Copy
Nieuwsbrief 97                                                                          04/07/2020

de redacteurs ON5US Peter en ON4RK Ronny

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

SAQ Grimeton Transmission on July 5th 2020

The annual transmission on Alexanderson Day with the Alexanderson Alternator on VLF 17.2 kHz with the call sign SAQ will take place Sunday, July 5th, 2020.


Two transmissions are scheduled as follows:

 
  1. Startup and tuning at 10:30 (08:30 UTC) with a transmission of a message at 11:00 (09:00 UTC).
  2. Startup and tuning at 13:30 (11:30 UTC) with a transmission of a message at 14:00 (12:00 UTC)
       
    Live Video Stream on YouTube starts at 13:30 (11:30 UTC)
QSL-reports to SAQ (please no E-mails) are kindly received via:
- Reception report form
- or via: SM bureau
- or direct by postal mail to:

Alexander Association
Radiostationen
Grimeton 72
SE-432 98 GRIMETON
S W E D E N


The Amateur Radio Station with the call “SK6SAQ” will be QRV on the following frequencies:
- 7.035 kHz CW or
- 14.035 kHz CW or
- 3.755 kHz SSB

QSL-reports to SK6SAQ are kindly received via:
- Email to
info@alexander.n.se
- or via: SM bureau
- or direct by postal mail (see address above)

Two stations will be on the air most of the time.

Due to the Corona pandemic, there will be no visitors to the radio station and there will be no visitor activities. Instead you can watch both transmission events live on our
YouTube Channel. The association will try to carry out the two broadcasts to the world from the old Alexanderson alternator SAQ with minimal staffing in place.

World Heritage Grimeton Radio station and The Alexander Association

For further details, see
grimeton.org or alexander.n.se

ARISS Multipoint Telebridge Contact met een Belgische school

Een onderwijsschoolcontact van ARISS is gepland voor Chris Cassidy KF5KDR met studenten van Don Bosco Haacht Technisch en Beroepsonderwijs in Haacht nabij Brussel.

De studenten communiceren vanuit hun huis via internet met het ISS.
De verbinding met het ISS wordt beheerd door het amateurradiostation AB1OC.

Het contact is gepland op vrijdag 10 juli 2020 om ongeveer 19.49 UTC.

De Downlink-signalen zijn echter in Europa niet hoorbaar!

Het evenement wordt uitgezonden op YouTube:
https://youtu.be/zj6gkCtKAwg

School informatie:

Don Bosco Haacht is een katholieke middelbare school opgericht door de Salesianen van Don Bosco, die dagelijks door ongeveer 2.200 leerlingen wordt bezocht.

De school is gelegen op 15 km ten NO van Brussel in België. De school is gelegen in een groene omgeving met voldoende ruimte voor het beoefenen van sport en ontspanning.

De school bestaat uit 7 gebouwen die worden gebruikt voor onderwijs, administratie, laboratoria voor wetenschappen en werkvloeren om de beroepsvakken te oefenen.

Het verzorgingsgebied is niet alleen lokaal, maar voorziet ook in de behoeften van de driehoek Brussel, Leuven en Mechelen, van waaruit steden de meeste leerlingen met het openbaar vervoer naar de school gaan. De leerlingen die in de omgeving wonen, komen meestal met de fiets of te voet naar school.

Onze school, opgericht in 1961, biedt een breed spectrum aan onderwijsgebieden die werken met academische, technische en beroepskwalificaties.

Leerlingen krijgen ook de kans om betrokken te zijn bij (internationale) buitenschoolse activiteiten zoals sportcompetities (Uppingham, Salesiaanse spelen), STEM-projecten en een uitwisselingsproject met een Indiase zusterschool in Pondicherry.

Het pedagogische idee van Don Bosco biedt een breed scala aan activiteiten tijdens de lunchpauze zoals sportfaciliteiten, het spelen van muziek, het spelen van bordspellen waarbij de betrokkenheid van de leraar, dicht bij de leerlingen, erg belangrijk is.

Voornamen en vragen van de studenten:

1. Siebe (19): Hoe weet je hoe laat het is? Bestaat er dag en nacht in het ruimtestation?
2. Denis (20): Wat zijn de moeilijkheden in de ruimte bij het aantrekken van kleding?
3. Kwinten (16): Waarom zou je buiten het ISS gaan? Hoeveel van jullie kunnen tegelijkertijd vertrekken?
4. Dries (18): Welke antropogene invloeden of door de mens veroorzaakte structuren op aarde kun je vanuit de ruimte waarnemen?
5. Renske (17): Mag je onmiddellijk terug naar de aarde in geval van een familiegerelateerde noodsituatie?

6. Janna (17): Is het mogelijk om aan boord van het ISS bruisend water te drinken?
7. Hanne (16): Wat voor soort experimenten doe je in de ruimte en bevatten ze soms dieren?
8. Paul (18): Waarom zou het ISS van koers veranderen en hoe snel kan dat?
9. Antoine (18): Heeft u ooit problemen gehad met zuurstof, druk of vuur aan boord en hoe kunt u dergelijke problemen oplossen?
10. Karel (18): Wat doe je als je vrije tijd hebt?

11. Lander (16): Hoe voelde je je toen je vertrok?
12. Siebe (19): Hoe verschillen de kwaliteit en duur van je slaap in het ISS van wat je op aarde gewend bent?
13. Denis (20): Wordt u continu in de gaten gehouden wanneer u zich in het ISS bevindt?
14. Kwinten (16): Denk je dat er buitenaardse organismen bestaan?
15. Dries (18): Verandert SpaceX de manier van leven in het ISS?

16. Renske (17): Hoe lang kun je in het ISS blijven?
17. Janna (17): Voelt de lucht in het ISS vochtig of warm aan? Heeft het een geur?
18. Hanne (16): Welke persoonlijke bezittingen neem je mee naar het ISS?
19. Paul (18): Kun je andere satellieten in een baan om de aarde zien?
20. Antoine (18): Wat doe je met was en afval aan boord van het ISS?

Gegevens ARISS:

Amateurradio op het International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradio-verenigingen en de ruimteagentschappen die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn sponsors de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL) en de ISS National National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Het primaire doel van ARISS is om de verkenning van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde te bevorderen door via amateurradio geplande contacten te organiseren tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten leren studenten, opvoeders, ouders en gemeenschappen over ruimte, ruimtetechnologieën en amateurradio.


 
Voor meer informatie, zie
www.ariss.org

Gaston Bertels ON4WF
 
Chris Cassidy KF5KDR

Test vriendenronde Bredense duinen

Afgelopen woensdagavond waren Ronny ON4RK en ikzelf, Peter ON5US QRV vanop de duinen in Bredene. Ronny had onlangs een ready-to-start koffer gebouwd voor de 2M-band. In de koffer zit een TM-D700e (zendtoestel en display) en een SWR-meter. Velen herinneren zich nog dat we vorige jaar 2x de vriendenronde gehouden hebben vanop de duinen. Een activiteit dat zeker geapprecieerd werd en dat we willen herhalen.
De 'Ready-to-Start' box van Ronny ON4RK: een SWR-meter en een Kenwood TM-D700e met apart front-display
Afgelopen woensdag hebben we ons materiaal en uiteraard de nieuwe koffer van Ronny getest. We hadden rond 20u afgesproken aan de parking van het Staf Versluys in Bredene. Met een steekwagentje konden we makkelijk de accu, koffer, tafeltje en enkele maststokken vervoeren naar het paviljoentje (goed herkenbaar met zijn rode dak) vervoeren. Een beetje uitgeput en bijna aangekomen op de top zagen we er een persoon met een richtantenne staan. Het bleek Peter ONL12713 te zijn. Hij woont al een 7-tal jaren in Bredene en is afkomstig van Zaventem. Hij is lid van onze club en staat te popelen om de basiscursus bij ons te volgen. Iets wat momenteel on hold staat door de Covid-19 crisis. Hopelijk kunnen we zeker in het najaar terug een cursus organiseren. Het was dus een leuke en aangename kennismaking met Peter. Hij had zijn zelfgemaakte richtantenne mee en was al aan het luisteren naar de vriendenronde van Oostende die op dat moment al bezig was (deze week georganiseerd door Martin ON4CBK).
Peter ONL12713 uit Bredene
Een tiental minuten later waren Ronny en ik ook QRV en konden we ons inmelden in de Oostendse- en Knokse vriendenronde. We hadden ook een QSO met Lex ON6LX uit Lochristi, goed voor zo'n 65 km. Met een rapport van 5/4 op een vermogen van zo'n 8 Watt was onze test dus meer dan geslaagd.
Hopelijk kunnen we aanstaande woensdag (8 juli 2020) met goed weer QRV zijn op de Bredense duinen.
Mss tot dan?

Het Wereldkampioenschap IARU HF 2020

In het weekend van 11 en 12 juli vindt het IARU HF Championship 2020 plaats.

Het doel van deze contest is om zoveel mogelijk stations wereldwijd te werken. Contestverbindingen zijn mogelijk op de volgende HF-banden: 10m, 15m, 20m, 40m, 80m en 160m. Daarbij is er speciale aandacht voor de ledenverenigingen die aangesloten zijn bij de IARU.

Het IARU HF Championship start op 11 juli 12:00 UTC en eindigt op 12 juli 12:00 UTC.

Logs dienen te worden ingediend binnen vijf dagen na de contest. Logs bij voorkeur via de speciale webpagina
contest-log-submission.arrl.org indienen.

Een papieren log insturen kan ook naar een adres in de VS. Het adres is: ARRL Contest Logs (IARU), 225 Main St, Newington CT 06111 USA.

Het IARU HF Wereldkampioenschap nadert dus snel. Het is van essentieel belang dat bij het plannen van deelname rekening wordt gehouden met de wereldwijde pandemie van COVID-19, onder meer door IARU-ledenverenigingen van de hoofdkwartierstations.

Multi Operator en IARU Member Society HQ Station operaties moeten strikt voldoen aan de voorschriften en richtlijnen voor fysieke afstand die zijn uitgegeven door de verantwoordelijke gezondheidsautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie en die van kracht zijn op het moment van het evenement. Zelfs als het naleven van de richtlijnen wettelijk niet verplicht is in hun locaties. Deze vereiste is ook van toepassing op de Single Operator-stations en in het bijzonder op de Guest Operator-stations.

Dit kan het aantal deelnames verminderen, maar het is van vitaal belang dat de IARU, haar ledenverenigingen en individuele radioamateurs zich gedragen als verantwoordelijke leden van de wereldwijde gemeenschap.

Radioamateurs moeten altijd zoeken naar mogelijkheden om communicatie-uitdagingen aan te gaan door het toepassen van technologie. Een groeiend aantal stations, waaronder Multi Operator-stations, kunnen op afstand worden bediend. De IARU moedigt hun deelname aan het HF Wereldkampioenschap aan waar de nationale regelgeving dit toelaat.

Het doel van het IARU HF Wereldkampioenschap is "om amateur-zelftraining in radiocommunicatie te ondersteunen, waaronder het verbeteren van amateurvaardigheden, het uitvoeren van technisch onderzoek en het communiceren met andere radioamateurs over de hele wereld, met name met IARU Member Society HQ Stations gebruik makend van de 160, 80, 40, 20, 15 en 10 meter HF-banden."

De speciale regels voor IARU Member Society HQ Stations maken het mogelijk om meerdere sites te gebruiken, wederom onderworpen aan nationale regelgeving.

HQ stations kunnen wel actief zijn, maar mogelijk niet op het gebruikelijke niveau.

Het IARU-hoofdkantoor NU1AW wordt volledig op afstand bediend.
Het leuke aan deze contest is dan ook dat naast een punten- en multipliersysteem op basis van IARU-zone en continent, contacten met HQ-stations extra multipliers opleveren.

Datum:
Het tweede volledige weekend van juli, beginnend 1200 UTC zaterdag en eindigend 1200 UTC zondag.

Zowel Single- als Multi-operatorstations kunnen de gehele periode van 24 uur actief zijn.

Deadline voor inzending van logboek:
Inzendingen moeten uiterlijk zeven (7) dagen na het einde van de wedstrijd worden ingediend.

Elektronische Cabrillo-loginzendingen moeten worden ingediend via de webapp op
https://contest-log-submission.arrl.org/

Inzendingen in Cabrillo-formaat die als bijlagen bij e-mail zijn verzonden, moeten naar IARUHF@iaru.org worden gestuurd.

Papieren loginzendingen moeten vóór de deadline worden afgestempeld.

Door een logboek in te dienen voor de IARU HF Wereldkampioenschappen, gaat de deelnemer ermee akkoord dat het logboek mogelijk openbaar is.

Een certificaat wordt toegekend aan de hoogst scorende inzending in elke categorie in elke ITU-zone, elk DXCC-land en elke ARRL-sectie.
Een certificaat van deelname zal worden toegekend aan elk IARU-hoofdkantoor van een lidvereniging en aan elk station van de Administratieve Raad en het Regionaal Uitvoerend Comité.
Prestatieniveaus worden toegekend aan degenen die ten minste 250 QSO's maken of een vermenigvuldigingstotaal van 75 of meer hebben.

Certificaten zijn alleen online beschikbaar op:
http://contests.arrl.org/certificates.php


Ga voor meer informatie naar de ARRL IARU HF World Championship pagina.

Contact:

contests@arrl.org of +1860594‑0232

Bron: ARRL

Stamboomronde op vrijdagavond

Al meer dan een maand houden we met de sectie een openlucht bijeenkomst op de parking van onze sectie. Tot nader order blijft ons lokaal gesloten maar mits het respecteren van de gewenste afstand kunnen we elkaar 'in de visu' ontmoeten mits het weer geen roet in het eten gooit. Omdat de groendienst van stad Oostende vlakbij het afval van hun boomsnoeiwerk deponeert kunnen we handig gebruik maken van enkele stambomen die dienst konden doen als stoel. En voila, de stamboomronde was ontstaan en werd na maanden zonder bijeenkomsten zeker gesmaakt.

Toen enkele leden op een zondagmorgen hun zender en antenne mee hadden en wat testjes deden ontstond het idee om dit te herhalen op een vrijdagavond. Anderhalve week terug waren met zo'n 12-tal mensen present op de parking en Stefaan ON3IWH had zijn koffer omgetoverd tot een ware shack.
Hier zien we Stefaan in QSO met John EI4IT op een zondagmorgen:

https://youtu.be/WZ0fJzgIHmA
Copyright © 2020 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp