Copy
Nieuwsbrief 104                                                                         23/10/2020

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

SAQ Grimeton Transmission  op zaterdag 24/10/2020

On the United Nations Day, October 24th, 2020, the SAQ transmitter in Grimeton will again send out a message to the whole world on 17.2 kHz CW.

Program:
16:30 (14:30 UTC): Startup and tuning of the Alexanderson Alternator SAQ.
17:00 (15:00 UTC): Transmission of a message from SAQ.
17:20 (15:20 UTC): Live music concert from the transmitter hall.
Anna Louise Ekman www.annalouiseekman.se will perform Swedish and Italian songs, accompanied by a pianist.

The entire transmission event and the following concert can be seen live at our YouTube Channel starting at 16:30 (15:30 UTC):
https://www.youtube.com/watch?v=OErGFaT1esI

QSL Reports to SAQ
QSL reports to SAQ are very welcome and appreciated. This time we will only accept reports via our ONLINE FORM (click link to enter your report). The online form will be open from October 24th until November 6th. We have no possibility to confirm reports received by Email / mail / bureau.

Amateur Radio Station SK6SAQ
The Amateur Radio Station with the call “SK6SAQ” will be QRV on the following frequencies:
- 7.035 kHz CW or
- 14.035 kHz CW or
- 3.755 kHz SSB

QSL-reports to SK6SAQ are kindly received via:
- Email to info@alexander.n.se
- or via: SM bureau
- or direct by postal mail (see address above)

Two stations will be on the air most of the time.

Due to the Corona pandemic, there will be no visitors to the transmission hall at the radio station during the transmission. The association will try to carry out the transmission to the world from the old Alexanderson alternator SAQ with minimal staff in place.

World Heritage Grimeton Radio station and The Alexander Association

For further details, see grimeton.org or alexander.n.se

The world heritage site Grimeton is a living cultural heritage. All transmissions with the long-wave transmitter SAQ are therefore preliminary and may be cancelled at short notice.

Britse radioamateurclub DDARS plaatst interessante lezingen online

Het lezingenprogramma van de Denby Dale Amateur Radio Society (DDARS) is voor iedereen vrij toegankelijk.
Net zoals diverse verenigingen, houdt ook noodgedwongen de
Denby Dales Amateur Radio Society (DDARS) haar bijeenkomsten momenteel online. Dat geldt ook voor haar diverse lezingenprogramma's.
Regelmatig organiseert de DDARS namelijk verschillende (Engelstalige) lezingen via Zoom. De eerste lezing was op woensdag 13 mei 2020. Het onderwerp was toen: “Introduction to amateur satellites, meteor scatter, EME and ISS”.
Omdat de lezingen online zijn, biedt dit de unieke mogelijkheid voor buitenstaanders om mee te kijken en om mee te luisteren. Ook buitenlandse gasten zijn daarbij welkom, zo meldden Nick Bradley (G4IWO) en Gerald Edinburgh (G3SDY) namens de vereniging.
De lezingencyclus maakt gebruik van het programma Zoom. Zoom is een videoconferencing-programma waarvan de basisversie gratis te gebruiken is. Het programma is beschikbaar voor alle mogelijke platformen en kan gedownload worden vanaf de Zoom-website:
Zoom Download Center.
De zogenaamde meeting-ID is voor alle lezingen gelijk: 278 609 9353. Om een lezing te kunnen bijwonen, dien je na het starten van Zoom de meeting-ID in te voeren.
Kort geleden besloot DDARS echter om de lezingen nu ook via YouTube beschikbaar te stellen, zodat iedere radioamateur deze op een willekeurig moment kan bekijken:
YouTube-kanaal DDARS.
De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:
 • Amateurradio via satellieten en het Internationaal Ruimtevaartuig ISS
 • Introductie in amateurtelevisie
 • HF-propagatie
 • Zenders met lage vermogens
 • Magnetischeloop-antennes
 • Het gebruik van vector-netwerkanalyzers
 
Laat uw ervaringen met het bekijken van deze lezingen gerust weten aan de redactie van het CW-tje. We zijn benieuwd!
 
Bron:
http://g4cdd.net/

De ondergang en wonderlijke wederopstanding van de befaamde AO-07 satelliet.

De satelliet Amsat-Oscar 7 werd gebouwd door de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT) en werd gelanceerd op 15 november 1974 vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië. De 30 kg wegende amateurradiosatelliet had toentertijd een verwachte levensduur van drie jaar.

Zonnepanelen en batterijen zorgden voor de benodigde energie. Vier bakens op respectievelijk 29.50, 145.975, 435.10 en 2304.1 MHz met telemetriedata maakten het mogelijk de satelliet te volgen. Ook zijn er twee repeaters aan boord. De eerste met een uplink in de 2 m-band, en downlink in de 10 m-band, terwijl de tweede 70 cm omzet in 2 m. Beide transponders zijn lineair voor gebruik met SSB/CW en wisselen elkaar elke 24 uur af. De satelliet AO-07 cirkelt in een lage baan op ongeveer 1450 km boven het aardoppervlak.

Na 7 jaar echter viel onverwacht de verbinding met de satelliet in 1981 uit. Dit was het gevolg van kortsluiting in één van de NiCad batterijen. Maar meer dan twintig jaar later, in juni 2002 hoorde Patrick G3IOR (SK) een vreemd CW-baken van een onbekende OSCAR op 145.970 MHz. Het duurde niet lang voor duidelijk werd dat het hier om AO-07 ging. Uiteindelijk was na verloop van tijd de kortgesloten batterij een open circuit geworden. Kennelijk kregen de elektronische circuits weer voldoende energie van de zonnepanelen.

Mede daardoor is de satelliet nu alleen bruikbaar zolang hij in het volle zonlicht is. In de periodes dat hij in de schaduw van de aarde is, heeft hij geen energievoorziening. In het volle zonlicht daarentegen werkt de satelliet na bijna 46 jaar nog steeds! Na 21 jaar schijnbare stilte werd de satelliet aldus opnieuw gehoord op 21 juni 2002 ofwel 27 jaar na de lancering.

In die tijd was er nog geen Internet zoals wij dat nu kennen. Tijdens de lancering stonden radioamateurs met elkaar in contact via 2 m-repeaters en verschillende HF-banden, waaronder de 20 m-band. Maar ook telefoonlijnen verbonden het controlestation in Amerika met bijvoorbeeld Canada en Australië. Binnen een minuut na ontkoppeling van de draagraket hoorde G3IOR de eerste telemetriesignalen van AO-07. Hij meldde dit op 20 m aan W3ZM, het AMSAT net controle station. Enkele minuten later al kon DK2ZF een compleet telemetrieframe doorbellen. Daaruit bleek dat alle circuits naar verwachting functioneerden.

AMSAT-OSCAR-7 is de oudste nog werkende amateursatelliet. De befaamde satelliet AO-07 komt binnenkort weer de in het volle zonlicht. Dat gebeurt namelijk rond 25 september en duurt tot 26 december. Drew Glasbrenner KO4MA is AMSAT’s vice-president. Hij zegt dat de satelliet AO-07 waarschijnlijk elke 24 u zal omschakelen tussen mode A en mode B. Mode A is 2 m up en 10 m down, terwijl mode B 70 cm up en 2 m down is.

Tevens herinnert hij de gebruikers eraan alleen het minimum noodzakelijke vermogen te gebruiken. Ook vraagt hij geen punten te seinen om je eigen signaal terug te vinden. Deze signalen stuiteren vaak door de hele doorlaatband. Soms leidt dit zelfs tot een reset van de transponder naar mode A.

“Probeer jezelf te vinden met erg laag vermogen, of in SSB of beter nog met volledige dopplercontrole,”zegt Glasbrenner. “Als je een hoog vermogen nodig hebt deugt er waarschijnlijk iets niet aan je antenne of aan je ontvangstsysteem.”
Op het
YouTubekanaal van IARU-R2 bevindt zich een video met tips voor satellietbeginners.

Vindt ook meer info via
https://www.amsat.org/product/2019-edition-of-getting-started-with-amateur-satellites-digital-download/
Het is belangrijk om te begrijpen wat precies de relatie tussen uplink en downlink is. De gelamineerde frequentiekaart van AMSAT is hiervoor een handige referentie die deze relatie laat zien. Voor de AO-7-transponder geldt dat, als je zendt op 432.165 MHz, het ontvangstsignaal rond 145.935 MHz moet zitten. Draai je het uitgezonden signaal 5 kHz naar beneden, naar 432.160 MHz, dan vindt je jezelf weer 5 kHz hoger, op 145.940 MHz terug. Deze relatie wordt beïnvloed door het dopplereffect.

Gedurende de satellietpassage moet je daarom voortdurend beide frequenties aanpassen om goed afgestemd te blijven.
Maak je geen zorgen als je jezelf niet meteen de eerste keer terughoort. Nieuwe satellietgebruikers draaien hun VFO vaak van de ene kant van de band naar de andere kant, terwijl ze ondertussen fluiten, hun roepnaam geven of een CW-toon uitzenden. Daarbij verdoen ze een hoop tijd. Als je let op de relatie tussen uplink- en downlinkfrequentie voordat je begint, vind je jezelf veel sneller terug.

Het is aan te raden om
“Bringing the One True Rule of Doppler Tuning into the 21st Century” door Alan Biddle WA4SCA te lezen. Dit artikel, gebaseerd op werk uit 1994 van Paul Williamson KB5MU doet de belangrijkste principes uit de doeken.

Zie hiervoor:
https://www.amsat.org/wordpress/wp-content/uploads/2015/02/FDT-WA4SCA.pdf

Iedere geīnteresseerde kan eveneens de workshop volgen via het Youtubekanaal van IARU R2.

Een lijst van alle workshops staat op de
website van IARU R2. Alle workshops zijn vrij toegankelijk en staan open voor alle radioamateurs.

Afgelopen maand mei was er nog een contact tussen Argentinië – Zuid-Afrika via de satelliet. Dat is een afstand van zo’n 7000 km. Beide stations mikten 2 tot 3 graden boven de horizon om dit contact mogelijk te maken. De baanvoorspelling is
hier te vinden.
Het mode A baken bevindt zich op 29.502 MHz en het mode B baken op 145.975 MHz.

De satelliet is aldus alleen bruikbaar zolang hij in het volle zonlicht is. In de periodes dat hij in de schaduw van de aarde is heeft hij geen stroomvoorziening. In de volle zon daarentegen werkt hij na bijna 46 jaar nog steeds!

De dopplershift van de satelliet verandert voortdurend tijdens een contact. Bij opkomst van de satelliet is de shift positief en maximaal. De shift neemt eerst langzaam en dan steeds sneller af tot nul als de satelliet op zijn hoogste punt is. Daarna draait de shift om, wordt negatief, eerst snel en dan steeds langzamer tot de satelliet weer ondergaat. De shift is namelijk gerelateerd aan de snelheid en richting van de satelliet ten opzichte van de antenne. Om de zaak nog wat moeilijker te maken: de shift op 70 cm is drie keer zo groot als op 2 m.

Gelukkig zijn er computerprogramma’s die je veel werk uit handen nemen, zoals het programma SATPC32, dat verkrijgbaar is via AMSAT. Dit programma stuurt zowel de antennerotor als de VFO-frequentie van een groot aantal apparaten
Laat ons uw ervaringen met de satelliet
Amsat-Oscar 7 weten! Stuur uw ondervindingen door naar het CW-tje.
 
Patrick G3IOR was mede-oprichter van AMSAT-UK en werd in 1974 verkozen tot lid van de raad van bestuur van AMSAT-NA. Hij was ook lange tijd satellietcolumnist van Practical Wireless, evenals een regelmatige bijdrage aan The AMSAT Journal en OSCAR News .
Hij was de eerste die 100 DXCC-entiteiten via satelliet werkte, en ontving Satellite DXCC No. 4 toen zijn QSL-kaarten arriveerden. Hij sprak vloeiend Russisch en genoot van het praten met de kosmonauten aan boord van MIR en ISS.

Patrick G3IOR was de eerste die de "wedergeboorte" van
Amsat-Oscar 7 ontdekte toen de batterij in zonlicht weer tot leven kwam. Op 21 juni 2002 verraste hij de AMSAT-gemeenschap door CW-signalen te detecteren van de ter ziele gewaande satelliet waarvan de batterijen in 1981 waren uitgevallen. De satelliet kwam weer tot leven nadat de batterijen uiteindelijk een open circuit waren geworden, waardoor operaties in het zonlicht tot op de dag van vandaag mogelijk waren! Patrick G3IOR was gepassioneerd door amateurradio en vooral door amateursatellieten.

Naast zijn werk met AMSAT en satellieten, was hij een prominente HF-operator en DXer. Hij had QSO's bevestigd bij alle DXCC-entiteiten en was ook lid van de First Class CW Operators Club (FOC), evenals een vooraanstaand lid van de Norfolk Amateur Radio Club. Letterlijk honderden nieuwe radioamateurs behaalden hun licenties als resultaat van zijn NARC-trainingslessen. Hij overleed in augustus 2017.

 
Patrick Gowen G3IOR rond 1968

De Radio Amateur Satellite Corporation of AMSAT, is een wereldwijde groep van radioamateurs. AMSAT werd in 1969 in het District of Columbia opgericht als een educatieve organisatie die de ontwikkeling en lancering van amateurradiosatellieten bevordert. Het doel van AMSAT is om de deelname van amateurradio aan ruimteonderzoek en communicatie te stimuleren. De organisatie werd opgericht om de inspanningen voort te zetten - begonnen in 1961 - door Project OSCAR.

Een amateurradiosatelliet is een kunstmatige satelliet die is gebouwd en wordt gebruikt door radioamateurs. Veel amateursatellieten ontvangen een OSCAR- aanduiding, wat een afkorting is voor Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio. De aanwijzing wordt toegekend door AMSAT.

Deze satellieten kunnen gratis worden gebruikt door erkende radioamateurs voor spraak en data. Momenteel zijn er meer dan 18 volledig operationele amateurradiosatellieten in een baan om de aarde. Amateurradiosatellieten hebben bijgedragen aan de vooruitgang van de wetenschap van satellietcommunicatie.

Al meer dan 50 jaar hebben AMSAT-groepen in Noord-Amerika en elders een sleutelrol gespeeld bij het aanzienlijk verbeteren van de stand van de techniek op het gebied van ruimtewetenschap, ruimteonderwijs en ruimtetechnologie. Het werk dat nu door AMSAT-vrijwilligers over de hele wereld wordt verricht, zal verstrekkende positieve effecten blijven hebben op de toekomst van amateurradio.

Uitslag 42e landelijke ballonvossenjacht

Vrijwel iedere radio-geïnteresseerde heeft al wel van de ballonvossenjacht in Nederland gehoord. In haar inmiddels 41-jarig bestaan hebben heel wat belangstellende radioamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vond de ballonvossenjacht alweer voor de 42e keer plaats. Het evenement was dit jaar gepland op zondag 20 september 2020. Dit is dus opnieuw op de zondag van het tweede volle weekend in september.

De weergoden waren de organisatoren gunstig gezind en aldus werd om 13.00 uur, vanaf een geheime locatie ergens in Nederland, de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon.

De uitslag van de 42e landelijke ballonvossenjacht is inmiddels bekend. Gelukkig kon dit spannend evenement wel doorgaan ondanks de coronacrisis.

Heel even zag het er naar uit dat het weer toch roet in het eten zou gooien. Maar kort voor de start kon de organisatie verheugd mededelen dat alle lichten op groen stonden. De ballonoplating vond traditioneel vanaf een geheime locatie plaats. Daardoor konden slimme peilers de landingsplaats niet van tevoren aan de hand van weermodellen of computersimulaties berekenen. Het blijft altijd wel de bedoeling van de organisatie om de ballon ergens in Nederland te laten landen.

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot van de wedstrijd die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR.

Zoals gebruikelijk werden enkele minuten voor de start de beide repeaters PI2NOS en PI3UTR vrijgemaakt. Remco PA3FYM deed live verslag van de succesvolle ballonoplating. Daarna waren we de eerste beelden snel te zien via de ATV relais.

Daarnaast was voor iedereen de live video stream te bekijken. Via de website en de sociale media deed het volgteam ook verslag van het wel en wee van de ballonvossenjacht. Met de ballon op 17 km hoogte meldden ze dat die in de buurt van Garderen hing. Toen de ballon op 32 km hoogte was aanbeland volgde de laatste positiemelding. Hij was in de buurt van Milligen nabij Apeldoorn.

Verder was het aan de peilers om de sonde uit te peilen. Op een hoogte 32 km klapte de ballon en kwam de sonde als een kogel naar beneden. Gelukkig werd de val als snel geremd door de parachute. Inmiddels werd er druk gewerkt over de transponder aan boord, ook door internationale stations als G7HFS.

Uiteindelijk landde de sonde om 15.24 uur enkele kilometers ten oosten van Barneveld. Dat was voor de volgequipe nog een tumultueuze situatie, want tijdens de landing kwamen teams van verschillende kanten aangereden en was er een ware “slag om de eerste plaats”.

Ondertussen had de volgequipe een goed heenkomen gevonden op een ruime parkeerplaats nabij de landingsplek van de sonde. Hier konden ze de deelnemers op een veilige manier verwelkomen. Ze hadden trouwens een geluidsset bij, zodat alle deelnemers op veilige afstand van elkaar konden staan.

Uitslag 42e landelijke ballonvossenjacht

En dit is de top 3:
 1. PE1OAD, PA4JV
 2. PD1RFM, PD3ECM
 3. PE2MOL, PH9GFB (begeleiding op afstand).
Hier vindt u de volledige uitslag.

Met name de weersomstandigheden en een perfect werkende sonde zorgden ervoor dat alle ingrediënten in ruime mate aanwezig waren voor een perfect geslaagde 42e landelijke ballonvossenjacht. Op de parkeerplaats was het erg gezellig met ongeveer 150 deelnemende personen en niet minder dan deelnemende 44 equipes.

De sonde is keurig en zonder schade geland in een weiland aan de Wencopperweg in de gemeente Barneveld (Oost).

Dit jaar was de invulling van de landelijke ballonvossenjacht, door de maatregelen t.g.v. het Corona virus, anders dan voorgaande jaren. Voor de peilers die normaal in paren werken, werd een oplossing gecreëerd die voldoet aan de noodzakelijke ‘1,5-meter regel’. Ook de peilers die bij de landingsplaats aankomen dienden zich aan de ‘1,5-meter regel’ te houden. Met deze aanpassingen kon de Landelijke Ballonvossenjacht als één van de weinige evenementen in 2020 voor radioamateurs toch doorgang vinden!

Zoals ieder jaar stond de organisatie voor verschillende uitdagingen om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De ballon was te volgen via de (stream van) ATV-repeaters PI6HVS en PI6ATV. Maar natuurlijk kon je de beelden ook zelf proberen te ontvangen. De ballon zond videobeelden uit op 1252 MHz.
Hieronder de uitslag van de ballonvossenjacht 2020:
 1. PE1OAD, PA4JV
 2. PD1RFM, PD3ECM
 3. PE2MOL, PH9GFB remote
 4. PA2AR en Re en Jes
 5. PD5AA
 6. PE1SCX, PE1AH, PD1PIP
 7. Michel, Bram (zonder call)
 8. PE5TT, Bernadette , Patrick
 9. PC2Y, PD2E, PA0GJV, PC2L
 10. ON6FBR, ON8WR,ON3NM
 11. PA3PM
 12. ON8CF,Kelly
 13. ON4SH, ON8PZ
 14. PA3HGU, PA3HFT, PD2EOP
 15. PE1KKG, PA3EXL, PD0OSG
 16. PH1M
 17. PA1MUS, Leon
 18. ON3DGA, 5Z4MV
 19. PA7FRN
 20. PA5MR, PE1OFO, PD1RR
 21. PD2CSD, Ruud
 22. PA4NL
 23. PA1RUM, PD0OQV
 24. ON8PTZ, Peter
 25. PE2ED, Jeroen
 26. PE1KL, PA2LS Ine
 27. PA3WLE, PD1DJG
 28. PD0NUD, PD4JAY
 29. PD3ROB, PD0TB, GUY
 30. PE1AGO, MAIKEL
 31. Michel en Dennis
 32. PA3DFR, PD4EJP, Jolande
 33. PD5A, PE1IEX
 34. ON4CDR, Kris, Ivan
 35. DK3MZ
 36. PA3EKG, PA10645
 37. PE0VT
 38. PE1CQP, PE1GRL
 39. DF4RBM, DF4IC
 40. PE1GDP, Martijn
 41. PA3CAS, Albertine, Lodewijk
 42. PA9G, PA3X
 43. PE1OPL, PE1NZJ, PD1NCL, Teuntje
 44. PD0OQC,Wilma///
 
 
Hier vindt u het verslag van de
Ballonvossenjacht 2020

Hier vindt u de volledige uitslag.
 
Bron:
Ballonvossenjacht 2020

New mode FST4 – WSJT-X

Steve Franke, K9AN; Bill Somerville, G4WJS; and Joe Taylor, K1JT

Version 2.3 of WSJT-X introduces a new family of digital modes we designate FST4.


https://jl1jvt.cocolog-nifty.com/blog/files/fst4_quick_start.pdf
 
These modes have a wide range of capabilities and potential applications.

Their fundamental sensitivities are better than most older modes in WSJT-X and are close to the theoretical limits for the same information throughput rates. Particular target applications include WSPR-like, quasi-beacon transmissions on LF and MF bands QSOs with very weak signals on the LF and MF bands EME on VHF and UHF bands with T/R sequences both shorter and longer than 60 s… but other uses will surely be found, as well.

We expect that FST4 will serve some of its intended purposes better than older modes in WSJT-X, and without the strict time- and frequency-locking requirements of modes such as EbNaut. FST4 uses 4-GFSK modulation and offers T/R sequence lengths of 15, 30, 60, 120, 300, 900, and 1800s. Submodes A, B, C, and D provide different tone spacings, to allow for use with a variety of propagation types and Doppler spreads. Forward error correction uses a low density parity check (LDPC) code with 240 information and parity bits. Transmissions consist of a sequence of 120 information-carrying symbols (2 bits each) interspersed with 40 synchronizing symbols. The underlying message payloads contain either 77 bits (the standard payload for FT4, FT8, and MSK144) or 50 bits (the standard for quasi-beacon, WSPR-style messages).

With WSPR-like messages the mode designation becomes FST4W and the A submode is always used. In all cases, message formats displayed to the user are the same as in the other 50-bit and 77-bit modes in WSJT-X.

Basic parameters of the A submodes are given in the following table. The measured sensitivities are based on simulations on the additive white Gaussian noise (AWGN) channel, and depend on oscillator drifts and path Doppler spreads being smaller than the tone spacing over the full transmission length.


 

Nieuwste WSJT-kandidaatrelease bevat nieuwe mode FST4

Kandidaat-releases zijn bedoeld voor bètatesters. De nieuwste WSJT-kandidaatrelease WSJT-X 2.3.0-rc1 biedt de nieuwe mode FST4 en FST4W aan die zijn ontworpen voor gebruik op de LF- en de MF-banden

WSJT-X 2.3.0 is een programma-upgrade met twee nieuwe modes.
De mode FST4 is ontworpen voor 2-weg QSO's en de mode FST4W is ontworpen voor WSPR-achtige transmissies.
Beide modes bieden een reeks opties voor T / R-sequentielengten en drempeldecoderingsgevoeligheden die zich tot ver in het bereik van -40 dB uitstrekken.

Verdere details en bedieningstips zijn te vinden in het "Quick-Start Guide to FST4 and FST4W"
 
Deze Quick-Start Guide is gepost op de WSJT-website

https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/FST4_Quick_Start.pdf

U kunt WSJT downloaden van:
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html
 
Bron:
http://physics.princeton.edu/

NOAA en NASA bevestigen de start van zonnecyclus 25

Tijdens een persbriefing op 15 september 2020 bevestigden NASA en NOAA de start van zonnecyclus 25.
NASA en NOAA bekleden overigens gezamenlijk het voorzitterschap van de commissie die het verloop van zonnecyclus 25 nauwlettend volgt, het Solar Cycle 25 Prediction Panel. In de briefing meldden de organisaties onder andere het volgende:
 • Het minimum van zonnecyclus 24 was in december 2019.
 • Anders dan sommige wetenschappers denken, verwacht de commissie dat cyclus 25 een vergelijkbaar maximum zal hebben als cyclus 24.
 • Het maximum van cyclus 25 valt waarschijnlijk in juli 2025.
 • Ook verwacht de commissie dat de trend van steeds zwakker wordende zonnecycli, zoals gezien in de periode van cyclus 21 tot 24, ten einde komt met cyclus 25.
 • Ten slotte bevestigt de commissie nog dat er geen indicaties zijn voor een lange periode van lage zonneactiviteit, een zogenaamd Maunders-minimum
Bronnen:
 

https://www.weather.gov/news/201509-solar-cycle
https://blogs.nasa.gov/solarcycle25/
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/new-sunspots-herald-increased-solar-activity-cycle-sdo

Gary Hinson ZL2iFB maakt handleiding over 'Logbook of the World'

We kennen allemaal de superhandige leidraad “FT8 Operating Guide” van Gary Hinson (ZL2iFB). Net als alle voorgaande versies is de populaire handleiding van Gary volledig gratis te downloaden.

Eerder berichtten we al over Gary Hinson (ZL2iFB). Een boeiende radioamateur uit Nieuw-Zeeland. Gary is gek op HF, CW en vooral ook op FT8.  En daarom heeft hij een “FT8 Operating Guide” vrijgegeven die je op zijn G4iFB website kan downloaden. Klik
HIER om deze manual te downloaden.

Gary Hinson (ZL2iFB) heeft nu ook een handleiding gemaakt over het "Logbook of The World". Als je een nieuwe gebruiker bent of van plan bent om "Logbook of The World" (LoTW) te gebruiken, lees dan zeker deze leidraad.

Gary heeft een gemakkelijke en eenvoudige stap-voor-stap handleiding samengesteld. Deze handleiding  bevat ongeveer 33 pagina's met afbeeldingen om je te helpen bij het gebruik van LoTW.

Het pdf-bestand kan worden gedownload op:
https://www.g4ifb.com/LoTW_New_User_Guide.pdf

Lees ook: https://www.qrz.com/lookup

"You may be wondering “Why does Logbook of The World exist? What is it for?” and “Should I botherwith it? ”The answer is simple. LoTW makes confirming contactseasier, quicker and cheaperthan traditional QSL methods. Follow this step-by-step guide to get started on LoTW", aldus Gary.

ITU-radioreglementen 2020 gepubliceerd

De International Telecommunication Union (ITU) heeft de 2020 ITU Radioreglementen gepubliceerd - het internationale verdrag dat het wereldwijde gebruik van RF-spectrum en satellietbanen regelt. De publicatie bevat de volledige teksten van het radioreglement dat is aangenomen tijdens de Wereldradiocommunicatieconferentie 2019 (WRC-19), die vorig jaar in Sharm el-Sheikh, Egypte, werd gehouden.
De ITU-radioreglementen van 2020 zijn beschikbaar in alle zes de officiële talen van de ITU en zijn van kracht voor alle ondertekenende partijen op 1 januari 2021.
Elektronische versies zijn gratis, en de 'traditionele doos met vier delen', evenals een meertalige dvd, zal in de komende weken te koop zijn, zo verklaarde de ITU.

"De publicatie van het Radioreglement is het hoogtepunt van het harde werk en de intensieve beraadslagingen die plaatsvonden tijdens de WRC-19", zei ITU-secretaris-generaal Houlin Zhao. “Efficiënt en economisch gebruik van het van nature beperkte radiofrequentiespectrum is essentieel om ervoor te zorgen dat we de voordelen van connectiviteit en digitale transformatie naar mensen overal kunnen brengen.
De ITU Radioreglementen zijn een essentieel instrument voor dit streven. "

De ITU zei dat, als het gaat om het toewijzen van radiofrequenties, inclusief het delen en harmoniseren van het gebruik ervan voor verschillende doeleinden, het radioreglement het ultieme instrument is.
"Ze zorgen ervoor dat het gebruik van het RF-spectrum rationeel, rechtvaardig, efficiënt en economisch is, terwijl ze tegelijkertijd proberen schadelijke interferentie tussen verschillende radiodiensten te voorkomen", aldus nog de ITU.

De ITU-radioreglementen spelen ook een belangrijke rol bij het bevorderen van toegang tot betaalbare breedband voor iedereen, aldus de ITU.
Het radioreglement regelt 40 radiocommunicatiediensten en is bedoeld om bestaande radiodiensten te beschermen en tegelijkertijd de introductie van nieuwe en verbeterde diensten mogelijk te maken.
 
 
Zie voor info:

https://www.itu.int/en/myitu/Publications/2020/09/02/14/23/Radio-Regulations-2020
https://www.itu.int/en/newsroom/wrc-19/Pages/default.aspx
 
Bron:
arrl.org

Dagelijkse ronde op QO-100

Al enige tijd loopt er elke morgen van 10:00 tot 10:30 uur lokale tijd een SSB-ronde op 144,310 MHz. Het initiatief is gestart door Albert Westenberg PA0A met als doel om meer activiteit te generen. Inmiddels kent de ronde vele deelnemers vanuit heel Nederland die zo hun installatie onderling kunnen vergelijken.
Het is meestal rustig op Qatar-Oscar 100, en daarom is het initiatief opgevat om ook hier meer activiteit te generen. In navolging van de SSB-ronde op de 2m-band, is er op 22 september door Albert PA0A een QO-100-ontmoetingsronde gestart op 10489,700 MHz.
Het doel is om elke morgen van 09:30 tot 10:00 uur lokale tijd enthousiaste radioamateurs met elkaar in verbinding te brengen op de eerste geostationaire amateursatelliet.
Wie van jullie stuur zijn of haar ervaring met deze SSB-ronde op 144,310 MHz door naar het redactieteam van het CW-tje? We zijn benieuwd!
Mailen kan naar:

AMSAT-DL online satellietsymposium

Het AMSAT-DL satellietsymposium is een evenement met lezingen over huidige amateurradiosatellieten en ruimteprojecten van AMSAT.
Helaas kon het AMSAT-DL satellietsymposium, dat gepland was voor 26 en 27 september 2020, dit jaar niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden.

Aangezien de gezondheid van ons allemaal erg belangrijk is en het wettelijk kader momenteel geen andere optie toelaat, hebben de organisatoren besloten dit jaar geen bijeenkomst ter plaatse in Bochum te houden. De organisatoren betreuren dit ten zeerste, maar het pand laat slechts een bezetting van minder dan 20 personen toe.

Helaas was een 'sociale' bijeenkomst met een gezamenlijk diner niet mogelijk, evenmin als een rommelmarkt en alle andere activiteiten, zoals de QO-100 User Meeting.
In plaats daarvan willen de organisatoren het symposium uitzenden als een "online" bijeenkomst in DATV via de breedbandtransponder van QO-100 en op internet op het YouTube-kanaal van AMSAT-DL (https://www.youtube.com/user/amsatdl).

AMSAT-DL Online Satellite Symposium-video

De video van het AMSAT-DL Online Satellite Symposium 2020, gehouden op zaterdag 26 september, is vanaf nu te bekijken op YouTube.
De meeste lezingen zijn in het Engels om tegemoet te komen aan een internationaal publiek.

Zie het programma van de lezingen op:
https://amsat-dl.org/nl/amsat-dl-online-satelliten-symposium/

De video van 8 uur is te vinden op:
https://www.youtube.com/watch?v=QNRahMn2dYE

Het overzicht voor zaterdag 26 september 2020 (alle tijden in CEST = UTC + 2) vindt u via: https://amsat-dl.org/en/amsat-dl-online-satelliten-symposium/
 
Bron: amsat-dl.org

SSTV vanop het Internationaal Ruimtestation ISS

Russische kosmonauten zonden op 30 september en op 1 oktober SSTV-beelden uit vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS. Het uitzendschema was als volgt:
 • Woensdag 30 september 2020 van 13:05 UTC tot 18:45 UTC
 • Donderdag 1 oktober 2020 van 12:30 UTC tot 17:40 UTC
Het internationaal ruimtestation ISS is een ruimtestation dat in een baan om de Aarde draait en door verschillende landen wordt gebouwd, bemand en bekostigd. Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw is het station continu uitgebreid.
Enthousiastelingen die deelnamen aan het evenement en de beelden konden ontvangen, mochten die uploaden op de website van ARISS:
ARISS SSTV gallery.
 
***

De slow scan-beelden vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS worden steeds op 145,80 MHz in FM uitgezonden en maken gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-transceiver en het gratis programma MMSSTV zijn al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen en te decoderen. Om de beelden te ontvangen, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens het gratis programma MMSSTV om het signaal te decoderen.
Er bestaan overigens ook smartphone-apps om SSTV-beelden te decoderen. Je houdt dan eenvoudig de luidspreker van je 2m-transceiver in de buurt van je smartphone of van je tablet, waarna deze smartphone-apps de beelden decodeert. Kijk voor een geschikte app in de appstore.
Weten wanneer je ISS kunt ontvangen? Bekijk het op
Heavens-Above.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA publiceerde op 7 juli 2020 een aantal YouTube-video’s over de ontvangst van SSTV-beelden van het ISS. De eerste video (van zestien minuten) bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:
 • Wat is SSTV?
 • Wat is amateurradio?
 • Welke baan volgt het ISS rond de aarde?
 • Hoe kun je vaststellen wanneer je het signaal van het ISS kunt ontvangen?
In aparte video’s wordt vervolgens besproken hoe je op de verschillende platformen (Windows, Mac, Android, Raspberry Pi) de SSTV-beelden kunt ontvangen en decoderen.
Deelnemende radio- en luisteramateurs werden uitgenodigd om ontvangen beelden te uploaden en deze zijn aldus te bekijken op via de volgende pagina:
ARISS SSTV Image Submission.

Bron; https://www.spaceflightsoftware.com/ARISS_SSTV/submit.php

SSTV-beelden ontvangen door leden

Van maandag 5 tot donderdag 8 oktober was men vanop de ISS terug actief op VHF (145,800 MHz) met SSTV (mode PD120).

Van Lieven ON8JH en zijn QRP Jesper ON3JH kregen we onderstaande ontvangen beelden toegestuurd. Op woensdagmiddag 8 oktober was er een 'High Pass' en stonden vader en zoon klaar met hun 3 element Yagi en een Kenwood TH-D74. De gebruikte software is 'Multiscan 3B'

Lieven en Jesper, bedankt voor het toesturen van jullie SSTV-activiteit.
Copyright © 2020 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp