Copy
Nieuwsbrief 115                                                                         02/07/2021

redactie: Peter ON5US - Ronny ON4RK - Ronny ON6CQ

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Alexanderson Day 2021

De liefhebbers van het bijna 100 jaar oude Zweeds 'radiostation van Grimeton' hebben het vast al in hun agenda vastgepind. Naar jaarlijkse gewoonte wordt het zendstation in Grimeton begin juli en op de dag voor Kerstdag geactiveerd in CW. Aanstaande zondag 4 juli 2021 sturen de generatoren de 200 kiloWatt-zender opnieuw aan om met het callsign 'SAQ' in de ether te gaan.

Transmission schedule:

1. Startup and tuning at 10:30 CET (08:30 UTC) with a transmission of a message at 11:00 CET (09:00 UTC)
2. Startup and tuning at 13:30 CET (11:30 UTC) with a transmission of a message at 14:00 CET (12:00 UTC)

Het station werd tussen 1922 en 1924 in het Zuid-Zweedse Varberg gebouwd en is een goed bewaard monument van de vroege trans-Atlantische communicatie. In de nasleep van de eerste wereldoorlog besloot de Zweedse regering om een langegolf zendstation te bouwen om trans-Atlantische communicatie met Amerika te verzekeren. Het werd gebouwd op minder dan 10 km van het kuststadje Varberg.
De langegolfzender heeft een bereik tussen 16,7 en 40 kHz en werd gebouwd door de Zweedse ingenieur Ernst Alexanderson. De staaldraad antenne is gespannen op 6 stalen masten van 127 m hoog terwijl de afstand tussen de masten zo'n 380 m bedraagt. De boomlengte bovenaan de masten bedraagt maar liefst 46 m. Het radiostation van Grimeton is in 2004 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tot 1996 werd het zendstation op 17,2 kHz gebruikt voor communicatie met onderzeeboten. Het is met deze frequentie dat het station enkele keren per jaar wordt geactiveerd. Een live-stream is te volgen op
DEZE link (eerdere livestreams kunnen op deze link herbekeken worden).
Luisterrapporten worden ten zeerste gewaardeerd en kunnen via
DEZE link verstuurd worden.

Leden die op die dag zullen luisteren mogen gerust hun ervaring doorsturen naar
Ronny of Peter. We kunnen er dan een artikel van maken voor het volgend CWtje.

Russische Woodpecker is cultureel erfgoed

Vanaf de jaren ’70 tot aan de kernramp in Tsjernobyl in 1986 was de 'Russian Woodpecker' dagelijks op veel amateurbanden te horen. Het gekende irritante en repeterende stoorsignaal was afkomstig van een Sovjetische 'over de horizon' radar. Dit radarsysteem was bedoeld om eventuele inkomende westerse raketten vroegtijdig te detecteren.

De eerste plannen voor een 'over the horizon' radar in de Sovjet-Unie ontstonden reeds in 1946 en dit vanwege het feit dat ballistische raketten een steeds groter bereik kregen. Ingenieur en wetenschapper Nikolai Kabanov stelde daarom als eerste ter wereld voor om de korte golfband te gebruiken voor een radarsysteem om inkomende projectielen te zien aankomen. Het radarsysteem zou op die manier een bereik hebben van 3000 kilometer.

Na de Tweede Wereldoorlog verklaarde een beroemde Engelsman Winston Churchill dat de radar een van de grootste prestaties van de mensheid van de twintigste eeuw was. In de USSR in 1947 hielp Ingenieur Nikolai Kabanov, die het effect van de reflectie van het aardoppervlak van korte golven in radio aantoonde, om de grenzen van het gebruik van radarsystemen aanzienlijk te vergroten.

Het radarsysteem werd gebouwd in 1972 en was bedoeld als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor inkomende ballistische raketten. Als de Verenigde Staten of Groot-Brittannië van plan waren om Rusland aan te vallen, zou Duga-1 de Sovjets snel waarschuwen.

Toen Duga-1 in de jaren zeventig in dienst kwam, merkten radioamateurs wereldwijd een vreemd signaal dat afkomstig was uit de bossen van Oekraïne. Het systeem was zo krachtig dat het een aantal radiofrequenties ernstig verstoorde met een irritant tikkende geluid. Radioamateurs noemden de bron van het signaal 'The Russian Woodpecker' vanwege het herkenbare irritante en repeterende stoorsignaal op een aantal radiofrequenties.

De enorme antenne-installatie staat nog steeds opgesteld in het Oekraïense Tsjernobyl. De stalen constructie, met de naam Duga-1, is maar liefst 700 meter lang en 140 meter hoog. Kortgeleden, nu 35 jaar na de nucleaire ramp, verklaarde Oekraïne de Duga-1 tot cultureel erfgoed.

Hierover bericht het online magazine VICE in een uitgebreid artikel:
A Missile Radar in the Chernobyl Exclusion Zone Is Now a Protected Heritage Site. Ook BBC Reel besteedde vorig jaar aandacht aan de 'Russian Woodpecker' in de vorm van een korte, interessante videoreportage: The secret Soviet radar hidden in Chernobyl’s shadow.

De reportage spreekt overigens ten onrechte over de radarantenne als de Duga-2. De Duga-2 staat namelijk in het oosten van Rusland en niet in de Oekraïne.

43e landelijke ballonvossenjacht in Nederland

Dit jaar vindt de Landelijke Ballonvossenjacht intussen voor de 43e keer plaats. En wel op zondag 19 september 2021. Als de weergoden goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon.

Deze ballon bereikt meestal een hoogte van meer dan 30 kilometer. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht.

Vele actieve peilers gaan daarbij tot het uiterste om de dalende sonde als eerste te bereiken. De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de landelijke Ballonvossenjacht in Nederland maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR.

De organisatie zal de ballon dit jaar wederom vanaf een geheime plek in Nederland oplaten. Daardoor is het niet mogelijk om op basis van slimme computerprogramma's de landingsplaats vooraf te berekenen.

Zo is de landelijke Ballonvossenjacht in Nederland weer een écht peilevenement. De afgelopen jaren blijkt dit evenement volledig te voldoen aan de verwachtingen van alle deelnemers. De organisatoren zien steeds meer en meer equipes bij de landingsplaats verschijnen.

Daarnaast verwachten de organisatoren ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum. Zodra de sonde geland en gevonden is kunnen de binnenkomende equipes gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekeken worden via het internet

Dit jaar zal de invulling van de Landelijke Ballonvossenjacht, door de maatregelen naar aanleiding van het Coronavirus, mogelijk anders zijn dan voorgaande jaren. De organisatie heeft nog geen zicht op de regelgeving die zal gelden op zondag 19 september. De organisatoren zien echter geen reden om de 43e Landelijke Ballonvossenjacht niet door te laten gaan.

Echter moet de organisatie wel een voorbehoud maken op de dan geldende wet- en regelgeving. Via de website
ballonvossenjacht.nl houden de organisatoren de deelnemers en de belangstellenden op de hoogte. Ook zullen de organisatoren rekening houden met de landingsplaats en proberen deze binnen Nederland te houden.

Zoals ieder jaar staat de organisatie voor verschillende uitdagingen om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De ballon is te volgen via de stream van ATV-repeaters PI6HVS en PI6ATV.

Uitgebreide informatie over de 43e Landelijke Ballonvossenjacht vind je op de website
ballonvossenjacht.nl en verder. Maar natuurlijk kan iedereen de beelden ook zelf proberen te ontvangen. De ballon zendt videobeelden uit op 1252 MHz.

De ballon zal, in navolging van het experiment vorig jaar, wederom vanaf een geheime oplaatplaats de lucht in gaan. Daardoor kunnen slimme peilers op basis van computermodellen niet berekenen waar de ballon ongeveer zal landen. Het blijft wel de bedoeling van de organisatie om de ballon in Nederland te laten landen.

Om de ballon zelfstandig op te laten alsook om stroom te besparen was het nodig dat de ballon gewicht verloor. Hierdoor is de bakenzender op 145.4500 MHz. komen te vervallen.

Deelnemers zullen dus enerzijds dienen te peilen op de uitgang van de transponder op 145.4750 MHz en anderzijds op de uitgang van de ATV-zender op 1252 MHz.

Het algehele evenement wordt georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij dit team is het mogelijk om de Landelijke Ballonvossenjacht plaats te laten vinden.

Meedoen met de Landelijke Ballonvossenjacht kan op veel verschillende manieren. In eerste instantie kun je natuurlijk meedoen met de peiljacht.

Hiervoor zijn echt geen gecompliceerde peilers of andere complexe constructies nodig. De beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone peildoos, een goede landkaart, uiteraard een gemotiveerd team en verder een beetje geluk.

Vanuit je luie stoel kan je uiteraard ook deelnemen aan dit leuke evenement. Via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De Landelijke Ballonvossenjacht in Nederland is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitstap van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt.

Op de website
ballonvossenjacht.nl vind je alle interessante frequenties, live updates en daarnaast zijn de laatste nieuwtjes eveneens te vinden op de Facebook-pagina en Twitter stream.
Copyright © 2021 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp