Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.

Solcellssatsning i höstbudgeten - både plus och minus
I mitten av september presenterade regeringen en kraftig höjning av investeringsstödet till solceller. En budget på 225 miljoner kronor föreslås för 2016, för att sedan öka till 390 miljoner kronor per år under 2017-2019. Det är positivt att det nu skjuts till större resurser för att stötta utbyggnaden av solel i Sverige.

- Hittills har Sveriges blivande solelproducenter fastnat i kön till investeringsstödet då budgeten inte har motsvarat antalet sökande. Nu räcker pengarna ett tag till och mindre fastighetsägare och privatpersoner får tydliga incitament att satsa på solceller, säger Johan Öhnell, styrelseordförande Solkompaniet.

Samtidigt innehåller budgetpropositionen också förslag som kraftfullt begränsar större fastighetsägares möjligheter att installera solceller. Ägare av flera fastigheter, till exempel kommuner, landsting, samt bostads- och fastighetsbolag, måste betala energiskatt för solelen de själva producerar på sina tak, och som de reducerar sin elförbrukning med. Regeringen skriver i budgetpropositionen att man vill utreda möjligheterna att införa ett särskilt stöd till de fastighetsägare som drabbas av den nya energiskatten. 

Det är bra att regeringen vill hitta sätt att kompensera de som drabbas av den nya skatten, men samtidigt är det märkligt att regeringen försöker lösa ett problem de själva skapat. Om regeringen verkligen vill underlätta för egen solelproduktion är den nya energiskatten ett steg i helt fel riktning, säger Johan Öhnell. 

Solkompaniet fortsätter, genom Solelkommissionen, att driva på för att regeringen snarast ska revidera förslaget.
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se


Otroligt nöjda elbilsförare på Gotland
För andra året driver Solkompaniet projektet Elbilslandet Gotland, där vi bygger laddinfrastruktur, hyr ut elbilar, utvärderar laddlösningar och affärsmodeller samt undersöker vad förarna värdesätter. I år har vi främst fokuserat på att bygga snabbladdare. Lagom till högsäsongen och Almedalsveckan kunde vi inviga den nordliga och sydliga snabbladdaren (Fårösund och Hemse), vilka tillsammans med laddarna i Visby ger Gotland ett heltäckande nät av snabbladdning. Vi har också byggt vidare på vårt nätverk av destinationsladdare, som utgör ett viktigt komplement till snabbladdarna. Sammantaget innebär det att Gotland nu nått en nivå på laddinfrastruktur som gör det i princip lika flexibelt att köra elbil som traditionell bil! 

Genom utvärderingar vi gjort med hyrestagarna, kan vi se att nöjdheten ökat jämfört med förra året. Närmare 90 % anser nu att totalupplevelsen av elbilen är bättre eller likvärdig en traditionell bil! Med tanke på att 75 % provar elbil för första gången, och att man i snitt kör cirka 20 mil per dag, är det ett förvånansvärt bra mottagande. Under hösten arbetar vi vidare med att utvärdera årets satsning och bygga ut laddinfrastrukturen ytterligare inför nästa år. 
Funderar du på hur din kommun kan bygga upp en laddinfrastruktur för elbilar? Kontakta Jon Malmsten, projektledare för elbilslandet, jon.malmsten@solkompaniet.se.

Europa vill integrera solcellerna bättre
EU PVSEC är världens största forskningskonferens inom solceller, som i år hölls i tyska Hamburg. Det mesta av forskningen som presenteras handlar om nya och utvecklade solcellstekniker, men även elnätsfrågor och batterilagring börjar bli vanligare.

Vid sidan av själva konferensen hålls också ett antal seminarier på olika teman och där dominerade frågor om byggnadsintegrering och estetisk utformning av solcellsanläggningar. Flera föreläsare lyfte upp detta som en framtidsbransch för oss i Europa, delvis för att mer komplexa produkter kan passa vår industri, men kanske framför allt för att installationsarbete och nya energitjänster utgör en allt större del av värdekedjan.

Vid seminariet Photovoltaics Forms Landscapes presenterade vi projektet Frodeparken i Uppsala, som var ett av få exempel på kostnadseffektiv byggnadsintegrering med standardsolcellsmoduler. Extra kul att det var ett av föredragen som väckte störst intresse under dagen!
Text: David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se.
Läs mer om EU PVSEC här ->
 
H&M väljer Solkompaniet för stor solcellsinstallation
Priserna på solceller har sjunkit kraftigt de senaste åren, vilket innebär att solceller nuförtiden ofta är en god affär. Det medför att fler och fler stora fastighetsägare väljer att investera i egen solelproduktion. Bland annat kommer H&M nu att bygga en stor solcellsanläggning med Solkompaniet som leverantör och installatör.

- Det är otroligt kul att en stor aktör som H&M väljer att satsa på solceller och roligt att H&M ser att solel är en viktig komponent i det framtida energisystemet, säger Lars Hedström, VD på Solkompaniet.

Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se


Solkompaniet växer i Skåne
Solkompaniet bygger allt fler solcellsanläggningar i Skåne. Senast installerade vi solceller på ishallen i Kristianstad, och snart börjar vi även bygga en anläggning på sjukhuset i Lund och en på shoppingcentret Center Syd i Löddeköpinge. Dessutom utökar vi nu vår konsultverksamhet i Skåne. Från och med september kommer Anna Bengtsson att arbeta från Malmö, huvudsakligen med utredningar åt så väl lantbrukare som större fastighetsägare.

Vill du diskutera solceller i Skåne? Kontakta gärna Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se  


Vi välkomnar vår nya projektchef Anders Halvarsson
Som projektchef kommer Anders att ansvara för samordningen av alla Solkompaniets installationsprojekt och leda utvecklingen av vår projektorganisation. Anders har med sig många värdefulla erfarenheter då han tidigare arbetat som projektledare och biträdande projektchef inom kraft- och värmeindustrin, framförallt med samordning och projektledning vid nybyggnationer av kraftvärmeverk. Anders är född och uppvuxen i Stockholmsförorten Hässelby och utöver solceller är han även intresserad av klättring, dans och matlagning.
 

Är du Solkompaniets nya konsult?
Solkompaniet växer så det knakar och söker nu en konsult inom förnybar energi med fokus på solceller. Vi söker dig som vill vara med och utveckla vårt konsultbolag och i första hand jobba med våra större kunder. Det kommer handla om utredningar, förstudier, simuleringar, och om att delta i olika utvecklingsprojekt. Du kommer att ha mycket kundkontakt och förväntas också delta aktivt i säljarbetet. Du har stora möjligheter att påverka din arbetssituation och driva egna projekt inom ramen för vår vision om ett samhälle som drivs helt med förnybar energi. Om uppdraget så kräver, är du inte rädd för att kavla upp ärmarna och åka ut och göra takbesiktningar för att på plats bedöma förutsättningarna för solceller.
Låter det intressant? 
Läs mer om vem vi söker här ->
Eller mejla din ansökan till jobb@solkompaniet.se ->
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.se/