Copy
Nieuwsbrief 113                                                                         04/05/2021

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Gezinsuitbreiding bij Geert ON7GF

Geert ON7GF en zijn partner Raquel zijn op 3 maart 2021 de trotse ouders geworden van Amber.
In naam van het bestuur en van alle leden van sectie OST wensen we de kersverse ouders veel geluk met hun eerste kindje!

KU Satellietcommunicatie bij VRT

Op vrijdag 26 maart 2021 zakte Tom ON3TG met zijn SNG (Satellite News Gathering) wagen af naar de parking van sectie OST. Tom werkt immers bij de VRT en is systeemexpert Telecom bij het labo NG&T en is verantwoordelijk voor het KU satelliet grondstation en alle SNG operaties.

We laten Tom aan het woord:

Doel KU satellietcommunicatie bij VRT
Satellietpark van VRT te Reyerslaan Brussel. De schoteldiameters gaande van 1,8m tot 9m.
Het doel van satellietcommunicatie bij VRT is het verzorgen van gegarandeerde connectiviteit voor contributie van live video, audio en data signalen.

Enkele voorbeelden waar satellietcommunicatie gebruikt wordt:
  • Nieuws (eigen contributie, ontvangst van persagentschappen en BCM (Business Continuïty Management - noodgevallen)
  • Sport (zoals grote sportevents: Olympische Spelen, UEFA-voetbal matches, Tour de France, Wimbledon, Roland Garros, Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevegem, Waalse Pijl, …)
  • Evenementen en cultuur (Warmste Week – Warmathons, Eucharistievieringen, …)
  • Radio-uitzendingen (De madammen, MNM, StuBru, …)
  • EBU Partnerschap (Eurosong festival, Koningin Elisabeth wedstrijd, sport, …)
Niet overal is er een gegarandeerde (fiber) of publieke (4G, Wifi, …) connectiviteit aanwezig, waardoor satellietcommunicatie een oplossing is voor deze belangrijke tekortkoming.

Vb.: 30km voor de aankomst van de Tour is er geen 4G connectiviteit meer door de verzadiging op het publieke netwerk. Satellietcommunicatie vormt hier een belangrijke verbinding.

 
Nieuwscontributie met 4G

De SNG-wagens (Satellite News Gathering) worden niet meer ingezet bij nieuwsuitzendingen voor het journaal van bijvoorbeeld 13h. In grote steden zoals Brussel is het niet altijd mogelijk om een SNG wagen te stationeren met een vrij zicht naar het zuiden waar de geostationaire satellieten zich bevinden. Het duurt sowieso enkele minuten vooraleer de SNG-operator een schotelantenne uitricht en die zendklaar maakt voor de uitzending van een live optreden van de journalist en het evenement. Er zijn ook 2 of meerdere werknemers nodig voor een uitzending. Denk maar aan een SNG-operator, klankman, cameraman, journalist, …
Met deze bovenstaande redenen wordt meestal het mobiele gsm-netwerk 4G ingezet waar de journalist gebruik maakt van mobiele encoders/decoders dit met een ingebouwde mobiele modem. Deze toestellen zijn compact en kunnen in een rugzak gestoken worden. Via deze technologie kan de journalist snel live “overal” nieuws maken. Denk maar aan betogingen, verkiezingen, aanslagen, …
Men is wel gebonden aan de beperkende factor van bandbreedte van de GSM cel. Dit is dan ook een publiek netwerk, waardoor deze snel verzadigd kan zijn. Denk maar aan de voorbije aanslagen te Brussel waar het gsm-netwerk voor een stuk van Vlaanderen plat lag. Soms kan je dit tijdens nieuwsuitzendingen opmerken aan een wazig beeld alsook met blokjes. (Neen niet Ben Crabbé zijn programma Blokken ;-) )
Een operator die in verbinding staat met een LiveU en 4G mobiele set voor een Live interview met een journalist. Bemerk hier de flexibiliteit van de operator.
Enkele technische specificaties voor 4G en HD-videocontributie (weliswaar zit hier ook audio in verwerkt)

Voor het versturen van een HD-beeld (meestal 'stand-up' stilstaande beelden en weinig info) in H.264 codering heeft men een bandbreedte nodig van ongeveer  8 Mbps.
Meer en meer worden deze encoders/decoders performanter in gebruik van bandbreedte en zullen we de oude vernieuwen naar de nieuwe standaard encodering H.265. Om eenzelfde kwaliteit te behalen voor het te versturen HD-beeld heeft men met H.265 maar een bandbreedte nodig van ongeveer 4 Mbps.
SNG wagens
De VRT SNG wagens worden nog steeds gebruikt bij langdurige evenementen. Denk maar aan onze bekende wielerwedstrijden van Flanders Classics bijvoorbeeld (zoals Ronde van Vlaanderen). Hier is gegarandeerde connectiviteit en kwaliteit van beeld en audio heel belangrijk. VRT huurt bij Astra een permanent vaste satelliet bandbreedte van 6MHz. Dit kanaal is bedoeld voor 1 SNG die een uplink kan maken richting het VRT-grondstation te Brussel. Indien er meer capaciteit ingezet moet worden zoals bij de Ronde van Vlaanderen (3 SNG wagens), huurt VRT nog extra bandbreedte op dezelfde geostationaire satelliet en liefst in dezelfde polarisatie en LO frequentie (vertical down - low band – LO: 9750 MHs – Horizontal Up). Sinds enkele jaren hebben we ook de mogelijkheid om via speciale technieken zoals carrier-in-carrier de satellietbandbreedte dubbel te gebruiken. Door deze verbeterde technologie toe te passen is dit voor de VRT een win-win situatie. Klik voor meer info op de link van Novelsat hieronder.

Praktisch voorbeeld voor het verzenden van een HD-beeld van een SNG wagen naar het VRT-grondstation te Brussel:
Voor een HD-beeld in H.264 encodering (sportuitzending – snelle beelden, veel info) is ongeveer 18,241 Mbps nodig. Deze benodigde bitrate voor de video/audio - transportstream kan perfect in een 6MHz kanaal gestoken worden met een NS4 modulatie, 16APSK 5/6 FEC en met een roll-off van 2%. De meeste standaard TV broadcasters (zoals TV Vlaanderen) gebruiken nog steeds DVB-S2 - QPSK of
8PSK ¾ FEC met 20% roll-off. Deze DVB-S2 QPSK of 8PSK signalen kunnen perfect ontvangen en gedecodeerd worden met een standaard satellietontvanger.
Sinds een 3-tal jaar gebruikt VRT geen DVB-S2 meer, maar NS4. Dit is een propriétair protocol van Novelsat. Hierdoor is het niet meer mogelijk om VRT nog te decoderen met een standaard satellietontvanger.  Voor meer info over deze nieuwe satelliet technologieën kan je dit artikel eens lezen:
https://novelsat.com/vrt-belgium-national-broadcaster-implements-novelsat-satellite-broadcast-solutions/

Meer en meer moet VRT uitwijken van coax naar IP-data verbindingen. Hierdoor zijn de satellietverbindingen ook meer en meer IP-verbindingen aan het worden. De vraag naar data overal te velde is voor de operator, journalist of regisseur heel belangrijk. Technologie wijzigt heel snel en de markt wijkt heel snel naar IP-data. Ook zijn we simultaan de encoders van H.264 naar H.265 aan het updaten. De eerste 4K EK-voetbal transmissies werden door VRT ook reeds over satelliet gedaan met deze laatste nieuwe encoding standaard. Dit was voor mij terug een unieke uitdaging en ervaring…

Een satellietverbinding met een geostationaire satelliet zorgt weliswaar voor een bepaalde vertraging. Dit is voor 1 hop in België ongeveer 254ms. Er zijn ook encoders en decoders die we moeten gebruiken. Bandbreedte op satelliet kost geld en we moeten het beeld en audio hierdoor comprimeren. Dit zorgt ook voor een bepaalde vertraging. (rekenkracht) Dit is ongeveer 500ms voor beide toestellen samen. Indien er een kruisgesprek is tussen de journalist te velde en met bvb nieuwsanker Wim De Vilder of ex nieuwsanker Martine Tanghe, dan zorgt dit voor een totale vertraging van ongeveer 1,5 seconden. Vandaar de vertraging op het beantwoorden van een bepaalde vraag voor de journalist te velde of door het nieuwsanker.

Satellietverbindingen voor VRT zullen blijven bestaan, dit omdat het een gegarandeerde verbinding is, al dan niet in tijden van nood.

Enkele specificaties van de gepresenteerde SNG-wagen:

Naam gekregen door Eutelsat: BEL-076

Band: KU-band RX and TX

Antenna aperture: 1,2m

Uplink
Antenna gain: 42dB @ 14,25GHz
Antenna efficiency (up): 71,2%
Waveguide Loss: 1dB
HPA max flange power or P1dB: 150W
Max EIRP: 66dBi

Downlink
Antenna gain: 40,5dB @ 12,5GHz
Antenna efficiency (down): 65,5%
Coupling loss: 0,2dB
LNB noise figure: 1dB
Antenna noise temperature: 25°K
G/T@RX frequency: 21
Een sfeerbeeld van de SNG-wagen BEL-076
Voor meer info of vragen in verband met connectiviteit bij VRT kunt u steeds een mailtje sturen naar tom.grenson@vrt.be

Hieronder nog enkele sfeerbeelden van in de SNG-wagen:
Tom ON3TG

Radio Amateur Quiz

Van Kristoff ON1ARF kregen we onlangs volgende interessante mail:
Let wel op, de deadline is woensdag 5 mei.

 
Hallo iedereen,

de sectie OST heeft veel activiteiten, zelfs in deze tijden van corona:
de wekelijkse vriendenronde, de vrijdagse jitsi-babbel, de homebrew/electronica, de 'wandelingen' op zondag, de morse-ronde, het
gezamenlijk QO100 event, ... en nu ook een speciaal éénmalig event:
'De OST 'Radio-amateur quiz'.

De Radio-amateur quiz is opgesteld door een aantal leden van UBA sectie
NBT en bevat 30 vragen over heel verschillende onderwerpen van het
radio-amateurisme, dus voor iedereen wat wils.

De quiz gebeurt online via een combinatie van het quiz platform "socrative" en jitsi maar wordt wel geleid door een quiz-master die de
vragen stelt en die het tempo bepaalt. Er kan zowel individueel als in groep gespeeld worden (max. 2 personen per groep) , maar het is dan wel aan de groepsleden om zelf een communicatiemiddel te vinden om onderling te discussiëren. De combinatie van al deze communicatie-middelen moet van de quiz toch een echt groepsevenement maken.

Om iedereen de kans te geven om deel te nemen worden 3 datums
voorgesteld:
  • vrijdagavond 7, 21 of 28 mei (20u15 - 22u)
  • dinsdag 18 of 25 mei (20u15 - 22u)
  • zondag 9 of 23 mei (10u - 11u30)

De quiz begint om 20u15 en duurt tot ongeveer 21u30 - 22u (10u tot 11u30 indien op zondag).

Ben je geinteresseerd?
Kies dan de datum(s) die jou past in deze doodle:

https://doodle.com/poll/2x898pah2x68ie5z#table

Let, er zijn wel 3 mogelijke datums maar de quiz gaat maar één keer door.

Op woensdag 5 mei wordt bepaald wanneer de quiz doorgaat op basis van het aantal voorkeurstemmen op doodle en eventueel de weersvoorspelling van die vrijdagavond.

De quiz is open voor radio-amateurs uit alle secties, niet enkel OST.

73
kristoff - ON1ARF
Copyright © 2021 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp