Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.
Visas inte brevet korrekt? 

Öppna det i din webbläsare.
 

Sveriges största solelpark Solsidan är nu invigd!
Med konfetti och brassorkester invigdes Sveriges största solelpark, Solsidan, i slutet av september. Parken är byggd av oss på Solkompaniet, på uppdrag av Varberg Energi. 

- Varbergs Energis satsning visar att det går att bygga solelparker till väsentligt lägre kostnader när man bygger stort. Solelparken ligger 20 % under en normal solelpark jämfört med internationella energirådet IEAs statistik för Sverige, säger Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet.

Parken har runt 9300 moduler och en toppeffekt på 2,7 MW, vilket innebär att den är nästan tre gånger så stor som den park som tidigare hade det Svenska rekordet.

- Varberg är snabbt på väg att bli en av de kommuner som har mest solel. Enbart Solsidan står redan för 2 % av solenergin i Sverige, fortsätter Johan Öhnell.

När solcellsanläggningar byggs på marken är det avgörande att inte gräs och sly växer upp och skuggar modulerna. Därför betas marken kring Solsidan av ett 30-tal får.

- De såg lite konfunderade ut när de släpptes ut på betet för första gången, säger Varbergs Energis vd Björn Sjöström.
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se 
Fler bilder hittar du här ->
 

Från regn och rusk till högtryck och värmebölja
Årets sommarväder var verkligen varierat, från ständiga regnskurar till eviga sommardagar. Men hur var det egentligen med solinstrålningen?

När SMHI nu presenterat statistiken för sommaren syns att de åtta första månaderna av 2016 ligger ganska nära normalåret. Sommaren kom tidigt, och solinstrålningen låg på många håll en bit över normalåret i maj, juni och juli. Sedan dippade den under augusti, när många hade semester, och låg då under normalåret i nästan hela landet. Statistiken för september är ännu inte publicerad, men vi är många som minns eviga högtryck och soliga sommarkvällar långt in på höstkanten. Då de kommande vintermånaderna har relativt liten påverkan på årsstatistiken kan vi redan nu säga att de platser som haft en solig september förmodligen också landar på en årsstatistik över det normala.
Text: Maja Wennerberg Fåhraeus, maja.w-f@solkompaniet.se
Hitta mer statistik på SMHI:s hemsida ->


Glädjande regeländringar för stöd till solceller och energilagring  
Förra året meddelande regeringen att investeringsstödet för solceller utökas till 2019, och i torsdags kom glädjande besked om att regeringen beslutat att även flytta sista datum för slutförande av stödberättigande åtgärder. 

Numera kan solcellsanläggningar med investeringsstöd byggas fram till och med den 31 december 2019. Stödet ligger ännu kvar på 30 % för företag och 20 % för övriga, och budgeten är på 225 miljoner kronor för 2016 och 390 miljoner kronor per år mellan 2017 och 2019. Kön till stödet är fortfarande lång, men i och med beslutet finns möjlighet för fler att hinna installera solceller innan slutdatum. Solkompaniets bedömning är även att kön kommer att kortas avsevärt när budgeten utökas 2017.

I förra veckan meddelade regeringen dessutom att de inför ett investeringsstöd för energilagring så att privatpersoner kan dra större nytta av sin egenproducerade solel. Privatpersoner kan därmed få bidrag för högst 60 % av kostnaderna, eller maximalt 50 000 kronor, för ett energilager som är nätanslutet och kopplat till en anläggning för egenproduktion av förnybar el.
Är du sugen på att skaffa ett energilager? Just nu söker exempelvis Box of Energy referenskunder.
Text: Jon Malmsten, jon.malmsten@solkompaniet.se
Läs mer på regeringens hemsida ->
 
Sparsamt med nyheter i budgetpropositionen för 2017  
I augusti lovade Finansminister Magdalena Andersson att göra något åt solelskatten för fastighetsägare med mer än 255 kW solceller. I början av september presenterade regeringen budgetpropositionen för 2017, där de skrev så här: 

”Regeringen ser också skyndsamt över förutsättningarna för att skattemässigt gynna solenergi, i synnerhet den el som produceras och förbrukas bakom en och samma anslutningspunkt.”

Solkompaniet arbetar nu genom Solelkommissionen för att ett nytt lagförslag ska komma så snart som möjligt och träda i kraft under 2017. Den 4 oktober hade Johan Öhnell ett möte med Finansdepartementet för att gå igenom Solelkommissionens förslag till lösning. Lösningen innebär att större fastighetsägare ska få samma nedsättning av energiskatten, till 0,5 öre/kWh, som den tillverkande industrin och större serverhallar får. Den lösningen uppfyller EU:s statsstödsregler och gör att Sverige inte ens behöver be EU om lov för den lägre energiskatten.
 
Annat, som den solcellsintresserade bör notera i höstbudgeten, är att energiskatten höjs med 3 öre den 1 juli 2017, för att sedan höjas ytterligare 2018. Detta ökar värdet på egenproducerad solel för exempelvis villaägare och andra som inte berörs av solskatten.
Text: Johan Öhnell, johan.öhnell@solkompaniet.se 

Dubbelsidiga moduler i den amerikanska öknen
Solkompaniet är en av fyra svenska deltagare i det internationella forskningsprogrammet IEA PVPS task 13, som handlar om solcellsanläggningars prestanda och tillförlitlighet. Den internationella expertgruppen ses med jämna mellanrum, för att utbyta och sammanställa forskningsresultat. Arbetet presenteras bland annat under en workshop i Stockholm den 20 oktober, se nedan för anmälan.

Det senaste mötet ägde rum i slutet av september i Albuquerque, USA, precis vid foten av Sandia Mountains i New Mexico. Staden ligger 1600 meter över havet, på ungefär samma breddgrader som Nordafrika, och är omgiven av solig öken och torra grässlätter. Precis utanför stan finns Sandia National Laboratories (SNL), där man gjort intressanta tester av dubbelsidiga ”bifacial” solcellsmoduler – alltså vanliga moduler där baksidan ersatts av ett genomskinligt material så att solenergi kan tas upp från två håll. Bland annat har SNL monterat dubbelsidiga moduler bredvid vanliga moduler, för att undersöka hur produktionen skiljer sig vid samma orientering och lutning, se bilden ovan.

På SNL menar man att dubbelsidiga moduler kan vara det mest kostnadseffektiva sättet att öka elproduktionen från solceller, framförallt om produktionsvolymerna ökar så att priserna sjunker.
  • Produktionsökningen från dubbelsidiga moduler är större ju mer modulerna lutas upp och ju högre ovan taket/marken de monteras. 
  • Fördelarna med dubbelsidiga moduler är särskilt stora vid icke optimala orienteringar. En dubbelsidig modul som monteras stående helt fritt, med ena sidan mot öster och andra sidan mot väster, producerar mer under ett år än en enkelsidig modul som monterats med optimal upplutning mot söder.
  • När en modul monteras utan omgivande moduler, som i testanläggningarna, nås baksidan av mycket ljus som reflekterats av marken. Förmodligen blir fördelarna med dubbelsidiga moduler något mindre i solcellsparker där stora delar av marken är skuggad.
Förmodligen är dubbelsidiga moduler lämpligast i markmonterade anläggningar, där de kan placeras en bit ovan marken och lutas upp ordentligt. Samtidigt krävs då stora radavstånd, för att undvika skuggning. Det är också viktigt att notera att resultaten gäller på SNLs breddgrader - det vore intressant med studier som visar vad som gäller här i Sverige!
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se 
Läs mer om SNLs tester ->
 
Glöm inte workshopen om solcellsanläggningar i världsklass!
De svenska deltagarna i IEA PVPS Task 13 välkomnar installatörer och andra intresserade till en spännande workshop om prestanda och tillförlitlighet, med föreläsningar av IBC Solar, Greenbyte, Sigma Easth/North AB, Emulsionen, Energimyndigheten och de svenska deltagarna i Task 13.
När? Den 20 okt 2016, kl 9.30-16.30
Var? Tekniska nämndhusets hörsal, Fleminggatan 4, Stockholm
Frågor? Kontakta Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se
 
Vi välkomnar ett helt gäng nya medarbetare!
Solkompaniet växer stadigt och nu välkomnar vi Linda, Johanna, Roger och Lovisa till våra kontor i Stockholm och Göteborg.

Linda Hellberg är en vågsurfingintresserad kemiingenjör, med bakgrund inom läkemedels- och fordonsindustrin, som nu blir projektledare för Solkompaniets serviceorganisation i Stockholm.

Johanna  Maureira kommer senast från byggbranschen och blir nu projektledare på Solkompaniets Göteborgskontor -  när hon inte driver sommarkrog utanför Falkenberg förstås.

Roger Wennersten är en före detta snickare, som sadlade om till entreprenör inom byggbranschen och numera expert på taklösningar. På Solkompaniet blir han projektledare i Stockholm.

Lovisa Eriksson Petersen är en vandringsintresserad styrketränare, som dessutom är nyutexaminerad civilingenjör inom energi och miljö och nu blir projektledartrainee på Solkompaniet i Stockholm.
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.seThis email was sent to Caroline.Stenvall@sp.se
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Solkompaniet · Västbergavägen 4 · Hägersten 126 30 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp