Copy
Nieuwsbrief 101                                                                         18/08/2020

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Bliksem en onweer in Real Time op wereldkaart

Na de langdurige hittegolf van afgelopen week krijgen we traditioneel wat meteorologische onrust over ons heen. Met andere woorden: bliksem en onweer! En dat is natuurlijk niet zo fijn voor de antennes en zenders van de radioamateur.

Een gewaarschuwd man is er 2 waard. Hieronder vindt u enkele links van realtime onweerdetectie op een wereldkaart.


https://www.blitzortung.org/en/live_lightning_maps.php?map=0
Links kan je kiezen voor de wereldkaart (Overview Map) of voor een werelddeel. Daaronder kan je aanklikken als je de realtime strikes wilt zien en ook de locatie van de detectors kunnen zichtbaar gemaakt worden. Bij iedere bliksemdetectie kan je ook een geluid laten afspelen, maar dit leek niet te werken op het moment dat we de site testten.

Nog even melden dat je zelf deel kan uitmaken van het detectie-netwerk. Voor minder dan 300 euro kan je de nodige hardware aanschaffen. Lees er meer over op onderstaande link:

https://www.blitzortung.org/en/cover_your_area.php
Wie interesse heeft in de hardware van zo'n detectiesysteem, moet zeker onderstaand filmpje eens bekijken (een url dat we enkele jaren terug aangeboden kregen van Kristoff ON1ARF):
https://www.youtube.com/watch?v=hpKbZC1DEp4

Van François ON7VFO kregen we ook volgende url toegestuurd:
https://www.lightningmaps.org/
Op deze site krijg je dezelfde informatie te zien (de data is overigens afkomstig van de bovenvermelde Blitzortung.org) maar visueel ziet het er iets anders uit (zie foto hieronder). De gebruikte kaart lijkt op deze site wat mooier dan op Blitzortung en je kan er meteen ook inzoomen naar de gewenste regio. Inzoomen op Blitzortung kan ook als je bovenaan klikt op Realtime Maps en vervolgens op Dynamic Size.
Ingezoomde kaart op Lightningmaps.org
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone zodat het altijd handig is om ook op dit device de bliksem te kunnen detecteren. Voor Android heeft Blitzortung een app genaamd 'Blitzortung Lightning Monitor'. De app is gemaakt door ene WuAn. Het biedt een hele resem aan instellingen die het mogelijk moeten maken om je tijdig te waarschuwen als er onweer op jouw locatie afkomt.

Ook voor iOS is er een app van Blitzortung gemaakt. Geef hiervoor in  de appstore de term 'BlitzortungLive' in. De app is gemaakt van ene Marco Bauer. We hebben de app voor iOS niet getest maar we veronderstellen dat dezelfde mogelijkheden en instellingen geboden worden als in de Android-app.
Voor wie eens wil zien waar en hoeveel het bliksemt in Europa, kijk eens naar volgend Youtube-filmpje dat een timelapse van 2019 weergeeft:
https://www.youtube.com/watch?v=rcDSbPNgI3Y

Leer morse online

Wie morse onder de knie wil krijgen, moet eens kijken naar LCWO (Learn CW Online): https://lcwo.net/
Verspreid over diverse lessen leer je om het ganse alfabet in morse te ontvangen.

Het programma werkt volgens de Koch-methode, dus CW aan hoge snelheid aanleren (tekensnelheid 20 wpm), wat aanbevolen wordt. Bij les 1 begint men met 2 karakters. Als je na wat oefenen een accuraatheid haalt van 90% of meer kan je over gaan naar les 2 en wordt er 1 karakter toegevoegd.
In de instellingen kan je de snelheid en andere settings veranderen.
Er zijn 40 lessen, en je bepaalt zelf wanneer je je klaar voelt voor de volgende les. Er wordt begonnen met 2 letters: K en M.
Een grafiek toont je hoe je gedurende de training evolueert.
Een account is vereist, maar dit is volledig gratis.

Veel succes aan al wie zich geroepen voelt om CW te leren. En als je de basis onder de knie hebt, meld je zeker eens in voor de CW QSO Party, iedere woensdag om 19u20 (even voor aanvang van de Oostendse vriendenronde dus) op 145,400 MHz. Dan geeft Aimé ON4AIM morseles aan iedereen die interesse heeft. Momenteel liggen de lessen even stil, maar die worden vanaf woensdag 30 september terug herstart.
Je mag het gerust aan de redactie laten weten als je naar aanleiding van dit artikel de lessen voor deze leuke mode hebt aangevat. Klik HIER voor je bericht.

Landelijke ballonvossenjacht

Vrijwel iedere radioamateur heeft wel van de Landelijke Ballonvossenjacht in Nederland gehoord. In haar inmiddels 42-jarig bestaan hebben heel wat radioamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de ballonvossenjacht alweer voor de 42e keer plaats.

Het evenement is dit jaar gepland op zondag 20 september 2020. Dat is dus opnieuw op de zondag van het tweede volle weekend in september. Als de weergoden goed gezind zijn, wordt om 13.00 uur stipt de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon.

De ballon zal, in navolging van het experiment van vorig jaar, wederom vanaf een geheime oplaatplaats de lucht ingaan. Daardoor kunnen slimme ‘peilers’ niet meer op basis van computermodellen en weersvoorspellingen berekenen waar de ballon ongeveer zal landen. Het blijft natuurlijk wel de bedoeling van de organisatie om de ballon ergens in Nederland te laten landen.

Meestal bereikt ballon een hoogte van zo'n 30 kilometer. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht. Veel actieve peilers gaan dan tot het uiterste om de dalende sonde als eerste te bereiken. De organisatie zal de ballon dit jaar wederom vanaf een geheime plek in Nederland oplaten. Daardoor is het niet meer mogelijk om op basis van computerberekeningen de landingsplaats vooraf te bepalen, zodat het weer een écht peilevenement gaat worden. Vorig jaar bleek dit te voldoen aan de verwachtingen van alle deelnemers. Niet minder dan 45 equipes bereikten de landingsplaats.

De Landelijke Ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de Landelijke Ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR.

Daarnaast verwachten radioamateurs ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde, maar ook die van het begeleidingscentrum en van de volg-equipe. Zodra de sonde geland en gevonden is, kunnen de binnenkomende equipes via deze videostream gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken via het internet.

Dit jaar zal de invulling van de Landelijke Ballonvossenjacht, door de maatregelen t.g.v. het coronavirus anders zijn dan de voorgaande jaren.

De organisatie mag de radiokelder in geen geval openstellen voor publiek. Voor de operatoren die normaal in paren werken, zal de organisatie een oplossing moeten creëren die voldoet aan de 1,5-metervoorwaarde. Ook de peilers die bij de landingsplaats aankomen dienen zich aan de 1,5-metervoorwaarde te houden. Met deze aanpassingen kan de Landelijke Ballonvossenjacht als één van de weinige evenementen in 2020 voor radioamateurs toch doorgang vinden! Naast het ILLW in augustus is enkel de Landelijke Ballonvossenjacht de enige toegelaten activiteit.

Toch moet de organisatie een voorbehoud maken. Omdat het op dit moment onmogelijk is om in te schatten hoe de situatie rondom COVID-19 zich gaat ontwikkelen, wijst de organisatie de deelnemers er op dat er tot op het laatste moment aanpassingen mogelijk zijn. Het kan zelfs betekenen dat de Landelijke Ballonvossenjacht niet door kan gaan. De laatste informatie is te vinden op de website. Aangezien de organisatie niet in de hand heeft of de ballon binnen het Nederlandse grondgebied naar beneden komt, dienen de richtlijnen van de Belgische of de Duitse overheid op dat moment gevolgd te worden. Deze richtlijnen kunnen afwijken van de Nederlandse, wat kan betekenen dat radioamateurs volgens de richtlijnen bijvoorbeeld met te veel personen in de auto zitten.

Zoals ieder jaar staat de organisatie voor de uitdaging om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De ballon is te volgen via de ATV-repeaters PI6HVS en PI6ATV. Maar natuurlijk kunnen radioamateurs de beelden ook zelf proberen te ontvangen. De ballon zendt videobeelden uit op 1252 MHz.

Om de ballon zelfstandig op te laten was het nodig dat de ballon gewicht verloor. Hierdoor is de bakenzender op 145,450 MHz komen te vervallen om zo stroom te besparen en gewicht te verliezen. Deelnemers zullen dus moeten peilen op de uitgang van de transponder op 145,475 MHz of moeten peilen op de uitgang van de ATV-zender op 1252 MHz.

Zoals u leest is er weer heel wat werk dat verzet moet worden om de Landelijke Ballonvossenjacht weer een gedenkwaardige dag te laten zijn. Daarom wordt het algehele evenement weer georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij hen is het mogelijk om de Landelijke Ballonvossenjacht plaats te laten vinden via HF-, VHF- en UHF-verbindingen. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de clubcallsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG.

Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kunnen radioamateurs natuurlijk meedoen met de peiljacht. Hiervoor zijn echt geen gecompliceerde dopplerpeilers of andere complexe constructies nodig. De beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, uiteraard een goed team en een klein beetje geluk.

Vanaf de zijlijn kunnen radioamateurs ook deelnemen aan dit leuke evenement via internet. En via de verschillende radiofrequenties kunnen radioamateurs de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er aldus voor iedereen.

Wat ook het vermelden waard is: in de afgelopen 6 jaar hebben de organisatoren - mede dankzij de nieuwe organisatiestructuur - het evenement tot een nieuwe hoogte weten te brengen, met ieder jaar meer deelnemers, meer websitebezoekers en meer radioverbindingen.

Uitgebreide informatie over de Landelijke Ballonvossenjacht vind je op de website ballonvossenjacht.nl. Je vindt hier alle interessante frequenties, live updates en daarnaast zijn de laatste nieuwtjes eveneens te vinden op de Facebook-pagina en de Twitter-stream.


www.ballonvossenjacht.nl
www.facebook.com/ballonvossenjacht
https://twitter.com/ballonvosjacht

Bron: veron.nl

23e International Lighthouse - Lightship Weekend

Normaal gesproken wordt het INTERNATIONAL LIGHTHOUSE / LIGHTSHIP WEEKEND gehouden op het 3e volledige weekend van augustus. Dit jaar valt deze echter uitzonderlijk op het 4e volle weekend, nl. van 22 augustus 00:00 UTC tot 23 augustus 2020 2400 UTC (48 uur).
 
De wijziging van het weekend is afgesproken uit respect voor degenen die de 75e verjaardag van Victory in the Pacific (VP) op 15 augustus 2020 herdenken.

Volgend jaar valt ILLW terug op het 3e volle weekend van augustus: van 21 augustus 0001 UTC tot 22 augustus 2021 2400 UTC (48 uur).

 COVID-19 en ILLW

Houd er rekening mee dat de ILLW voor 2020 NIET zal worden geannuleerd als gevolg van de impact van het Coronavirus. Deelname zal de beslissing zijn van elke deelnemer, afhankelijk van zijn eigen omstandigheden en de overheidsbeslissingen met betrekking tot grenzen en sociaal contact e.d. die natuurlijk moeten worden nageleefd.

Official List of Registrations 2020 total = 314

Met nog slechts een paar dagen te gaan zijn er momenteel 314 registraties voor het 23ste International Lighthouse Lightship Weekend (ILLW).

Het ILLW is begonnen in 1993 als de Northern Lights Award van de Ayr Amateur Radio Group in Schotland. Het evenement bleek zo populair dat het veranderde in het International Lighthouse Lightship Weekend in 1998 met toen 158 ​​inzendingen verdeeld over 40 landen.
In 2014 registreerde het ILLW niet minder dan 544 inzendingen verdeeld over 56 landen.
Het wereldwijde evenement is geen wedstrijd en er zijn geen prijzen te winnen. Het ILLW is één van de meest populaire wereldomvattende evenementen in de leefwereld van de radioamateurs geworden.

De gebruikelijke reeks last minute inzendingen wordt verwacht gedurende de komende dagen, wat het totaal op ongeveer 400 zou moeten brengen. Aantallen zijn natuurlijk niet belangrijk, zolang iedere deelnemer maar ten volle geniet van het populaire weekend.

Het International Lightship and Lighthouse weekend vindt dit jaar plaats op 22 en 23 augustus. Dit is inderdaad het vierde weekend van augustus, zoals de oplettende lezer ongetwijfeld zal hebben opgemerkt. Dit heeft alles te maken met de 75 jarige herdenking van de bevrijding in de Pacific.

Deze wijziging is internationaal afgesproken uit respect voor degenen die de 75e verjaardag van
Victory in the Pacific (VP) wensen te herdenken.

Ook bij het Lighthouse weekend 2020 (ILLW 2020) spelen de restricties als gevolg van het Covid-19 virus een belangrijke rol.

In de krappe vuurtorens of lichtschepen is het gewoon niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden! Houd er rekening mee dat het ILLW evenwel voor 2020 NIET wordt geannuleerd vanwege de impact van het Coronavirus.

Deelname is de beslissing van elke deelnemer, afhankelijk van zijn of haar eigen omstandigheden en regeringsbeslissingen met betrekking tot de sluiting van grenzen en/of nationale parken.
LAND CALL LIGHTHOUSE NAME ILLW No. QSL-ROUTE AND OTHER INFO WEB
Belgium ON9BD "Westhinder 3" Lightship BE0006 via ON6EF to e-QSL, buro or direct. (Ops from lightship) Web
Belgium ON8CL Lange Nelle BE0008 e-QSL  
Belgium OT4V "Westhinder l" lightship BE0004 LoTW, e-QSL, Club log OQORS Web
           
Netherlands PA0XAW Grootte Kaap NL0037 Buro or direct to PA0XAW. (Other op PD1GB)  
Netherlands PA0XAW Lightship  "Radio Waddenzee" NL0047 Buro. (Saturday only)  
Netherlands PA3BIC Ameland Lighthouse NL0032 Buro  
Netherlands PA6LH Egmond aan Zee (Van Speijk Memorial) NL0014 Buro or via web site Web
Netherlands PA6LST Lightship "Texel" NL0006 PI4ADH Web
Netherlands PA6OUD Westhoofd NL0016 PA2CMW  
Netherlands PA6SCH Scheveningen NL0022 e-QSL, Buro. Web
Netherlands PA6URK Lighthouse Urk NL0013 PA3GNE. (Ops only Saturday)  
Netherlands PA75N Noordwijk NL0009 Buro. (Special call for75 years of liberation) Web
Netherlands PD0FSB Den Oever NL0041 Buro to PD0FSB Web
Netherlands PG7MYA Noord Hinder NL0036 Buro QRZ
Netherlands PH6WAL Westkapelle Low NL0018 Via PI4WAL Web
Noteer ook dat de volgende Lighthouses actief zullen zijn tussen 16 augustus 16 en 13 augustus:
 
    * 4Z5SL/LH from Acco LH (ISR-003)    
    * 4X6ZM/LH from Ashdod LH (ISR-001)   
    * 4X1OM/LH from Mikhmoret LH (ISR-006)  
    * 4Z1NB/LH from Mikhmoret LH (ISR-006)      
    * 4X5HF/LH from Stela Maris LH (ISR-004)     
    * 4X1RE/LH from Stela Maris LH (ISR-004)    
    * 4Z1DX/LH from Stela Maris LH (ISR-004) 
 
QSL via LoTW
 
Deelnemers 23ste International Lighthouse Lightship Weekend 2020:
https://illw.net/index.php/entrants-list-2020

Grimeton ontvangst voor LZ/ON8CL

In ons vorig CWtje vermeldden we dat er 2 leden van sectie OST een ontvangstrapport naar het zendstation in Zweden gestuurd hadden (luisterrapport volgens de site van Grimeton). Hierbij hadden we enkel naar België gekeken en zo hadden we Luc ON8CL over het hoofd gezien. Hij vertoeft immers regelmatig in Bulgarije. Begin vorige maand luisterde Luc met zijn Icom-703 en een VLF-converter op een Mini Whip Active Antenna. Intussen heeft Luc hiervan een e-QSL ontvangen. Eveneens proficiat Luc met het resultaat.

World Wide Digi DX Contest 2020

De World Wide Radio Operators Foundation (WWROF), in samenwerking met de Slovenia Contest Club (SCC), kondigt zijn tweede jaarlijkse World Wide Digi DX Contest (WW-Digi) aan.

Deze nieuwe contest speelt in op het enthousiasme dat is ontstaan door de nieuwe digitale transmissiemodes, ontwikkeld door Joe Taylor (K1JT) en het WSJT-X-ontwikkelingsteam.

World Wide Digi DX Contest 2020 vangt aan op zaterdag 29 augustus 12:00:00 UTC en duurt tot zondag 30 augustus 11:59:59 UTC

Voor het reglement verwijzen we u naar onderstaande URL:

https://ww-digi.com/rules/

Lof voor personeel en vrijwilligers van RadCom

In RadCom van deze maand dankt RSGB General Manager Steve Thomas M1ACB al het personeel en alle vrijwilligers die zich hebben ingespannen om de uitdagingen van de afgelopen vier maanden het hoofd te bieden.

Amateurradio in het VK is veranderd en gegroeid... In RadCom van deze maand lezen we een merkwaardig positief verhaal over amateurradio.

"Ik ben enorm trots dat we amateurradio onder de aandacht hebben gebracht van zoveel mensen en velen hebben aangetrokken die nu graag meer willen weten over draadloze communicatie en deze hobby graag willen verkennen. We hebben hun eerste stappen ondersteund en blijven zoeken naar meer manieren om hen te helpen genieten van de hobby waar we allemaal van houden. Ik heb een bevoorrechte positie waardoor ik de feedback, verhalen, commentaren en dankbaarheid van veel van die mensen kan zien en het maakt deze baan buitengewoon lonend." zo meldt RSGB General Manager Steve Thomas M1ACB.

Hij benadrukt de successen die we  moeten vieren - zoals het helpen van niet minder dan 1.500 mensen om hun eerste stappen in de amateurradio te zetten in slechts vier maanden via de examens van de remote invigilation Foundation. Hij benadrukt daarnaast de mogelijkheden die we allemaal hebben om in de toekomst amateurradio te ontwikkelen.

"Het aantal RSGB-leden is met meer dan 600 gestegen en staat momenteel op het hoogste aantal dat we sinds 2011 hebben gezien.

Er is ook een enorme toename in ons web- en social media-verkeer, waarbij radioamateurs genieten van onze grote bibliotheek met YouTube-video's en contact kunnen houden met alles wat de Society te bieden heeft."

Amateurradio in het VK is veranderd en gegroeid. De amateurradiogemeenschap heeft een geweldige kans om hierop verder te bouwen door positieve steun en aanmoediging te geven aan alle radioamateurs die net geslaagd zijn voor hun examens of die terugkeren naar de amateurradio.

We hebben een succesverhaal om te delen. Laten we samenwerken om het momentum gaande te houden." nog volgens RSGB General Manager Steve Thomas M1ACB.

U kunt het volledige interessante hoofdartikel lezen op de website van de Society:

https://rsgb.org/main/blog/news/rsgb-notices/2020/08/11/sharing-a-success-story/
Copyright © 2020 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp