Copy
Nieuwsbrief 97                                                                          29/07/2020

de redacteurs ON5US Peter en ON4RK Ronny

In deze uitgave van 'Het CW'tje':
ARISS Multi-point Telebridge Contact met school in Brazilië
Chris Cassidy KF5KDR  
Photo credit: NASA/Johnson Space Center
Voor Chris Cassidy KF5KDR is een ARISS educatief schoolcontact gepland met studenten van de.American School of Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brazilië.

De studenten zullen vanuit hun huis via de telefoonlijnen met de ISS praten. De verbinding met het ISS zal worden beheerd door het amateurradiogrondstation ON4ISS, gevestigd in België.

Het contact is gepland op donderdag 30 juli 2020 om ongeveer 16.41 uur UTC, dat is 18.41 uur CEST.

Downlinksignalen zullen over West-Europa hoorbaar zijn op 145.800 MHz smalband FM.

Kijk voor live simulcast vanaf ongeveer 10 minuten voor AOS op:
https://youtu.be/MSyfzEHYwrE.

Schoolinformatie:

Welkom op de Amerikaanse School van Rio de Janeiro, de thuisbasis van de EARJ Panthers. Vanaf ons nederige begin in 1937 in een klein huis in Ipanema, tot aan onze twee geweldige campussen van wereldklasse vandaag de dag, zijn we er trots op dat we generaties jonge mensen hebben geholpen hun eigen unieke pad te vinden. Vandaag de dag hebben we het voorrecht om een eenmalige kans te bieden - een kans om met astronauten te praten in de ruimte!


Studenten Voornamen & vragen:

1. Pedro (graad 9): Heeft de Corona-viruspandemie de veiligheidsprotocollen aan boord van het ISS op enigerlei wijze beïnvloed?

2. 2. Lorena (graad 9): Hoe oefent u in de ruimte zodat u uw spieren en botten actief houdt?

3. 3. George (graad 9): Is je doel altijd al in de ruimte geweest sinds je een kind was of had je andere interesses toen je een kind was?

4. 4. Kyle (graad 8):  Steun je een voetbalteam, en zo ja, hoe volg je ze dan vanuit de ruimte?

5. Mayte (graad 8):  Wat zijn enkele van de meest gedenkwaardige momenten die je hebt gehad sinds je een astronaut bent geworden?

6. Elena (graad 8):  Sinds de datum dat we de maan bezochten in 1969 hebben we meerdere reizen naar de ruimte gemaakt waarin we veel geleerd hadden, wat zou je beschouwen als de volgende stap voor de mens in de ruimteverkenning?

7. 7. Santiago (graad 8): Hoe verschilt het geluid in de ruimte van dat op aarde, zijn er grote verschillen in wat je hoort of is het hetzelfde?

8. 8. Leonardo (graad 7):  Wat was het ergste ongeluk dat in het internationale ruimtestation gebeurde, en hoe werd het aangepakt?

9. Michele (graad 7):  Hoe is het om de ontsnappingssnelheid te bereiken? Was je bang dat je ruimteschip zou ontploffen tijdens het opstijgen? Zo ja, hoe ben je dan met deze angst omgegaan?

10. Madelyn (graad 7):  Hoe is het om terug te keren naar de zwaartekracht na zo lang in de ruimte te zijn geweest?

11. 11. Olivia (graad 6): Hoe lang duurt de training om een astronaut op het ISS te worden?

12. 12. Pietra (graad 6):  Maakt de afwezigheid van de zwaartekracht het moeilijker om bepaalde voedingsmiddelen in de ruimte te eten en te drinken?

13. 13. Josefina (graad 12):  Zijn er essentiële zaken die u of de bemanning naar het ISS brengt behalve voedsel en water, zoals bepaalde materialen om experimenten uit te voeren of persoonlijke spullen?

14. 14. Martina (graad 12): Hoe komen satellieten en ruimteschepen veilig door al het ruimtepuin heen? Doet het ISS iets om het ruimtepuin tot een minimum te beperken?

15. 15. Andres (graad 12):  Wat is uw mening over het menselijk ras dat streeft naar een multi-planetaire soort?Over ARISS:

Amateurradio op het internationale ruimtestation (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradioverenigingen en de ruimtevaartorganisaties die het internationale ruimtestation (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn de sponsors de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL), de ISS National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Het primaire doel van ARISS is het bevorderen van de verkenning van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde door het organiseren van geplande contacten via amateurradio tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten leren studenten, opvoeders, ouders en gemeenschappen over ruimtevaart, ruimtetechnologieën en amateurradio. Voor meer informatie, zie www.ariss.org.

Gaston Bertels ON4WF
Woordje van de redacteur
Dit CWtje zou nog een artikel van Luc ON7DQ moeten bevatten. Het Morsebox-project, waar hij samen met ONL12523 Gilbert aan werkte, is bijna klaar om gepubliceerd te worden. Maar tijdsgebrek (redactiewerk CQ-QSO) en de afwezigheid (vakantie) van co-redacteur Peter ON5US hebben deze planning wat in de war gestuurd.
Ook Ivan ON4AIQ stuurde een paar interessante artikels op. Dit zijn twee zelfbouwprojecten van rotorsturingen.
Maar uitstel is geen afstel, ze komen er eerstdaags aan.

73 Ronny ON4RK
Copyright © 2020 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp