Copy
Bekijk deze mail in je webbrowser
Nieuwsbrief 18                                                                                       2/12/2014 
Voordracht 'Meteor Scatter' door Jean-Jacques ON7EQ op
vrijdag 12 december in OST
Iemand beschreef meteoren (vallende sterren) ooit als het ultieme voorbeeld van hoe het heelal een wereld van extremen is.
 
Een meteoor is een brokje steen of gruis dat sinds het begin van het zonnestelsel rondzweeft in de ruimte, een onbelangrijk stukje ruimtepuin in het onmetelijke heelal en de eindeloze tijd. Het ultieme voorbeeld van onbelangrijkheid en eenzaamheid.
Echter, komt een meteoor in contact met een planeet, dan verandert alles. Dan komt het met snelheden tot 70 kilometer per seconde de dampkring binnen en brandt de meteoor in enkele seconden op in een langgerekte streep van licht. Een finale lichtshow van enkele seconden na 4.6 miljard jaar eenzaamheid.

OK, maar waarom zijn meteoren belangrijk voor ons als radio-amateurs?
Wel, tijdens die laatste seconden wordt niet enkel de meteoor zelf zo warm dat die letterlijk verdampt, hij ioniseert eveneens de atmosfeer waar hij door passeert. En, wie "ionisatie" zegt, die zegt "reflectie van radio-golven".

Op vrijdag 12 december geeft Jean-Jacques ON7EQ een voordracht over toch wel één van de meest speciale methodes van radiocommunicatie die wij als radio-amateurs kunnen gebruiken: meteorscatter, verbinding maken met andere radio-amateurs via de reflecties van radiosignalen op de ionisatie van de atmosfeer door meteoren.
 
De voordracht bevat niet alleen een theoretische bespreking maar ook een praktische onderdeel over hoe men zijn eerste stappen kan zetten in deze toch wel uitzonderlijke mode.
 
Deze voordracht past eveneens in het project “Radio en astronomie”, het samenwerkingsproject  tussen enkele leden van de club en enkele leden van de AEG sterrekundeclub in Oostende, voor het detecteren van meteoren d.m.v. het detecteren van radiosignalen.

Iedereen welkom!

Kristoff - ON1ARF
Morselessen in OST
Iedere woensdag- en vrijdagavond van 19u30 tot 21 wordt er morseles voor beginners gegeven onder leiding van Aimé ON4AIM en Martin ON6MN. Deze cursus werd intussen al zo'n 5-tal maanden geleden ingericht en kent een groeiend succes. Iedereen die interesse heeft om morse onder de knie te krijgen is welkom.
Hieronder ziet u een foto-impressie van de CW-lessen (foto's van Luc, ON7DQ).
Harec-cursus vanaf vrijdag 5 december
De huidige HAREC-cursus is net ten einde gelopen, weet lesgever Willy ON7BZ, ons te vertellen. Van de 8 studenten die in het begin van de cursus achter de "schoolbanken" zaten, slaagden er tot op heden al reeds 6 studenten. Wij wensen hen natuurlijk van harte proficiat!

Zij die Willy kennen zullen er zeker kunnen van meespreken dat hij een gepassioneerd lesgever is. Daarom plant Willy vanaf 7 december elke zondagmorgen vanaf 9u terug een nieuwe cursus in sectie OST! Alle geïnteresseerden kunnen zich melden bij Yentel, ON3YH. Kortom, heb je altijd al een stapje verder willen gaan als ON3? Dan is dit je kans! Samen met Willy zet je een stap in de juiste richting op weg naar een HAREC-licentie.
Copyright © 2014 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp