Copy
Nieuwsbrief 99                                                                          05/08/2020

de redacteurs ON5US Peter en ON4RK Ronny

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

De OST Morse Box

door Luc ON7DQ en Gilbert ONL12523
In de UBA-sectie OST (Oostende) wordt wekelijks een CW-oefensessie gehouden via de 2m-band (elke woensdagavond om 19.20 uur lokale tijd op 145,400 MHz, maar niet in juli en augustus). De uitzending wordt verzorgd door Aimé, ON4AIM.

Enkele jaren terug (reeds in 2018!) had ik het idee om een ‘morse box’ te bouwen, zodat we ook eens wat CW konden terugzenden, en eventueel wat proef-qso’s maken op de 2m of 70cm-band, in de mode FM, vooraleer ons op de HF-banden te ‘smijten'.

Ik maakte toen een breadboard prototype met wat ik vond op internet. Nu kan je veel schema’s vinden van het type ‘blokgolf generator’ met een NE555, waar men dan met een laagdoorlaatfilter een ‘soortement van sinus’ probeert van te maken, maar ik wilde wel iets beters!

Dus vond ik een goed werkende schakeling met een 'Twin-T-netwerk', en kwam uiteindelijk tot een werkend prototype, met inbegrip van PTT-delay, microfooninput, en transceiver-aansluiting.
Ik kon de originele microfoon aansluiten en met een schakelaar kiezen tussen CW of FONIE.
Er was een ingebouwde 'handpomp' (de 'hoorn' schakelaar uit een oude telefoon). Later voegde ik er nog een Touch Keyer aan toe, gebaseerd op een Arduino Nano, wat een luxe!

Maar wat een lélijk ding was dat zeg …

Het werkte, maar daarmee is dan ook alles gezegd, je kon toch niet verwachten dat de clubleden dit zouden nabouwen? Na een tijdje had ik weer andere dingen te doen en vergat ik het hele project …

Tot het voorjaar van 2020 … ineens kwamen de Covid-19 crisis … én Gilbert in zicht!

Niet dat die twee iets met elkaar te maken hebben (hi), maar Gilbert ONL-12523 is een van onze leden die heel goed overweg kan met programmeren van PIC’s, Arduino’s en aanverwanten.

Hij bracht regelmatig een van zijn ‘uitvindingen’ mee naar de OST Homebrew avonden. Sommigen zullen Gilbert ook kennen van de mooie boeken over het kuststation Oostende Radio.

Ik vroeg hem in eerste instantie of hij een print kon ontwerpen voor dit project, zodat het toch enige nabouwzekerheid zou hebben. Maar Gilbert bekeek mijn ontwerp … en zag dat het niet goed was!

Toongenerator met een Twin-T-netwerk? No way!

PTT-vertraging met een Elco en een relais? Bweuk!

Dat kon véél beter!
Hij stelde voor om alles wat je met een Arduino kan doen, dan ook in die Arduino te stoppen, en zo het aantal externe componenten te beperken. Tevens was alles dan ook perfect instelbaar tot op de Hertz of de milliseconde …
Ik bespaar jullie de vele tientallen heen-en-weer mails over het ontwerp, en om een lang verhaal kort te maken … we presenteren jullie met trots:

 

DE OST MORSE BOX!


Wat is het geworden?


Het is een veelzijdige schakeling, die in de eerste plaats kan gebruikt worden voor CW via VHF/UHF in FM-mode. Daarnaast zijn een aantal handige functies toegevoegd, zoals een random morse trainer, een basis memory keyer of een bakensturing. We denken dat dit voor iedere club een mooi zelfbouwproject kan vormen, iedereen zal wel een van de mogelijkheden kunnen gebruiken.

Bekijk even het blokschema, gevolgd door de lange lijst met mogelijkheden.

De volgende functies zijn beschikbaar:
 •     DDS-Toongenerator in software, voor een perfect zuivere sinusgolf
 •     Lokale audio versterker en volumeregelaar, met interne of externe  luidspreker/hoofdtelefoon
 •     Morse uitzenden via de transceiver, waarbij de microfoon uitgeschakeld wordt zolang de CW bezig is, om geen storende achtergrondgeluiden uit te zenden
 •     Automatisch activering van de PTT van de transceiver
 •     Instelbare DELAY voor de PTT, van 0,5 .. 10 seconden
 •     Variabele seinsnelheid van 10 .. 35 woorden per minuut (WPM)
 •     OLED-display om de ingestelde parameters en teksten af te lezen
 •     Keying met Straight Key, Paddle of zelfs een ingebouwde Touch-Paddle!
 •     Paddle polariteit NORMAL/REVERSE instelbaar
 •     Ingebouwde ‘Keep Alive’ schakeling voor gebruik met een Power Bank
 •     Aanpasbaar aan alle bestaande transceivers, via een ‘jumper block’, en mits je de gepaste microfoonpluggen kan vinden (mannelijk en vrouwelijk nodig). Het basismodel gaat uit van de veel verspreide RJ-45 aansluitingen, met voorbeelden voor Kenwood, Icom of Yaesu.
 •     Voeding via de USB-aansluiting van de Arduino, of vanuit de microfoonstekker van de transceiver, of door een externe voeding
 •     Gebruik als losse elektronische keyer voor transceivers zonder ingebouwde keyer (zelfbouw QRP-zendertjes, bakens, enz.)
 •     Random CW-generator, weergave van de tekens in de Serial Monitor en op OLED-display
 •     Bakenfunctie, tevens te gebruiken als memory keyer (1 geheugen van 80 tekens)
 •     Extra functies in te stellen via AT- commando’s via de Serial Monitor
 •     Tekst invoeren en uitzenden via de Serial Monitor
 •     Testfunctie voor touch paddle
Op deze site kan je alle bestanden vinden die je nodig hebt:
https://github.com/on7dq/OST-Morse-Box

Met de zgn. Gerber files kan je de printplaat maken (of goedkoop laten maken in China).

Je kan de print ook aanpassen als je dat wil, het ontwerp is gemaakt met de gratis versie van het programma DipTrace (
https://diptrace.com). De print zal ook beschikbaar zijn via het UBA Service Bureau:
https://www.uba.be/nl/uba/service-bureau/uba-artikelen-in-voorraad

Het relais dat je op de foto hieronder ziet, was een speciaal model dat toevallig voorradig was, de PCB-layout die je op github vindt is echter reeds aangepast voor een meer courant relais van OMRON, type G5V1-5VDC.

De source code voor de Arduino is beschikbaar, er is een handboek van meer dan 30 pagina’s in het Nederlands en in het Engels, én een handig Windows controleprogramma, waarin ook een Serial Monitor is verwerkt.

Veelzijdigheid: niet alle opties zijn verplicht uit te voeren, je kan de print gedeeltelijk bestukken om enkel de gewenste functies te bekomen. Dit staat stap voor stap in de bouwbeschrijving aangegeven.

Dit is hoe de volledig bestukte print eruitziet (alle opties aanwezig):
Er zijn wel nog een aantal externe componenten die niet op de foto staan: een OLED-display, de luidspreker, een zelfgemaakte Touch Paddle, twee LED’s en twee drukknopjes (of schakelaars).

Het geheel in een kastje inbouwen laten we aan jullie fantasie en handigheid over, er is geen standard behuizing voorzien, maar deze tekeningen geven een idee van hoe de voor- en achterkant er zouden kunnen uitzien:
Gilbert heeft voor zijn eigen Morse Box wel een mooie behuizing gevonden, bij hem ziet het er zó uit:

Het OLED-display toont de belangrijkste instellingen: WPM, Character interval en Delay.
In een speciale test modus worden ook de waarden van de Touch Paddle getoond.

Volgens de toepassing komt ook de Random oefentekst, of het baken/memory bericht op het scherm.

Het Windows-programma biedt de volledige controle over de Morse Box, en voegt er nog enkele leuke mogelijkheden aan toe. Zo kan je met dit programma alle parameters van het EEPROM-geheugen in de Arduino aanpassen, via zogenaamde AT-commando’s. Daarnaast kan je ook direct teksten intikken en verzenden, de bakentekst aanpassen, en er zit ook een memory keyer in met maar liefst 20 geheugens!

En alsof het nog niet genoeg was, heeft dit programma natuurlijk ook nog zijn eigen Help-functie.

Zoals je ziet, er is werkelijk aan alles gedacht!

De ontwerpers willen aan dit project geen geld verdienen, maar mocht je dit project nabouwen, dan horen we dat wel graag, stuur een mailtje naar ON7DQ (e-mailadres is ok op QRZ.com).

 • Hoeveel zijn er in jullie club gebouwd?
 • Waren er problemen bij hard- of software?
 • Heb je suggesties om het anders of beter te doen?
 • Heb je een passende behuizing gevonden of zelfgemaakt?
 • Stuur ons een foto van de realisatie!

Veel succes bij het bouwen, en veel plezier met het gebruik van de OST Morse Box!

Tijd om wat uit te rusten … of een nieuw project te verzinnen … hi.
We zijn wel bereikbaar voor vragen of ondersteuning via e-mail, maar vraag ons niet om printen of onderdelen te leveren, we hebben beiden veel tijd in het project gestopt en voor ons is het nu 'AF'.


_ _ … …_ _
Luc, ON7DQ


Hier ook nog het volledige schema:

En het bestukkingsplan:

Het project van Luc werd intussen ook gepubliceerd op de SOTA Reflector (zie 2e artikel op moment van schrijven):
https://reflector.sota.org.uk/t/sota-quarterly-news-august-2020/23428
 

AMSAT-UK OSCAR Satellite QSO Party

Het evenement begint op 1 augustus 2020 om 00:00 UTC en eindigt op Tue, 22 sep 2020 23:59 UTC.

Doelstelling

Het doel van de AMSAT-UK OSCAR-satelliet-QSO-partij is om alle radioamateurs over de hele wereld aan te moedigen om in de zomer op het noordelijk halfrond in de lucht te komen en contacten te leggen via satellieten. We willen zowel doorgewinterde die-hard operators aantrekken als alle nieuwkomers die er net bij betrokken zijn.

Hoewel er punten worden gegeven per QSO is dit geen wedstrijd, maar we hopen dat het mensen zal aanmoedigen om in de lucht te komen en te genieten van de opwinding van het maken van contacten via satellieten.

De AMSAT-UK OSCAR Satelliet QSO Partij zal worden ondersteund door een online leaderboard dat vanaf het begin van het evenement beschikbaar zal zijn.

Punten

De puntentelling voor de AMSAT-UK OSCAR-satelliet-QSO-partij is eenvoudig, de meeste tweerichtingscontacten tellen voor één QSO, maar er zullen extra punten worden gegeven voor QSO's op minder gebruikte satellieten om de activiteit te stimuleren.

Let op één beperking - slechts één contact met een station op dezelfde satelliet in een periode van 24 uur telt voor punten
 • QSO's via de QO-100 smalbandtransponder tellen voor 1 punt
 • QSO's via FM en Lineaire satellieten in LEO tellen voor 1 punt

QSO's op de volgende satellieten geven u 2 punten per contact
 • NO-84
 • NO-103
 • NO-104
 • LO-87
 • Falconsat-3
 • AO-73
 • EO-88
 • TOT-108
Een extra 4 punten voor QSO's meer dan 7000 km op LEO-satellieten kan worden geclaimd, u moet 6 karakters rastervierkanten voor deze QSO's opgeven en idealiter, zowel uploaden naar het leaderboard systeem of bewijs presenteren indien gewenst.

Tijdens het evenement zal de AMSAT-UK club callign worden uitgezonden Gx0AUK, het werken met deze callign geeft u een eenmalige bonus van 5 punten, eventuele verdere QSO's met de club callign zal tellen als nul.

Prijzen

De prijzen worden toegekend aan personen van de eerste tot en met de dertiende plaats en staan open voor zowel AMSAT-UK als niet-leden over de hele wereld.
 • Eerste plaats 
  • £250 Amazonevoucher
 • Tweede
  • £150 Amazonevoucher
 • Derde
  • £50 Amazonevoucher 
 • Degenen die op de vierde tot en met de dertiende plaats
  • Een jaar AMSAT-UK-lidmaatschap

Hoe deel te nemen

Deelnemen aan de OSCAR Satellite QSO Party is eenvoudig, punten worden automatisch berekend door het uploaden van uw ADIF-bestand uit uw logboek. Ga naar
https://leaderboard.amsat-uk.org en maak een account aan en upload uw logboek of gebruik het online formulier om uw QSO's in te voeren. Het systeem berekent automatisch je score en deze verschijnt op het live 'leaderboard'.

Gegevensverwerking

Om de AMSAT-UK OSCAR-satelliet-QSO-partij uit te voeren, zullen we de volgende gegevens vastleggen
 • Naam van de deelnemer
 • Gespreksteken
 • E-mailadres
  • Het e-mailadres wordt bewaard in overeenstemming met het AMSAT-UK Privacybeleid en wordt alleen gebruikt om contact met u op te nemen met betrekking tot de QSO-partij.
 • Gridsquare (6 Karakter)
 • QSO Details worden hieronder beschreven, eventuele verdere gegevens die zijn opgeslagen in het ADIF-bestand zullen worden genegeerd, geüploade bestanden zullen worden vernietigd nadat de volgende gegevens zijn verwerkt en opgeslagen.
  • QSO Begin- en einddatum en -tijd
  • Callsign van het gewerkte station
  • Gridsquare van het werkende station
  • Satellietnaam
  • Satellietmode
Kust en klimaat:
gids voor een gebiedsgerichte samenwerking

 
Op de website van de Vlaamse Overheid staat een interessant document voor wie aan de kust woont.

De gids geeft een overzicht van de gevolgen van de klimaatverandering in het kustgebied en reikt mogelijke oplossingen aan. De vele uitdagingen waarvoor de kust vandaag staat – niet alleen klimaatverandering maar ook vergrijzing, natuurbehoud, de transitie in mobiliteit en economie – vergen een geïntegreerde en gebiedsgerichte aanpak. De gids is daarom een uitnodiging aan alle sectoren en beleidsniveaus, aan middenveld en bedrijven, om samen te werken aan een wervend toekomstperspectief voor de Vlaamse kust.
Deze gids (162 pagina's lang) is gratis. Je kan hem downloaden of de papieren versie bestellen via volgende website:
https://omgeving.vlaanderen.be/gids-kust-klimaat

Een aanrader.

Bronnen:

https://www.vlaanderen.be/
https://omgeving.vlaanderen.be/
https://omgeving.vlaanderen.be/gids-kust-klimaat
 

Jean Pierre ON4VJP geslaagd voor zijn Harec-examen

Ronny ON4RK en ikzelf Peter ON5US hadden het in de laatste 2 CWtjes al vergeten te vermelden maar Jean Pierre ON3VJP heeft op 11 juni met gunstig resultaat zijn Harec-examen afgelegd in het BIPT te Brussel. Voortaan gaat hij door het leven als ON4VJP.

'Ik wens mijn grote dank te uiten aan de gemotiveerde docent Luc ON7DQ die de lessen zeer inzichtelijk maakte met vele praktijkvoorbeelden, ook buiten de enge grenzen van de Harec-leerstof', aldus Jean Pierre.

Hij wenst ook Ronny ON4RK te danken om de basiscursus op een enthousiaste manier te geven en om hem te wijzen op de vervolgcursus, de HAREC.

Jean Pierre vindt het een zeer boeiende en uitgebreide hobby en zegt dat zijn radio-praktijk nu maar pas begint.
Proficiat Jean Pierre met het behaalde resultaat en zeker veel plezier met de hobby!!!

WebSRD-server in Oostende offline

Van Luc ON7DQ hebben we volgend bericht ontvangen:

Beste vrienden,
 
Ik heb vandaag de Websdr-server stilgelegd.
Met de nabijheid van twee sterke repeaters (digitale + aprs) op anderhalve kilometer afstand was de ontvangst niet meer te doen, en notch filters kunnen hier niet helpen of er is helemaal niets meer te horen.
Ik heb ook een stoorsignaal in de buurt dat om de 200 kHz voorkomt, en dus ook pal op 145,400 MHz zit.
 
Als iemand een betere locatie weet ... de server is ter beschikking.
 
73,
Luc ON7DQ
Copyright © 2020 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp