Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.

Högtryck hela sommaren!  
Även om många varit besvikna på sommarvädret har det varit högtryck på Solkompaniet. Massor av tak har fått solceller och mängder med företag och privatpersoner har börjat producera egen förnybar energi. I juni invigde exempelvis Akademiska Hus och Högskolan i Skövde flera solcellsanläggningar som vi byggt, varav den på Hus G är en av Sveriges största anläggningar med högeffektiva moduler, se bilden ovan. 

Nu vill vi önska er alla välkomna åter från semestrarna! Den här gången skickar vi även ut nyhetsbrevet till några av våra nya kontakter. Hoppas att ni gillar det! Om inte - avregistrera er genom att klicka här!
Fortsatt arbete för att förändra regeringens orimliga förslag
Precis före semestrarna kom regeringen med ett förslag, som vi skrev om i förra nyhetsbrevet, om att införa energiskatt för solel. Förslaget innebär att det införs en gräns på 255 kWt per anläggning och per juridisk person. Den som äger mer solkraft än så blir energiskattepliktig, även om all el används i de egna fastigheterna. Vi anser att gränsen per anläggning är okej, då den innebär att vi i Sverige kan använda nästan alla tak optimalt. Men att gränsen även gäller per juridisk person är helt orimligt. Den innebär ett stopp för solel på skolor, sjukhus, butiker, flerbostadshus! Vi delar den uppfattningen med praktiskt taget alla remissinstanser, från KTH, Uppsala Universitet, Statens Fastighetsverk och Energimyndigheten till HSB, SABO och privata fastighetsbolag.

Vi på Solkompaniet har tillsammans med Familjebostäder, HSB och Telge Energi startat Solelkommissionen för att skapa ett tydligt regelverk i Sverige med rimliga förutsättningar för kundägd elproduktion för alla kunder. Regeringen har i många sammanhang uttalat att de vill se en kraftig utbyggnad av solel och kommit med bra regelförändringar för villaägare och mindre bostadsrättsföreningar. Vi i Solelkommissionen kommer därför fortsätta vårt arbete för att få till stånd förändringar i regeringens förslag, så att vi inför nästa år istället har ett tydligt regelverk som ger alla fastighetsägare möjlighet att själva producera en del av den el de förbrukar. 
Text: Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet och ansvarig för Solelkommissionen, johan.ohnell@solkompaniet.se
Debatt: Skatt ingen ljus idé
I början av juli debatterade Solelkommissionens regeringens förslag om en effektgräns på 255 kWt i UNT. Bland annat skriver vi att det är märkligt att regeringen och Finansdepartementet menar att EU:s statsstödsregler kräver beskattning av solel:

EU har pekat ut riktningen genom klargöra att man vill underlätta för kundägd solel. Man har tydliggjort att man även ser positivt på stödsystem som exempelvis feed-in-tariffer. Därför är det mycket märkligt att Finansdepartementet nu gör bedömningen att EU:s statsstödsregler kräver beskattning av solel. Vi menar att det är fullt möjligt, och högst rimligt, att åberopa de undantag från skatteplikt som finns. Solel på fastigheter är småskalig elproduktion, inte storskalig, och använder man elen för att täcka sin egen förbrukning är man inte en yrkesmässig leverantör. Dessutom kan man hänvisa till den administrativa börda det skulle innebära, för enskilda aktörer och för Skatteverket, att mäta och kontrollera all småskalig elproduktion. Då blir inte EU:s regelverk något hinder för solelen.
 
Läs hela debattartikeln på UNT:s hemsida ->
 
 
Ny utredning om solel
Regeringen beslutade i slutet av juli att ge Energimyndigheten i uppdrag att utreda hur användningen av solel kan öka i Sverige. Uppdraget innehåller tre delar:
  • En analys av hur el från solen ska kunna bidra till 100 % förnybar el i Sverige.
  • En strategi för att främja solel och integrationen med elsystemet.
  • En kartläggning av stöd och regelverk samt förändringsförslag.
Vi på Solkompaniet ser utredningen som ett bevis på att regeringen satsar på solel och vill säkerställa att den tas tillvara i Sverige i stor skala. Utredningen ska vara klar i oktober 2016, men redan i mars kommer en delrapport.
Text: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se
Läs mer om utredningen på Energimyndighetens hemsida ->
 

Solkraft större än kärnkraft i Tyskland
Juli var en historisk månad i Tyskland: för första gången någonsin producerade landets solceller mer el än vad landets kärnkraftverk gjorde, närmare bestämt 5,183 TWh solel jämfört med 5,181 TWh kärnkraftsel. Samtidigt gjorde den tyska vindkraften sin bästa sommarmånad någonsin, och producerade även den mer el än kärnkraften.

Sommarens milstolpe är en följd av flera faktorer: den snabba utbyggnaden av sol- och vindkraft, hög solinstrålning, stängningen av Tysklands äldsta kärnkraftsreaktor, som ägde rum i juni, samt revisionsstopp i ytterligare tre reaktorer.

Att sol och vind vardera är större än den tyska kärnkraften är dock något som kommer att bli vanligt i framtiden då Tyskland planerar att avveckla kärnkraften helt till 2022.
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se

Vill du bli Solkompaniets projektchef?
Vi söker nu en projektchef till vårt installationsbolag! I rollen som projektchef på Solkompaniet kommer du att leda teamet som genomför våra installationer hos kund. Du ansvarar för att såväl ekonomiska som produktionsmässiga mål uppnås. I ditt arbete lägger du grunden till att övriga medarbetare i projektet får rätt förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter.
 
Fokus kommer att ligga på att få medarbetarna att arbeta mot gemensamma mål och bygga en stark, effektiv och strukturerad projektorganisation som kan fortsätta växa i takt med företaget och marknaden. Tillsammans med våra projektledare ansvarar du för den dagliga driften i projekten, att de genomförs i tid och inom projektets ekonomiska ramar. Ditt jobb kommer att ha stort fokus på att stötta dina medarbetare och få dem att lyckas och utvecklas likväl som du utvecklar dig själv och vår relation till kunden.
 
Du är en inspirerande chef och gillar att jobba med människor, såväl kunder och leverantörer som medarbetare. Du har gedigen erfarenhet av projektarbete och gillar utmaningen att skapa en välsmord och framgångsrik projektorganisation i ett växande företag. Du har erfarenhet från byggsektorn, gärna i en ledande befattning, med ansvar för personal, budget och resultat. Du bör också ha mycket goda kunskaper och erfarenheter inom entreprenadjuridik och ekonomi.
 
Vi är måna om att hålla en hög kvalité och erbjuda god service till våra kunder och vi söker dig som är serviceinriktad, självgående och pålitlig och har lätt att kommunicera med olika personligheter. Vi installerar över hela landet så resor kan bli aktuellt och körkort är ett krav. 
 
Vi erbjuder dig en möjlighet att arbeta i ett växande företag inom en mycket intressant bransch som har framtiden för sig. Vi har vårt nyrenoverade kontor i Västberga, med utmärkta allmänna kommunikationer och parkering.
 
Låter det intressant? Sök tjänsten senast den 31 augusti genom att mejla din ansökan till jobb@solkompaniet.se ->
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.se/