Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.

Väla köpcentrum från ovan.
Väla Centrum anlitar Solkompaniet för Sveriges största solcellsanläggning
Under april månad slår Sverige ett nytt solcellsrekord. Då bygger Solkompaniet nämligen landets största solcellsanläggning för Väla Centrum i Helsingborg. Anläggningen kommer att ha en toppeffekt på 1,1 MW, vilket är ungefär 10 % större än nuvarande rekordhållare.
 
Att investera i solceller är bland det bästa man kan göra för miljön, samtidigt som det idag är lönsamt. Vi är otroligt stolta över att få vara med om denna milstolpe, säger Solkompaniets VD Lars Hedström. 
 
Solcellerna kommer att vara svagt upplutade mot öst och väst, eftersom det ger en jämnare elproduktion över dagen, samtidigt som systemet blir lättare och kräver en något mindre takyta än ett södervänt system. Anläggningen kommer att ha en sammanlagd yta på ungefär två fotbollsplaner.
 
Vi har utmanat oss själva att sänka energianvändningen med tre procent varje år. Nu har vi skruvat så mycket på detaljerna att vi måste börja ta nya grepp för att komma ner ytterligare. Jag hoppas att detta är ett första steg mot mer solenergi inom alla Skandia Fastigheters segment, säger Väla Centrums driftschef Fredrik Arvidsson.
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se
Läs mer om anläggningen i Helsingborgs Dagblad ->
 

Foto: Arild Vågen
Sluta straffbeskatta solelen
Sverige är det stora föregångslandet inom förnybar energi, men ändå har riksdagen beslutat om en energiskatt som stoppar investeringar i solceller för större fastighetsägare. I förra veckan beskrev vi, och de övriga i Solelkommissionen, lösningen på skattefrågan i Dagens Industri:

Finansdepartementet hävdar att skatten är ett absolut krav för att leva upp till EU:s statsstödsregler. Samtidigt presenterade departementets egen utredning en lösning som hanterar EU:s statsstödsregler för industrins nedsättning av energiskatten. Samma lösning kan användas för solel.

Förslaget från utredningen om EU:s statsstödsregler går i korthet ut på att Skatteverket, i stället för elhandelsbolagen, ska hantera industrins skattereduktion. Företagen betalar först full energiskatt, när de köper in sin el, och begär sedan återbetalning av Skatteverket. På så vis kan Skatteverket få bättre insyn i vilka företag som får skattereduktionen, vilket är ett krav för att Sverige ska kunna göra undantag från EU:s statsstödsregler och behålla industrins reducerade energiskatt.
Läs hela debattartikeln i Dagens Industri -> 
 

David i Nice.
Tankar från Nice: Sverige har unik möjlighet att bygga snyggt
Den här veckan skriver Solkompaniets David Larsson från Nice i Frankrike, dit han åkt för att diskutera byggnadsintegrerade solcellsanläggningar med andra forskare:

Sverige ligger flera steg efter många andra länder när det gäller solcellsmarknadens utveckling. Naturligtvis är det tråkigt att Sverige, med ambitioner om att vara ett föregångsland inom förnybar energi, sackar efter. Samtidigt kan detta kanske ge oss möjligheten att bygga snyggare anläggningar än exempelvis Tyskland, där fokus legat på att maximera den ekonomiska vinningen.

Frankrikes regeringen har tänkt precis så - att solcellsanläggningarna ska vara snygga - och därför gett höga inmatningstariffer till byggnadsintegrerade anläggningar. Kanske har man även haft en baktanke om att mer komplicerade installationer ska göra det möjligt att behålla modultillverkningen i Frankrike?

Ofta uppstår en diskussion om vad som egentligen är riktig byggnadsintegrering, så även i Frankrike. Därför finns två nivåer på stödet: ”Riktig byggnadsintegrering”, där solcellerna tar hand om vattentätheten och därmed är en del av byggnadsskalet, samt ”Förenklad integrering”, där en plåt under solcellsmodulerna tar hand om vattentätheten. För mig är den diskussionen egentligen irrelevant. Det som eftersträvas är, enligt min mening, två saker: estetik och kostnadseffektivitet. Ingenting annat. I Frankrike finns exempelvis många fula, men integrerade, lösningar som fått del av det statliga stödet. Det kan ju inte ha varit tanken från början!

Vi bygger fler och fler snygga solcellsanläggningar, byggnadsintegrerade ”på riktigt” eller ej, och det är förmodligen en trend som kommer att fortsätta. Häromdagen pratade jag med en svensk byggherre som nyligen byggt ett hus med solceller både på tak och fasad. Han upplevde att lägenheterna i huset var mer lättsålda än vanligt. Det är riktigt kul att höra!

Internationella energirådet (IEA) har ett antal arbetsgrupper, där representanter från olika länder utbyter erfarenheter och resultat från den senaste solcellsforskningen. IEAPVPS task 15 handlar om byggnadsintegrering av solceller, men arbetsgruppen gjorde även studiebesök på Nice Grid (där David är på bilden) – ett projekt som handlar om att skapa smarta elnät som bättre kan hantera ökad småskalig produktion av förnybar energi.
Text: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se
 
Marocko inviger enorm anläggning för koncentrerad solkraft
I början av februari invigdes Noor 1, den första delen av Noor Ouarzazate i Marocko, som ska komma att bli världens största anläggning för koncentrerad solkraft (CSP) med en kapacitet på 580 MW. När anläggningen är färdig kommer den att breda ut sig över en yta lika stor som Marockos huvudstad Rabat, med en halv miljon invånare.

Enbart Noor 1 har en kapacitet på 160 MW och består av 500 000 speglar som följer solens vandring över himlen. Tekniken innebär att speglarna koncentrerar solljuset till en punkt, där de mycket höga temperaturerna värmer en vätska. Vätskan driver sedan traditionella turbiner som i sin tur genererar elektricitet. Noor 1 har även möjlighet att lagra värme i flytande salt, som kan användas för att generera el även när solen har gått ner.

Parken är ett viktigt steg för Marocko, vars plan är att producera 42 % av elbehovet från sol, vind och vatten år 2020. I dagsläget får landet 94 % av sin totala energi från importerade fossila bränslen. Marocko ser även stor potential i att på sikt kunna exportera el till Europa, men då krävs en utbyggnad av kablar till Spanien och Frankrike.  
Text: Jon Malmsten,jon.malmsten@solkompaniet.se
Se filmen om Noor Ouarzazate på Världsbankens hemsida ->
 

Solceller hela vägen från Malmö till Östersund, kan det va nåt?
Ja, i Frankrike har man nu bestämt sig för att bygga 1000 kilometer solväg under de närmaste fem åren. Enligt Frankrikes energi- och miljöminister Ségolène Royal är landets vägar bara trafikerade under runt 10 % av tiden – resten av dagen kan de producera solel.

De tänkta modulerna består av polykristallina kiselsolceller som inkapslats i flera lager av vattentäta, hållfasta och slittåliga material. Verkningsgraden är enligt tillverkaren 15 %, och livslängden sägs vara mellan 10 och 20 år beroende på hur trafikerad ytan är. Den längre livslängden gäller exempelvis för parkeringsplatser.
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se
Kolla in modulerna hos Wattway ->
 

Vi välkomnar Eva, Laure och Camilla!
Solkompaniet växer så det knakar och nu välkomnar vi Eva, Laure och Camilla.

Eva Ginstrup har en bred säljbakgrund, med specialisering inom förnybar energi och miljöteknik. På Solkompaniet kommer hon att arbeta med säljstöd med fokus på Göteborgsområdet.

Laure Collet kommer närmast från Otis Hissar där hon var ansvarig för förbättringssystem och kvalitetssäkring samt arbetade som projektledare för installation av hissar. På Solkompaniet kommer Laure att arbeta som projektledare i Stockholmsområdet.

Camilla Rydstrand har under många år arbetat med papperstillverkning, senast som projektledare på Hallsta Pappersbruk. På Solkompaniet kommer hon att arbeta som projektutvecklare i Stockholm.

Vi hälsar dem varmt välkomna!
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.se