Copy
Nieuwsbrief 108                                                                         04/02/2020

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Pluto Anniversary Countdown Special Event

Bron foto: https://www.wtnschp.be/wetenschap/exact/fysica/pluto/
De Northern Arizona DX Association stelt een bijzonder evenement voor, namelijk het 'PLUTO ANNIVERSARY COUNTDOWN SPECIAL EVENT'. Dit evenement loopt gedurende 10 jaar en telt af tot de 100ste verjaardag van de ontdekking van de dwergplaneet Pluto. Deze planeet werd op 18 februari 1930 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh met behulp van de Lowell Observatory in Flagstaff in de staat Arizona.
 
Het 'PLUTO ANNIVERSARY COUNTDOWN SPECIAL EVENT' wordt een jaarlijks evenement van 9 dagen, dat elk jaar in februari wordt gehouden tot en met het jubileumjaar 2030. Elk jaar zal een nieuwe QSL-kaart worden ontworpen met verschillende onderwerpen gelinkt aan de Amerikaanse astronoom en ontdekker Clyde Tombaugh (met daarin veel interessante informatie).
Dit jaar gaat het evenement door van 13 tot 21 februari 2021. Vervolgens begint het evenement op de laatste zaterdag vóór 18 februari van elk jaar. Clubleden zullen opereren vanuit de Lowell Observatory in Flagstaff, Arizona met de speciale roepnaam W7P.
De nieuw ontdekte planeet, die zeer ver van de zon staat, werd benoemd tot de negendeplaneet van ons zonnestelsel. De Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh vernoemde de planeet naar de Romeinse god Pluto, de god van de onderwereld. De Romeinse god van de onderwereld kon zich immers volgens de mythologie onzichtbaar maken, net zoals Pluto lange tijd onzichtbaar was. Tevens kwamen de eerste twee letters overeen met de initialen van Percivall Lowall. Dit was een astronoom die ervan overtuigd was dat er een negende planeet was, maar deze nooit had kunnen vinden.
In het begin van de jaren negentig werd er in de wetenschappelijke wereld getwijfeld over de vraag of Pluto wel een planeet was. Pluto is immers kleiner dan onze maan en heeft een elliptische (ovaalvormige) baan om de zon. Deze planeet, met een diameter van 2.370 km, draait in 248 jaar om de zon en is gemiddeld bijna 40 maal verder verwijderd als de aarde tot de zon. Pluto heeft vijf manen. De grootste maan Charon heeft zoveel massa dat Pluto en Charon rond een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien dat buiten het oppervlak van Pluto zelf ligt, waardoor beide hemellichamen door sommigen als een dubbel-dwergplaneet worden gezien.
Op 24 augustus 2006 werd op het 26e congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet  een object is dat door zijn eigen zwaartekracht bolvormig is, zich in een baan rond een ster bevindt en de omgeving van zijn baan schoongeveegd heeft van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste twee voorwaarden, maar niet aan de laatste. De klassering als planeet werd aldus twijfelachtig. Omdat Pluto wel aan de eerste twee criteria voor een planeet voldoet, werd er een nieuwe in het leven geroepen, die Pluto en vergelijkbare hemellichamen moest onderscheiden van de miljoenen andere objecten in het zonnestelsel. Pluto is sindsdien samen met onder andere Eris en Ceres geklasseerd als dwergplaneet. Er worden nog voortdurend nieuwe hemellichamen ontdekt die tot deze categorie behoren.
Daardoor is de algemene wetenschappelijke opvatting dat Pluto geen planeet is, maar een dwergplaneet.
Een prachtig 8" x 10" Pluto-certificaat in kleur, dat bedoeld is om in te lijsten en met stickers voor elk gewerkt jaar tijdens het evenement, is beschikbaar voor alle radioamateurs. Elk jaar zal Doug Tombaugh N3PDT, de neef van Clyde Tombaugh, tijdens het evenement optreden
als W7P/0. Een contact met hem telt als een additional endorsement op het certificaat.
 
Elk jaar kan een contact met Doug Tombaugh N3PDT of zijn team worden gebruikt als een jaarlijks contact, maar kan het ook worden gebruikt als een wildcard om eventuele ontbrekende jaren in te vullen.
Dit zorgt voor een ‘Clean Sweep’ in het 10-jarige evenement, zelfs met een gemist jaar. De clubleden zullen op zoveel banden en modes actief zijn als de tijd en de omstandigheden het toelaten.
Kijk elk jaar in februari uit naar de speciale roepnamen W7P en W7P/0.
 
1. DOEL -
 
Werk elk jaar met de speciale roepnamen W7P of W7P/0 voor een 10-jarige 'Clean Sweep'
 
2. JAARLIJKSE SPECIALE WEDSTRIJD DATUM/TIJD -
 
Beginnend elk jaar in februari op de laatste zaterdag vóór de 18e om 00:00 UTC en eindigend 9 dagen later op zondagavond om 23:59 UTC.
 
 
13-21 februari 2021    91e verjaardag
12-20 februari 2022    92e verjaardag
11-19 februari 2023    93e verjaardag
10-18 februari 2024    94e verjaardag
05-23 februari 2025    95e verjaardag
14-22 februari 2026    96e verjaardag
13-21 februari 2027    97e verjaardag
12-20 februari 2028    98e verjaardag
10-18 februari 2029    99e verjaardag
16-24 februari 2030 100e verjaardag
 
3. BANDEN EN MODES -
 
Alle amateurbanden en modes zijn toegelaten.
 
4. CONTACTUITWISSELING -
 
Bestaat uit roepnaam, naam, signaalrapport en landcode van de Amerikaanse staat of Canadese provincie/territorium. DX-stations vervangen de landcode.
 

5. VERMOGENSNIVEAUS -
 
Elk legitiem vermogensniveau is toegestaan.
 
6. AWARDS -
 
Er is een 8" x 10" glanzend tienjarig W7P Pluto-certificaat in kleur beschikbaar, geschikt om
in te lijsten.
 
Een QSL-kaart voor contacten met W7P/0 met een 'Wild Card'-sticker voor het evenementcertificaat is beschikbaar. Elk jaar is er ook een andere interessante W7P QSL-kaart en een jaarlijkse goedkeuringssticker voor het evenementcertificaat.

USA
Send QSL, S.A.S.E., and $1.00 for our annual QSL & endorsement sticker
For glossy, frameable, endorsable certificate add $5.00

DX (No IRCs accepted)
Send QSL, S.A.E. and $3.00 for annual QSL & endorsement sticker
For glossy, frameable, endorsable certificate add $7.00

Send QSL & Certificate Requests To:
    Pluto Anniversary Countdown Special Event - W7P or W7P/0 (please specify)
    c/o NADXA-NF7E
    6315 Townsend Winona Rd
    Flagstaff, AZ  86004-1493
    USA

Neem voor meer informatie contact op met de Pluto Anniversary Countdown-evenementcoördinator via
w7p@nadxa.com
 
73
Bob Wertz, NF7E
Pluto event coordinator
 

www.nadxa.com
 
Bron:
http://www.nadxa.com/w7p_pluto_2030.html
Bron foto: https://www.wtnschp.be/wetenschap/exact/fysica/pluto/

Fosdem 2021

Kristoff ON1ARF laat ons hieronder weten dat Fosdem komend weekend georganiseerd wordt. Uiteraard gaat dit virtueel door.

Hallo iedereen,

Zoals veel OMs ondertussen weten, neemt de UBA al enkele jaren deel aan FOSDEM met een infostand over onze hobby.

Voor wie FOSDEM niet kent:
FOSDEM staat voor "Free and Open Source Developers European Meeting". Het is een conferentie voor, zoals de naam het zegt, ontwikkelaars van "Free and Open-source" projecten. Dit congres wordt al sinds 2001 elk jaar georganiseerd in de ULB campus Solbosch in Brussel, dat tijdens het eerste weekend van februari door gaat.

In het begin van FOSDEM ging deze conferentie vooral over software (denk aan linux, mysql, libreoffice, ...) maar over de jaren is het uitgebreid naar allerlei andere domeinen: open-source kennis (wikipedia, .. ), open-source media (wikimedia, ..) , open-source data (openstreetmap, open data, ... ), open-source hardware (arduino, raspberry pi, ....), electronica en 3D CAD en ontwikkelingssoftware (KiCAD, FPGA ontwikkelings tools, ...) ... en de SDR 'Free Software Radio' track.

Deze nieuwe ontwikkelingen, in combinatie met de cultuur van het delen van informatie en kennis dat aan de basis ligt van zowel de open-source wereld als het radio-amateurisme, maakt dat de infostand over onze hobby een vaste waarde geworden is op FOSDEM.
Door de link tussen het radioamateurisme en moderne technologie zoals SDR, satelliet, weak-signal modes en nood-communicatie, kunnen we steeds beter het idee van 'radio-amateurisme = babbelen in een micro'  overstijgen.


Link: https://fosdem.org/2021/

Voordracht op 28/02:
Van VHF propagatie tot DSN

Van Krist ON4API kregen we onderstaande interessante info:

Beste M.W.V.-lid en sympathisant:

Op zondagvoormiddag 28 februari van 10h00 tot 12h00 geeft Bernard, ON4CGX  een zeer interessante voordracht over Radioastronomie maar ook VHF/UHF (en hoger),  propagatie en modes . Zie zijn programma hieronder.
De Voordracht gaat online door via 'Google Meet'. Ik stuur uitnodigingen naar iedereen,  gelieve ze te accepteren als je wil volgen.

Deze mag je nu echt toch niet missen! Het gaat over eenvoudige propagatie op VHF die we met zeer eenvoudige middelen kunnen beoefenen tot iets meer geavanceerder.

73's, Krist , ON4API


Let op: wil je deze virtuele voordracht meevolgen, dan is inschrijven verplicht via mail naar: on6ub.mwv@gmail.com
Radio Astronomie
 
Door de razendsnelle (r)evolutie in de techniek kunnen we vandaag genieten van allerlei technische hoogstandjes in ons dagelijks leven.
Deze zitten al dan niet ongemerkt in onze onmiddellijke omgeving zoals inverters voor zonnepanelen, laders voor e-bikes en smartphones, switched mode power supply’s in TV’s, internet over power lines enz.

Dankzij deze apparaten wordt het voor een radio amateur een uitdaging om nog actief te zijn op de HF-banden. Op HF kan je communiceren met de gehele wereld, terwijl VHF en hoger voor lokaal verkeer is.
Met deze uiteenzetting wil ik aantonen dat er op V/UHF ook zeer mooie uitdagingen zijn die je al met zeer bescheiden middelen kan bereiken. Op HF spreken we over afstanden van ong. 20.000 km. Op V/UHF kunnen we met bescheiden middelen opschalen naar 800.000 km.. Als we in de sfeer van de radio astronomie komen spreken we over lichtjaren.
Veel radio amateurs die al geëxperimenteerd hebben op EME en op satellietcommunicatie maken probleemloos de sprong naar radio astronomie omdat wij als radio amateur al een gedegen voorkennis
hebben, zelfs al beseffen we dat zelf niet.

Ik zou graag volgende issues aankaarten :
- Theorie opfrissen i.v.m. dB’s en ruistemperatuur (zeer basis; je hoeft geen Einstein te zijn)
- Voorplanting van golven op V/UHF: Reflectie, Diffractie, Scattering
- Trajectverzakking: Hoe berekenen? Wat kunnen we daar praktisch mee doen?
- Signalen ontvangen: Gevoeligheid Preamps (to preamp or not to
preamp ?)
- Troposferische voorplanting
-Zeer interessante bakens:
 • De radar van Graves
 • Het meteorbaken in Zillebeke
 • UHF baken ON0VH
  -ACS (Air Craft Scatter) + software
- Satellieten en sondes:
 • Verschil satelliet/sonde
 • Verschillende soorten omloopbanen
 • NASA programma GMAT
 • Maak zelf uw satelliet of sonde en simuleer wat er mee gaat gebeuren.
 • Hoe krijg je een sonde naar Mars of rond de maan/zon ?
- Meteor scatter: detecteren met zeer eenvoudige middelen. Software om dit te doen
- EME: Wat zijn de uitdagingen? Is dit echt zo moeilijk?
Interessante software en tools
- Interferometer: Interferowadde? Wat kunnen we daarmee aanvangen?
Zonneruismeting (ofwel de goedkoopste - gratis- weg om de performantie van je installatie te testen)
- Detectie waterstoflijn
Theorie rond waterstof
Waar te vinden ?
- Detectie pulsars
Wat is een pulsar
Hoe (te) groot is de uitdaging ?

- DSN netwerk

Luisteren naar maansondes
Luisteren naar Marssondes
Apparatuur nodig voor ontvangst
Interessante software

Het is de bedoeling om zeer snel over de eerste helft te gaan om dan uitgebreid over de rest te gaan. Als de weergoden meezitten zal ik trachten wat life demo’s te tonen van de zaken die ik al heb kunnen verwezenlijken.
Radio astronomie kan overdag en s’nachts en is minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is een razend interessante boeiende materie. Als je al een RTL-dongle hebt en/of een station die QO100 kan werken of je maakt graag een (kleine) antenne zelf, dan is deze voordracht een aanrader.

YOTA online live

Elke laatste donderdag van de maand gaat YOTA online live. Je kan de stream volgen via de YOTA online kanalen op YouTube, Twitch en Facebook.
Op 28 januari om 19 uur UTC werd nagekaart over de YOTA activiteitsmaand van afgelopen december. Naast een kijkje achter de schermen van het YOTA IT-team gaven gasten hun indrukken over de activiteit. Ook een prijsuitreiking was voorzien.
Zie ook: 
https://www.facebook.com/hamyota of https://www.youtube.com/hamyota

UBA Contest Certificaten

Vanaf heden kan je je contest certificaten HIER downloaden.

Volgende contesten zijn nu reeds beschikbaar:

 
 • UBA-Contest SSB (ON stations) 2003 tot 2020.
 • UBA-Contest CW (ON stations) 2003 tot 2020.
 • UBA-Fieldday CW 2002 tot 2019.
 • UBA-Fieldday SSB 2002 tot 2019.
 • UBA-International Prefixhunt 2014 tot 2020
 • UBA-PSK63 Prefix Contest 2015 tot 2020
Voer je roepteken en een jaartal in de selectievelden en klik op ‘Zoeken’. Voor elk resultaat kan je een afzonderlijk certificaat ophalen en afdrukken. Proficiat met de behaalde resultaten en dank om deel te nemen!
Zorg ervoor dat enkel je roepteken in het veld call staat en VERWIJDER het vooraf ingevulde minteken. Aan het updaten van oudere resultaten wordt momenteel gewerkt.
Zie:
https://www.uba.be/nl/hf/contestresultaten
 

Hamcation

Op 13 en 14 februari 2021 zal een speciale editie plaatsvinden van de jaarlijkse  HamCation  beurs. Het bijwonen van deze beurs is dit jaar eenvoudig. U hoeft niet in het vliegtuig te stappen, maar u kunt de jaarlijkse  HamCation  beurs online bijwonen. Behalve de webinars is er een QSO-party en een loterij. Voor deelname aan een of meerdere webinars dient u zich vooraf in te schrijven.
Dit jaar kunt u deelnemen aan de gratis webinars in vier categorieën: leveranciers, jeugd, techniek en contesten.
Voor deelname dient u zich wel vooraf in te schrijven. Als u zich voor één of meerdere webinars inschrijft ontvangt u ook één gratis lot voor de loterij. Wilt u weten welke webinars worden gegeven en waarvoor u zich in kan schrijven? Kijk dan op de  webinarpagina  van HamCation 2021.
Zie
https://www.hamcation.com/forums-speakers

Orlando HamCation ®
PO Box 574962
Orlando, FL 32857
info@hamcation.com

Amateursatelliet RadFxSat-2/Fox-1E gelanceerd door LauncherOne

De amateursatelliet RadFxSat-2/Fox-1E werd op 17 januari in een baan om de aarde gebracht door de LauncherOne, een raket die zelf wordt gelanceerd vanaf de onderzijde van een vliegtuig. Tijdens deze tweede vlucht bracht de LauncherOne, ontwikkeld door Virgin Orbit, ook nog acht andere CubeSat-satellieten in de ruimte. De eerste proefvlucht van de LauncherOne, die helaas niet slaagde, was op 25 mei 2020.
Net zoals de RadFxSat/Fox-1B is ook de RadFxSat-2 een samenwerkingsproject tussen de
Universiteit Vanderbilt en AMSAT. De satelliet heeft onder andere apparatuur aan boord om onderzoek te doen naar stralingseffecten. Daarnaast beschikt de CubeSat over een lineaire
transponder voor amateurgebruik.

RadFxSat-2-frequenties:
 • Telemetriebaken: 435,750 MHz, 1200 bps BPSK
 • Inverterende lineaire transponder-uplink: 145,860 MHz – 145,890 MHz
 • Inverterende lineaire transponder-downlink: 435,760 MHz – 435,790 MHz

Finse Amateur Radio League (SRAL) viert 100-jarig bestaan

Als een radioamateur in 2021 ten minste 100 OH-stations werkt, komt hij of zij in aanmerking voor een Award.
 
De Finse Amateur Radio League (SRAL) is de nationale centrale organisatie van Finse radioamateurs. De vereniging is opgericht in 1921 en telt ongeveer 5000 leden.
Finse radioamateurs activeren in 2021 de speciale roepnaam OH100SRAL naar aanleiding van het honderdjarig bestaan ​​van de Finnish Amateur Radio League (SRAL). Deze speciale roepnaam OH100SRAL wordt het hele jaar door gebruikt.
 
Op 14 april 1921 werd door enkele radioamateurs in Finland de Nuoren Voiman Liiton Radio Association (Young Power Radio Association) opgericht. De vereniging vroeg de regering toestemming om draadloze radiostations op te richten. De vergunning hiervoor werd verleend op 24 augustus 1921.
 
De Finnish Amateur Radio League reikt het SRAL 100-Award uit ter ere van het jubileumjaar 2021. Voor het behalen van dit Award moet je een QSO hebben met minstens 100 verschillende radioamateurs uit Finland (OH). En dit tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021.
 
Alle banden en modes die zijn toegestaan ​​voor radioamateurs mogen worden gebruikt. Contacten via repeaterstations worden echter niet geaccepteerd.
 
Ook korte golf luisteraars kunnen zich aanmelden. Voor contacten met de speciale roepnaam OH100SRAL wordt een speciale vermelding gegeven in het SRAL 100-Award.  SRAL-leden geven het bericht ’SRAL’. Het bericht is niet vereist voor digitale transmissies, als het moeilijk is om het te verzenden (bijvoorbeeld in FT8).
 
De nodige contacten moeten worden geverifieerd door QSL-kaarten of via het Logbook of the World (LotW). Voor de aanvraag moet een uittreksel uit het logboek worden gemaakt met daarin de roepnaam, de datum, de band en de mode voor elk contact.
De aanvraag gaat vergezeld van een door twee radioamateurs ondertekende verklaring dat de verificaties van de contacten zijn gedaan.
 
De aanvraag wordt verzonden naar het adres:

SRAL, Award Manager,
Postbus 44,
FI-00441 HELSINKI.
 
De kost bedraagt € 10 of $ 12.
Betaling kan worden gedaan op de bankrekening van SRAL of samen met het verzoek.
Buitenlandse radioamateurs kunnen ook betalen via PayPal.
 
De log wordt elke maand geüpload naar LotW. De QSL-kaarten worden via het bureau verzonden.
 
De OH0W-roepnaam van de SRAL zal actief zijn vanaf de Aland-eilanden van 29 januari tot 3 februari voor de CQ World Wide 160-Meter Contest (CW). Operatoren zijn onder andere Niko Halminen OH2GEK, Martti Laine OH2BH en Pertti Simovaara OH2PM.

Bronnen:

https://www.sral.fi/
https://www.sral.fi/2020/12/09/sral100-awardi/
Copyright © 2021 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp