Copy
Nieuwsbrief 95                                                                             19/06/2020

de redacteurs ON5US Peter en ON4RK Ronny

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

DDAC - Digital Dutch Activity Contest

De VERON organiseert elke maand contesten met de naam “Digital Dutch Activity Contest” of afgekort DDAC.
 
Deze contesten worden gehouden op de volgende tijdstippen:
elke 1e woensdag van elke maand 17.00 – 20.00 UTC 144 MHz
elke 2e woensdag van elke maand 17.00 – 20.00 UTC 432 MHz
 
Het Reglement van de “Digital Dutch Activity Contest” (DDAC) is te vinden via:
 
https://vhf-uhf.veron.nl/wp-content/uploads/2020/04/Reglement-VERON-DDAC-VHF-UHF-DIGI-V2020.pdf
 
Het hoofddoel is het maken van zoveel mogelijk verbindingen in VHF en in UHF. Andere doelen zijn het verbeteren van eigen vaardigheden, het testen van (nieuwe) apparatuur en technieken of ervaring en kennis opdoen in het maken van QSO's in VHF en in UHF
 
De DDAC is een contest om de activiteit in digitale modes op de 2m en 70cm band te bevorderen. Voornamelijk de mode FT8 op 144.174 MHz en 432.174 MHz. Ook andere modes zijn toegestaan zoals bijvoorbeeld de meteorscatter modes MSK144 op 144.360 MHz of FSK441 op 144.370 MHz.
 
Een verhoogde activiteit vergroot de kans voor radioamateurs om nieuwe DXCC landen of nieuwe locatorvakken te werken. Ook kunnen radioamateurs door de verhoogde activiteit propagatievormen ontdekken die anders onopgemerkt blijven.
 
Luister naar de Nederlandse stations tijdens de “Digital Dutch Activity Contest” elke 1e woensdag van elke maand in VHF en elke 2e woensdag van elke maand in UHF.
 
Uitslag DDAC Periode 202005:
https://vhf-uhf.veron.nl/wp-content/uploads/2020/05/uitslag-veron-ddac-202005.pdf

Een opname van het ARISS multi-point telebridge-contact met een school in Spanje

Een educatief schoolcontact van ARISS met studenten van I.E.S. Pedro de Valdivia, Villanueva de la Serena in Spanje ging door op 16 juni 2020.
 
Het primaire doel van ARISS is om de verkenning van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde te bevorderen door via amateurradio geplande contacten te organiseren tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten leren studenten, opvoeders, ouders en gemeenschappen over ruimte, ruimtetechnologieën en amateurradio.
 
Amateurradio op het International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradio-verenigingen en de ruimteagentschappen die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn sponsors de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL) en de ISS National Aeronautics and Space Administration (NASA).
 
De studenten in Spanje konden vanuit hun huis telefonisch met Chris Cassidy KF5KDR praten. De verbinding met het ISS werd beheerd door het amateurradiostation ON4ISS in België. Het contact ging door op dinsdag 16 juni 2020 om ongeveer 12:25 UTC.
Vermits was aangekondigd dat de downlink-signalen hoorbaar zouden zijn in grote delen van West-Europa op 145.800 MHz smalband FM, waren een groot aantal radioamateurs paraat op het afgesproken ogenblik om te luisteren naar het ARISS.
 
Hier alvast een interessant fragment.
          
Jesper ON3JH uit Oostende heeft de volgende recording opgenomen:
 
De link voor de mensen die even willen ‘meeluisteren’: klik hier
 
Dit was met de omni antenne op het dak. Meer bepaald een Diamond X-30.
 
 
Op voorhand waren een aantal vragen van de studenten afgesproken:
 
1. Paula: Vanwege Covid-19 moeten we thuis blijven. Heeft u een advies voor ons?
2. Jesús: Denk je dat de Astrobee-robot het begin is van een nieuwe generatie robots die zou werken in het ISS?
3. Iván: beïnvloedt gewichtloosheid je denken?
4. Antonio: Hoe blijf je fit als je gewichtloos bent?
5. David: Wat doe je om jezelf te vermaken in het ISS?
6. Paola: Heb je na het leven in de ruimte een nieuw perspectief gekregen op het leven en onze dagelijkse problemen?
7. Carlos: Voelde je je ziek terwijl je in de raket zat?
8. José Manuel: Wat inspireerde je het meest om astronaut te worden?
9. Elisa: wat is de basis van je dieet?
10. Carlos: Wat zou er gebeuren als je in de ruimte huilde? Hoe zouden tranen reageren?
11. Luis: Is je ruimtepak comfortabel?
 
Het Instituto de Enseñanza Secundaria "Pedro de Valdivia" begrijpt dat de vorming van zijn studenten een integraal karakter moet hebben: het legt speciale nadruk op het onderwijzen van talen, waardoor ze toegang krijgen tot andere documenten, culturen en realiteiten waartoe ze hun geest kunnen openen; en tegelijkertijd geeft het bijzonder belang aan wetenschap en technologie, wat hen instrumenten zal geven om te integreren in een snel evoluerende en veranderende wereld. Dit alles is gebaseerd op de noodzaak om aandacht te besteden aan de diversiteit aan capaciteiten en interesses van deze jonge mensen.
 
 
Voor meer informatie zie www.ariss.org.
ARISS nodigt het publiek uit om de livestream van het ARISS radiocontact te bekijken op: https://youtu.be/PyNqsTMqAoQ
ISS Commander Chris Cassidy, amateur radio call sign KF5KDR   [NASA PHOTO]
Over ARISS  (door Gaston Bertels ON4WF)

Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateur-radioverenigingen en de ruimtevaartorganisaties die het Internationale Ruimtestation ondersteunen: NASA, Russisch ruimtevaartagentschap, ESA, JAXA en CSA. Het Amerikaanse Center for the Advancement of Science in Space (CASIS) en de National Aeronautics and Space Administration (NASA) bieden speciale ondersteuning aan ARISS.

ARISS biedt de mogelijkheid voor studenten om de opwinding van Amateur Radio te ervaren door rechtstreeks te praten met bemanningsleden aan boord van het Internationale Ruimtestation. Docenten, ouders en gemeenschappen zien uit eerste hand hoe Amateur Radio en bemanningsleden van ISS de belangstelling van jongeren voor wetenschap, technologie en leren kunnen aanwakkeren.

Het primaire doel van ARISS is het bevorderen van de verkenning van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (bèta/techniek) onderwerpen door het organiseren van geplande contacten via amateurradio tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten in klaslokalen of informele onderwijslocaties.  Met de hulp van ervaren amateurradio-vrijwilligers spreken de ISS-bemanningen rechtstreeks met een groot publiek op verschillende openbare forums.  Voor en tijdens deze radiocontacten leren leerlingen, leerkrachten, ouders en gemeenschappen over ruimtevaart, ruimtevaarttechnologie en amateurradio.  Voor meer informatie, zie www.ariss.org, www.ariss-eu.org en https://www.amsat-on.be/hamtv-summary/.

73,
Gaston Bertels, ON4WF
ON6CQ Ronny, redacteur van eCQ-QSO vroeg me om onze leden opmerkzaam te maken van een nakend ARISS-contact. Alhoewel de mail redelijk laat rondgestuurd werd kregen we nadien veel ontvangstrapporten en geluidsfragmenten toegestuurd.
Het fragment van Jesper ON3JH (12 j) kregen jullie reeds te horen, maar ook ON3IWH Stefaan en ikzelf, Ronny ON4RK, maakten opnames. Met de smartphone voor de ontvanger lukte dit best aardig.

ON3IWH Stefaan: klik hier

ON4RK Ronny: klik hier   De eerste 4 minuten zijn eerder zwak en moeilijk verstaanbaar. Maar nadien lukt het best aardig. Op dat ogenblik was Chris KF5KDR reeds bezig met het beantwoorden van vraag 5. Nadien konden we tot vraag 11 mee volgen.

Het contact werd verbroken toen het ISS over Bulgarije vloog (zie onderstaande figuur).

We merken ook op dat deze verbinding mogelijk is gemaakt door ON4ISS Jan uit Aartselaar.
Heb je interesse om deze ARISS-contaten in de toekomst te beluisteren schrijf je dan in op volgende mailinglijst: https://www.amsat-on.be/ariss-europe-news-bulletin-mailing-list/

Van Ivan ON4AIQ kreeg ik een tweetal oudere, maar niet minder interessante geluidsfragmenten, van onze eerste Belgische astronaut Dirk Frimout klik hier en de Nederlandse astronaut André Kuipers klik hier.

Lisa Leenders PA2LS kondigt de eerstvolgende Kids Day-activiteit aan.

Internationaal Kids Day event op zaterdag 20 juni 2020
 
Lisa Leenders PA2LS kondigt de eerstvolgende Kids Day-activiteit aan. Twee keer per jaar biedt de ARRL - de American Radio Society - een evenement dat is bedoeld om amateurradio te promoten bij de jeugd.
 
Zaterdag 20 juni 2020 gaat de volgende Kids Day-activiteit door. Deze Kids Day-activiteit zal natuurlijk een beetje anders zijn dan de vorige. Daarom raden de organisatoren iedere deelnemer aan om in deze moeilijke tijden steeds de COVID-19 richtlijnen te volgen.
 
Activeer je roepnaam op de onderstaande frequenties tijdens de volgende Kids Day-activiteit en deel een foto van je activering via sociale media en tag @hamyota op Twitter en Facebook, @hamyota_official op Instagram of per e-mail naar pr @ hamyota. com tot zondag 21 juni om 2359 UTC.
 
Het is vooral de bedoeling om opwinding te delen met familie, kleinkinderen, vrienden, scouts of zelfs met het grote publiek.
 
Deze dag kan voor veel jongeren de eerste keer zijn dat ze een ​​echte radio QSO ervaren. Op die manier raken ze hopelijk geïnteresseerd om een ​​erkende radioamateur te worden.
U kunt deze voorgestelde uitwisseling gebruiken tijden een QSO: naam, leeftijd, locatie en favoriete kleur.
Zorg ervoor dat u hetzelfde station nogmaals werkt als een operator is gewisseld. Gebruik om aandacht te trekken steeds de aanroep "CQ Kids Day".

Als u wilt deelnemen aan IARU R1, raden we u aan de volgende frequenties te gebruiken:

10 meter: 28.350 tot 28.400 MHz
15 meter: 21.360 tot 21.400 MHz
20 meter: 14.270 tot 14.300 MHz
40 meter: 7.080 tot 7.120 MHz
80 meter: 3.650 tot 3.750 MHz

Bezoek voor meer informatie de homepage van de Kids Day-activiteit op https://​www​.ham​-yota​.com/​k​i​d​s​d​a​y​-​4​-​j​a​n​u​a​r​y​-​2​0​20/
Bezoek ook de ARRL-homepage voor meer  nuttige informatie tijdens de komende Kids Day-activiteit op http://​www​.arrl​.org/​k​i​d​s​-​day.

Laten we hopen dat we amateurradio weer kunnen laten zien aan onze vrienden, familie en andere kinderen tijdens de volgende Kids Day-activiteit!

Youngsters On The Air is een initiatief van de IARU Region 1.

Neem contact op via pr @ hamota.com

Volg de Internationaal Kids Day event op de homepage ham​-yota​.com en laat een like achter op de sociale mediakanalen op
 
facebook​.com/​h​a​m​y​ota, twitter​.com/​h​a​m​y​ota, instagram​.com/​h​a​m​y​o​t​a​_​o​f​f​i​c​ial, youtube​.com/​h​a​m​y​ota
twitch​.tv/​h​a​m​y​ota, tiktok​.com/​h​a​m​y​ota
 
 

bron: iaru-r1.org

SAQ Grimeton Transmission op 5 juli 2020


De jaarlijkse uitzending op Alexanderson Day met de Alexanderson Alternator op VLF 17,2 kHz met de roepnaam SAQ vindt plaats op zondag 5 juli 2020.


Twee uitzendingen zijn als volgt gepland:

1. Opstarten en afstemmen om 10:30 (08:30 UTC) met een verzending van een bericht om 11:00 (09:00 UTC).
2. Opstarten en afstemmen om 13:30 (11:30 UTC) met een verzending van een bericht om 14:00 (12:00 UTC)
Bekijk beide uitzendevenementen live op ons YouTube-kanaal.

QSL-rapporten aan SAQ (alstublieft geen e-mails) worden vriendelijk ontvangen via:

- Ontvangst meldingsformulier
- of via: SM office
- of rechtstreeks per post naar:
Alexander Vereniging
Radiostationen
Grimeton 72
SE-432 98 GRIMETON
ZWEDEN

Het amateurradiostation met de oproep 'SK6SAQ' wordt QRV op de volgende frequenties:

- 7.035 kHz CW of
- 14,035 kHz CW of
- 3.755 kHz SSB

QSL-rapporten aan SK6SAQ worden vriendelijk ontvangen via:

- E-mail naar info@alexander.n.se
- of via: SM office
- of direct per post (zie adres hierboven)

Meestal zijn er twee stations in de ether.
Vanwege de Corona-pandemie zullen er geen bezoekers van het radiostation zijn en zullen er geen bezoekersactiviteiten zijn. In plaats daarvan kunt u beide uitzendevenementen live bekijken op het YouTube-kanaal.
De vereniging zal proberen de twee uitzendingen naar de wereld uit te voeren vanuit de oude Alexanderson-alternator SAQ met een minimale bezetting.
Werelderfgoed Grimeton Radiostation en The Alexander Association

Zie grimeton.org of alexander.n.se voor meer informatie

Wat is IARU?

De video 'Wat is IARU?' is beschikbaar op de IARU Region 2 website

De IARU-R2 deelt mee:

De video 'Wat is IARU?' legt de missie en de rol van de IARU uit om frequenties voor amateurradio over de hele wereld te vertegenwoordigen, ontwikkelen en verdedigen. Het verklaart ook de regionale organisaties en de cruciale rol van de meer dan 160 ledenverenigingen.

De Engelstalige presentatie is ontwikkeld door het IARU Administratief Comité en goedgekeurd in Lima in oktober 2019.

De vertaling naar het Spaans en beide video's van 3 minuten zijn geproduceerd door Carlos Beviglia LU1BCE (Area G R2 Director) en Fernando Gomez Rojas LU1ARG. Deze video's zijn beschikbaar in MP4-formaat via de onderstaande link in zowel Engels als Spaans.

Ledenverenigingen en radioclubs worden aangemoedigd om deze video te gebruiken om de rol en missie van IARU uit te leggen aan de leden radioamateurs, toezichthouders en andere geïnteresseerden.

Bekijk de video op
https://www.iaru-r2.org/en/reference/resources-for-member-societies/what-is-iaru/
 

Het IARU HF Wereldkampioenschap gaat door op 11-12 juli 2020

SPECIALE INSTRUCTIES voor het WERELDKAMPIOENSCHAP IARU HF 2020
Het IARU HF Wereldkampioenschap nadert snel. Het is van essentieel belang dat bij de planning van deelname rekening wordt gehouden met de wereldwijde pandemie van COVID-19.

Multi Operator en IARU Member Society HQ Station operaties moeten strikt voldoen aan de voorschriften en richtlijnen voor fysieke afstand die zijn uitgevaardigd door de verantwoordelijke gezondheidsautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie en die van kracht zijn op het moment van het evenement. Zelfs als het naleven van de richtlijnen niet wettelijk verplicht is in hun locaties.
Deze vereiste is ook van toepassing op Single Operator-stations en vooral op deze welke gastoperatoren hosten.
Het is van vitaal belang dat de IARU, haar ledenverenigingen en individuele radioamateurs zich gedragen als verantwoordelijke leden van de wereldwijde gemeenschap.

Radioamateurs moeten altijd zoeken naar mogelijkheden om communicatie-uitdagingen aan te gaan door toepassing van technologie. Een groeiend aantal stations, waaronder Multi Operator-stations, kunnen op afstand worden bediend. De IARU moedigt hun deelname aan het HF Wereldkampioenschap aan waar de nationale regelgeving dit toelaat.

Het doel van het IARU HF Wereldkampioenschap is
” om amateur-zelftraining in radiocommunicatie te ondersteunen, waaronder het verbeteren van amateurvaardigheden, het uitvoeren van technisch onderzoek en het communiceren met andere amateurs over de hele wereld, met name IARU-leden van de hoofdkantoren van de gemeenschap, met behulp van de 160, 80, Banden van 40, 20, 15 en 10 meter. ”
 
De speciale regels voor IARU Member Society HQ Stations maken het mogelijk om meerdere sites te gebruiken, wederom onderworpen aan nationale regelgeving.

Het IARU-hoofdkantoor, NU1AW, wordt volledig op afstand bediend.

Doel:
Contact opnemen met zoveel mogelijk andere radioamateurs, met name IARU-ledenverenigingen van het hoofdkantoor over de hele wereld via de 160, 80, 40, 20, 15 en 10 meter banden.

Datum en wedstrijdperiode:
Het tweede volledige weekend van juli, beginnend op 1200 UTC zaterdag en eindigend op 1159 UTC zondag (11-12 juli 2020). Alle stations kunnen de gehele periode van 24 uur in bedrijf zijn.
 
IARU member society HQ stations, zoals W1AW, sturen een signaalrapport en de officiële afkorting van de IARU-ledenvereniging zoals vermeld op de IARU-website via http://www.iaru.org/member-societies.html
 
Het IARU International clubstation NU1AW geldt als hoofdkantoor en verzendt "IARU". Leden van de IARU Administrative Council en de drie IARU regional Executive committees sturen "AC", "R1", "R2" en "R3" naargelang het geval.

Lees alle reglementen via:
http://www.arrl.org/iaru-hf-world-championship
 
bron: https://www.iaru.org/on-the-air/iaru-contests/rules/
 
Copyright © 2020 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp