Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.

Frodeparken får solenergipris

För tolfte gången har branschorganisationen Svensk Solenergi delat ut årets solenergipris. Vi på Solkompaniet är mycket stolta över att Uppsalahem fick ett särskilt hedersomnämnande för anläggningen på Frodeparken, som vi byggt. Motiveringen lyder: 

"Demonstration av såväl tekniska som estetiska möjligheter att integrera solenergisystem i byggnader är väsentligt för en positiv utveckling. Med en hel söderfasad klädd med solcellsmoduler demonstrerar Uppsalahem i Frodeparken en tillämpning med stor framtida utvecklingspotential."

Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se
Läs mer om årets solenergipriser på Svensk Solenergis hemsida =>
 

Foto: Elisabeth Rachlew.

Het debatt om solcellsregler

De senaste veckorna har debatten varit het kring Finansdepartementets förslag om att beskatta solel från större solcellsanläggningar. Om lagförslaget antas väntas det att innebära en kraftig inbromsning av solenergisatsningar på bland annat skolor, sjukhus och bostäder. Detta har bland annat uppmärksammats i en artikel i DN, där Solkompaniets Johan Öhnell beskriver läget:

– Vi har en potential att producera cirka tio procent av vårt elbehov på befintliga tak. Du kan ersätta två kärnkraftverk med solel i Sverige, det vore dumt att inte använda sig av den möjligheten, jättedumt. 

Solkompaniet har, tillsammans med Familjebostäder, HSB och Telge Energi, bildat nätverket Solelkommissionen, som arbetar för bättre förutsättningar för egen solel. Alla i nätverket har lämnat remissvar som avstyrker regeringens förslag. Vi anser att kundägd solelproduktion, som används för att minska fastigheternas elförbrukning, ska fortsätta vara befriad från energiskatt. Sådan solelproduktion ska självklart jämföras med energieffektivisering. Ingen tycker att man ska betala energiskatt på de antal kilowattimmar som man spar - det måste gälla även solceller! 

– Min bedömning är att regeringen backar från sitt förslag, som verkar ha kommit fram lite för fort, säger Johan Öhnell.

I förra veckan pratade Johan även solcellsbidrag och ROT-avdrag i radioprogrammet Plånboken. Lyssna på på Sveriges Radios hemsida, ungefär 10 minuter in i inslaget.     

Text: Johan Öhnell, johan.ohnell@solkompaniet.se
Läs artikeln på DNs hemsida => 
Läs remissvaret på Solelkommissionens hemsida =>
Lyssna på Plånboken på Sveriges Radios hemsida => 
 

Trendspaning i England och Tyskland

I mitten av april var doktoranderna i företagsforskarskolan Reesbe, där Solkompaniet deltar, på studieresa i engelska Reading och tyska Freiburg. På båda orterna hölls workshops med andra doktorander, varav flera studerar hur solceller kan integreras i både byggnader och elnät. Både Tyskland och England har en hög andel el från sol och vind, men saknar reglerbar vattenkraft. Därför är interaktionen mellan byggnader och elnätet väldigt intressant och något som behöver utvecklas. Trenden i dessa länder går annars mot kombinerad el- och värmeproduktion med naturgas, men det finns också ett ökande intresse för värmepumpar. 

I Freiburg fick doktoranderna en guidad visning av bostadsområdet Vauban, där ett underifrånperspektiv genomsyrat uppbyggnaden av bostäder med flera passivhus och mycket solceller, se bilden ovan.
Text: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se
Läs mer om Reesbe =>
 


Tesla lanserar batteri för solenergilagring

Den 1 maj vändes världens blickar mot Teslas lansering av ett nytt litiumjonbatteri för hemmabruk: Tesla Powerwall. Batteriet är framförallt tänkt för lagring av el från solceller, till exempel för att kunna använda egenproducerad solel även nattetid. Den största överraskningen vid lanseringen var priset. Batteriet kostar 3 500 USD för 10 kWh, vilket var betydligt lägre än väntat, och priset kommer dessutom bli ännu lägre så snart företaget fått igång sin gigantiska batterifabrik Tesla Gigafactory. 
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se


Billigt att täcka taket med solceller

Det holländska forskningsinstitutet SEAC publicerade nyligen en översikt med solcellsprodukter för byggnadsintegrering. Där lyfts att heltakslösningar med solceller ofta är billigare än att lägga vanliga takpannor och sedan installera solceller ovanpå. Solkompaniets forskning har också uppmärksammat detta, och vi ser ytterligare potential för förbättringar. Under året kommer vi att delta i ett utvecklingsprojekt tillsammans med bland andra Skanska och Zenergy, där vi tittar närmare på detta.

I rapporten från SEAC lyfts Solkompaniets fasadinstallation på Frodeparken fram som ett gott exempel!
Text: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se


Soldriven bevattning vinnare i Norra Djurgårdsstaden

Bidraget Vattna med sol, av Daniel Lindberg och Michiel van Nord, utsågs till vinnare i Stockholm Solar Challenge på Nordbygg Ecoforum i mitten av april. Samtidigt korades även två andrapristagare, bidragen Stockholm Solar Tree och Very hodiernal future. Solkompaniet deltog också, med ett bidrag där solceller integrerats i områdets gångvägar. Tyvärr utan pris denna gång.
Text: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se
 
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick? Hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.se/