Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt.
Visas inte brevet korrekt? 

Öppna det i din webbläsare.
 

Det nya året rivstartar med slopat momskrav för villaägare
År 2017 ser ut att bli ett riktigt händelserikt år för solel i Sverige. Flera viktiga regelförändringar är på gång. I december beslutade riksdagen om att kravet på att redovisa moms för villaägare, som säljer solel, tas bort den 1 januari 2017. Det innebär att det nu är fritt fram för villaägare att sälja sin överskottsproduktion av solel, utan att momsregistrera sig, så länge de ligger under fribeloppet på 30 000 kronor. Det här är en utmärkt och viktig regelförändring, som gör det enklare för alla villaägare som bygger solceller. Viktigt att komma ihåg, för de villaägare som redan har solceller, och som redan är registrerade för moms, är att avregistrera sig hos Skatteverket. Annars finns skyldigheten att redovisa moms kvar! 

I december kom även regeringens lagförslag om att sänka energiskatten för fastighetsägare som bygger flera stora solcellsanläggningar, se längre ner i nyhetsbrevet. Det innebär att skatten blir 0,5 öre/kWh från den 1 juli 2017. Dessutom ser vi nu med spänning fram emot utredningen om andelsägd solel, som regeringen ska presentera inom kort. År 2017 blir helt klart ett spännande år! 
Text: Johan Öhnell, johan.ohnell@solkompaniet.se
 
Solkompaniet startar Sveriges första serviceorganisation
Hallå där Linda Hellberg, chef för den nya serviceorganisationen. 
Varför gör Solkompaniet den här satsningen?

- Vi har märkt att många fastighetsägare efterlyser hjälp med att kontrollera att solcellsanläggningarna producerar på topp och är säkra. Man vill kunna kolla av sin solcellsanläggning kontinuerligt, precis som man gör när man besiktigar hissar eller andra viktiga installationer.

Behövs det service på solceller?
- Solcellsanläggningar har ju inga rörliga delar så det krävs inte så mycket löpande service, det är helt rätt. Anläggningarna blir dock större och större och en allt viktigare del i att försörja fastigheterna med el. Då innebär regelbundna kontroller att vi till exempel kan föreslå förbättringsförslag och förebygga fel innan de uppkommer. Dessutom kommer vi att kunna hjälpa kunderna mycket snabbare än innan om det skulle bli driftavbrott.

Snabbare?
- Ja, vi kommer att vara ett gäng som ständigt är på standby, redo att rycka ut när kunderna behöver hjälp. Historiskt har vi inte varit tillräckligt bra på att snabbt åtgärda fel, men med en egen serviceorganisation ska vi bli mycket bättre. Inga solcellsanläggningar ska någonsin behöva stå stilla. Dessutom tror vi att vi kommer att lära oss massor av att besöka solcellsanläggningar runt om i landet, vilket gör att vi kommer att bli ännu skickligare även när vi gör installationer.

Hur ska den som är intresserad av ett serviceavtal gå tillväga?
- Då får man gärna kontakta någon inom serviceorganisationen. Mig till exempel, på linda.hellberg@solkompaniet.se!
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se


Alla, oavsett boendeform, borde få producera egen solel
”För att kunna producera solel behöver boende i flerbostadshus äga solcellerna tillsammans med andra, men idag måste de betala full energiskatt för den el de producerar och använder i sina lägenheter. Följden är att det idag inte byggs några andelsägda solcellsanläggningar alls, och att det är omöjligt för boende i lägenhet att tillvara sina tak och producera egen solel tillsammans med grannarna.”

Så skriver vi på Solkompaniet, tillsammans med de andra i Solelkommissionen, i en debattartikel på SVT Opinion om andelsägd solel.

Regeringen presenterar förslag om slopad solskatt
I december kom regeringens lagförslag om att sänka energiskatten till 0,5 öre/kWh för fastighetsägare som sammanlagt installerat mer än 255 kW solceller i flera olika anläggningar. Det innebär att solelskatten, som infördes i somras, i princip tas bort från och med den 1 juli 2017. Anläggningar som är större än 255 kW kommer fortfarande att beskattas, medan den reducerade skatten gäller för alla anläggningar som är mindre än 255 kW, oavsett hur många anläggningar man har.

Solelkommissionen, där Solkompaniet ingår, har analyserat lagförslaget i samband med att vi skrivit vårt remissvar till Finansdepartementet. Vi tycker den valda lösningen är utmärkt och gör att Sverige inte kommer i konflikt med de statsstödsregler som tidigare var ett motiv för solelskatten. Detta medför att lösningen kan betraktas som långsiktigt säker, vilket är avgörande för alla som investerar i solceller. Lagförslaget innebär även att den gamla regeln om att vindkraft och solel ska läggas ihop tas bort, vilket gör att även fastighetsägare som har egen vindkraft kommer få del av skattenedsättningen för solel.
Text: Johan Öhnell, johan.ohnell@solkompaniet.se
Fler jobbar med sol än med fossila bränslen
Utbyggnaden av solceller går med rekordfart och skapar allt fler jobb. Nyligen presenterade USAs energidepartement siffror som visar att fler människor nu arbetar med solenergi än med fossila bränslen i USA. Solbranschen sysselsätter strax under 374 000 människor, medan gas, kol och olja sammanlagt sysselsätter strax över 187 000 personer. Anmärkningsvärt är också att solenergi skapade 73 615 nya jobb, bara under det senaste året!
Text: Maria Pohjonen, maria.pohjonen@solkompaniet.se

Honduras första landet med 10 % solel!
Under 2016 slog Honduras i Centralamerika världsrekord och blev det första landet i välden, som inte är en liten önation, att ha 10 % solel i elmixen. I slutet av året hade landet, med strax över sju miljoner invånare, 433 MW installerade solceller. Det kan jämföras med Sveriges solcellskapacitet, som vid förra årsskiftet låg på cirka 127 MW. Mängder av solceller har installerats i Honduras bara under de senaste åren, och bland annat har flera gigantiska parker invigts. Tyvärr beror den snabba takten delvis på att man infört alltför generösa stödsystem, och landet har haft vissa problem med att betala det utlovade ersättningen till investerarna.
Text: Maja Wennerberg Fåhraeus, maja.w-f@solkompaniet.se

Solkompaniet på turné till lokala energibolag
Det händer väldigt mycket på solcellsområdet just nu och det medför både utmaningar och nya möjligheter för lokala energibolag. Under mars och april åker Solkompaniet ut på en föredragsturné till energibolag runt om i landet för att dela med oss av våra erfarenheter av alltifrån kraftproduktion med solceller till hur man som energibolag kan erbjuda solceller till sina privatkunder. Vi kommer också att belysa hur det lokala elnätsbolaget kan komma att påverkas när det blir alltmer solel i nätet samt vilken roll elbilar kan spela i det sammanhanget.
För mer information, kontakta David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se
 

Ny utbildning om solenergi
Tillsammans med Aktuell Hållbarhet håller vi en utbildning om solenergi den 29 mars. Utbildningen riktar sig till fastighetsägare, konsulter och arkitekter som vill lära sig mer om vad solceller kan göra för att minska energiförbrukningen i en fastighet, vilka byggnader och tak som är lämpliga och hur man skapar ett business case och räknar på avkastning.

- Det ska bli otroligt kul att få vara med och sprida vår kunskap om solenergi till fler och vi är stolta att få arbeta tillsammans med en välrenommerad utbildningsorganisation som Aktuell Hållbarhet, säger Jon Malmsten, utbildningsansvarig Solkompaniet.
Text: Jon Malmsten, jon.malmsten@solkompaniet.se
Mer information samt anmälan till kursen finns här ->
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.seThis email was sent to Caroline.Stenvall@sp.se
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Solkompaniet · Västbergavägen 4 · Hägersten 126 30 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp