop een portable opstelling. Vanmiddag was hij na de wekelijkse zondagse wandeling met enkele leden van sectie OST in Sportpark 'De Schorre' QRV als POTA-station (Parks On The Air) met referentie  ON-384. Hij was actief op de 2-meterband (145,400 MHz).
Marnix was een dag eerder ook al QRV maar toen raakte hij helaas niet aan zijn 10 QSO's, een vereiste om je logs te kunnen uploaden op de POTA-site.
Vandaag had hij dus meer succes. Enkele leden gaven hem na de wandeling een puntje en nadat Peter ON5US nog eens via een mail naar alle leden een oproep deed kon Marnix na een halfuurtje tevreden zijn mini-activatie afsluiten met 12 QSO's.
Aansluitend hierop kunnen we nog mededelen dat ons clublid Stefaan ON3IWH sinds kort de manager is voor POTA-Belgium. Voorheen nam Martin PA0KGB deze taak voor zijn rekening, maar voor België zocht hij uiteraard iemand uit België om dit over te nemen. 
Stefs taak bestaat erin de voor België ingezonden logs te controleren en goed te keuren. Onderstaande foto laat zien dat er heel wat POTA-activaties in België mogelijk zijn.

Straffe mannen bij Bpost

't Zijn straffe mannen die bij Bpost werken. Onze vriend Stef ON3IWH heeft enkele weken terug Liu Xufei BI8DHZ uitgenodigd op ons Jitsi-kanaal voor een babbel over onze hobby nadat hij enige tijd daarvoor een QSO gemaakt had met deze OM. Hij was vorig jaar 3e in de World Wide WPX Contest voor China. Hij werkt met een 20 meter lange antenne op de 19e verdieping van zijn appartementsgebouw.

Afgelopen week kreeg Stef een QSL-direct in de brievenbus. Hoe ze bij de Post Stefaans adres ontcijfert hebben is toch wel een groot raadsel!!

Nederlandstalige handleiding WSJT-X

Voor de liefhebbers van Weak Signal communication kunnen we melden dat er een Nederlandstalige handleiding beschikbaar is van het programma WSJT-X. Rudy ON4CKT heeft al verscheidene keren de WSJT-X User Guide vertaalt. Momenteel zit men aan versie 2.3.0 van dit programma.

Je kan de NL-versie vinden op zijn site:

https://www.qsl.net/on4ckt/WSJT-X.html
De manual telt maar liefst 140 pagina's. Veel leesgenot!

Internationaal Radiomarathon: '60 Space Years!'

Stefaan ON3IWH heeft zonet bovenstaand Russisch award behaald naar aanleiding van de 60e verjaardag van de 1e man in de ruimte, Yuri Gagarin. Nog tot volgende week 25 april heb je de tijd om minimaal zo'n 20-tal QSO's te maken om dit award te behalen.

Ziehier de regelgeving (vertaald van onderaan vermelde site):

Als eerbetoon aan de nagedachtenis van de eerste veroveraar van de ruimte Yuri Gagarin, organiseert de club van liefhebbers van radiocommunicatie over lange afstanden "MILLER-DX-CLUB" een radiomarathon in het kader van culturele evenementen.

Start: 12 april 2021 om 00.00 UTC

Oplevering: 25 april 2021 om 21.00 UTC

Speciale roepnamen klinken op alle amateurbanden door alle stralingsmodi - RA60YG, RC60YG, RD60YG, RG60YG, RJ60YG, RK60YG, RL60YG, RM60YG, RO60YG, RQ60YG, RT60YG, RU60YG, RV60YG, RWG61 R60YTC, RX60, Districten van Rusland, evenals K1S - USA Radiocommunicatie tijdens de projectdagen met de R60MCC ATP in Korolev , Moscow Region, Mission Control Center, worden bijgeschreven op het Star Patrol-diploma.

Voor het eerst zal een nieuw lid van onze club, kosmonaut Alexander Volkov - U4MIR actief deelnemen aan het project .

QSL MGR voor alle speciale roepnamen is - RQ7L

We nodigen alle radioamateurs uit om actief deel te nemen aan dit evenement.

Tijdens de radiomarathon kan je voor QSO/SWL met speciale /P stations en leden van de "Miller-DX-Club" voldoen aan de voorwaarden voor het behalen van diploma's, wimpels, plaquettes van internationaal niveau.

Diplomaprogramma gewijd aan de 60ste verjaardag van de eerste vlucht man in de ruimte - Yu.A. Gagarina

Om diploma's te ontvangen, moet u het volgende aantal punten behalen (1 QSO - 3 punten)
"60 ruimtejaren!" 60 punten (60 jaar sinds de eerste bemande vlucht naar de ruimte)
"De eerste kosmonaut van de aarde!" 87 punten (87e geboortedag van Yuri Gagarin)

Voor de andere te behalen awards verwijst de redactie graag door naar hieronder vermelde URL.

Bron: https://mdxc.ru/

Standaard staat de site in het Russisch. Halverwege de pagina zie je in de linkertabel een Russiche vlag. Deze kan je openklikken en verzetten naar de Hollandse vlag om de site te vertalen naar het Nederlands.
Copyright © 2021 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp