Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.
Visas inte brevet korrekt? 

Öppna det i din webbläsare.
 

Skriv under för förnybar el på lika villkor - även i lägenheter!
Vi fortsätter att lyfta fram vikten av lika villkor för alla som vill producera sin egen förnybara el. Idag får hushåll med egen elproduktion skattereduktion för den el de säljer tillbaka till elnätsägaren, men endast de som har solceller på det egna taket eller ett litet vindkraftverk på tomten. Lägenhetsinnehavare representerar över hälften av Sveriges hushåll, men de som idag vill investera i samägd solel eller vindkraft kan inte ta del av skatteförmånerna för egenproducerad el.  
 
Rättvisa ekonomiska villkor för all egenproducerad el borde vara en självklarhet. Många vill - och alla ska - kunna ansvara för sin egen elproduktion och vara med i energiomställningen. Den beslutade utredning kring detta som skulle presenterats i januari i år lyser med sin frånvaro, trots stöd från en klar riksdagsmajoritet. 

Tycker du också att de som äger andelar i förnybar elproduktion borde få en skattereduktion? Skriv på vår namninsamling som Solkompaniet gör tillsammans med andra som också vill bredda skattereduktionen! 

Sol-ROT för ökad utbyggnad av solceller
Tankarna på att producera egen solel börjar åter spira hos många villaägare i takt med att vårsolen ger sig tillkänna och dagarna blir längre. Väntan kan dock bli lång för den som söker investeringsstöd för sin solcellsinstallation. Ett alternativ till detta stödsystem är att införa ett ROT-avdrag specifikt för solceller, skriver Solkompaniet tillsammans med övriga i Solelkommissionen, i en debattartikel i GP:

"ROT-avdraget är ett enkelt och välbekant system, som visat sig ha enorm genomslagskraft vid renovering av kök och badrum. Samma kraft behövs för att ställa om vårt energisystem, och därför hoppas vi att regeringen nu följer Energimyndighetens förslag och inför sol-ROT snarast. Då kan en halv miljon villor börja producera el!"
Text: Johan Öhnell, johan.ohnell@solkompaniet.se
 

Regeringen vill slopa bygglovskrav för solceller
Kravet på momsregistrering för att få sälja solel togs bort 1 januari i år och arbetet för att minska antalet papper att fylla i när man vill skaffa solceller fortsätter. Någonting som kan upplevas som krångligt är bygglovet, där regelverken dessutom ser olika ut beroende på i vilken kommun man bor. Boverket får nu i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på förenklingar inom bygglovsregelverket, däribland att ta bort bygglovskravet för solceller.

"Att ta bort bygglovsplikten för solceller är ännu ett stort steg framåt att göra det enklare för kundägd solel. Störst roll kommer det att spela för villaägare som slipper allt krångel med att söka bygglov och även kostnaden som ofta är runt 3000 kr", säger Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet.

Förhoppningen är att ha ett skarpt förslag nästa år och genomföra förändringen innan valet 2018, enligt bostadsminister Peter Eriksson. "När man ökar frihetsgraden tar människor fler egna initiativ", menar han.
Text: Maja Wennerberg Fåhraeus, maja.w-f@solkompaniet.se

Bengt Stridh från ABB/MdH och delar av arbetsgruppen IEA PVPS-Task 15, vid ett studiebesök på Yingli Solar i Madrid.
Vad kostar skönhet?
I mitten av mars samlades den internationella arbetsgruppen IEA-PVPS Task 15 i Madrid, för att komma ett steg närmare lösningar som bidrar till att accelerera marknaden för byggnadsintegrerade solceller. Solkompaniet deltar i en av expertgrupperna, som tittar närmare på hur utvecklade affärsmodeller kan bidra till detta. Resultaten från arbetet beräknas inte vara klara förrän i slutet av nästa år, men här är några reflektioner på vägen:
 
Det är värt att notera att det finns fundamentala skillnader mellan en vanlig solcellsanläggning, som bara ska generera el, och en anläggning som mer påtagligt utgör en del av byggnaden. För det första är det ofta möjligt att spara in pengar genom att ersätta andra tak- eller fasadmaterial.
Än viktigare är emellertid att solcellerna kan bidra till byggnadens arkitektoniska om kommunikativa värde. Här börjar det bli riktigt intressant – och svårt.
Vad kostar en vacker byggnad jämfört med en ful, och hur skiljer sig värdet mellan de båda? När det gäller energieffektiva byggnader; hur står sig en vacker solcellsfasad mot en vacker byggnad som bara har vanliga solceller på taket?

Detta är något vi kommer att utreda vidare i arbetsgruppen framöver. Vi på Solkompaniet planerar också ett nytt forskningsprojekt på temat solceller och fastighetsvärde tillsammans med ett antal svenska fastighetsbolag.
Text och foto: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se
 
 

Så blir solceller på fastigheter en lysande affär!
För er som vill veta hur - det finns fortfarande några lediga stolar den 29:e mars! Då håller Solkompaniets en utbildning tillsammans med Aktuell Hållbarhet. Utbildningen riktar sig till fastighetsägare, konsulter och arkitekter som vill lära sig mer om vad solceller kan göra för att minska energiförbrukningen i en fastighet, vilka byggnader och tak som är lämpliga och hur man skapar ett business case och räknar på avkastning.

Mer information samt anmälan hittar du här.
Text: Jon Malmsten, jon.malmsten@solkompaniet.se

 

Välkommen till Solkompaniet, Björn!
Denna månad utökar Björn Lundgren vår solstyrka, i rollen som projektutvecklare med Göteborgskontoret som bas.

Björn har jobbat med allt från stora fartyg till fastighetsutveckling. På Solkompaniet utvecklar han samarbeten med olika fastighetsbolag och kommuner för att skapa hållbara energilösningar, där solen förstås står i centrum. När han inte är på kontoret gillar han att resa, segla, surfa och åka skidor.
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Maja Wennerberg Fåhraeus
maja.w-f@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på www.solkompaniet.seThis email was sent to Caroline.Stenvall@sp.se
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Solkompaniet · Västbergavägen 4 · Hägersten 126 30 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp