Copy
Nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt


Första spadtaget för snabbladdaren i Hemse. 

Förra årets succé är tillbaka
Just nu arbetar vi för fullt med årets satsning på Elbilslandet Gotland. Även denna sommar kommer det att vara möjligt för Gotlands besökare att hyra bekväma och tysta elbilar som är billiga att köra. Till sommaren bygger vi två nya snabbladdare, en på norra Gotland i Fårösund och en på södra Gotland i Hemse. Utöver det sätter vi upp ett tjugotal normalladdare på utflyktsmål, hotell och stugbyar där besökare kan ladda under de naturliga stoppen. Europcar och Visby Gästhamn är med i projektet och tillhandahåller elbilar för uthyrning. 

Projektet startade förra sommaren och trots en begränsad laddinfrastruktur fick elbilen ett mycket gott mottagande – en majoritet av hyrestagarna, 56 %, ansåg att totalupplevelsen av elbilen var bättre än en traditionell bil och 96 % kunde tänka sig att hyra elbil igen. I år, med snabbladdarna på plats, räknar vi med ännu bättre respons!

Elbilslandet Gotland är ett initiativ som Solkompaniet driver med delfinansiering från Energimyndigheten och där KTH är med som forskningspartners. Övriga partners är Nissan, Europcar, Vattenfall/GEAB, Region Gotland, Destination Gotland och Gotlandsflyg. På bilden ovan syns Mats Jorholt (ICA Hemse), Jon Malmsten (Elbilslandet och Solkompaniet), Carl-Oscar Sandin (Vattenfall) och Johan Jürss (som har grävaren).

Välkomna till Gotland i sommar - ta med egen elbil eller hyr en!
Text: jon.malmsten@solkompaniet.se.
Läs mer på Elbilslandets hemsida ->

Möt oss i Almedalen!
Även i år kan ni träffa Solkompaniet i Almedalen. Under torsdagen anordnar vi två spännande seminarier tillsammans med Ekobanken. Båda är på Uppsala Universitet, Campus Gotland, Cramergatan 3, Sal D20.
 
Solel – vad krävs för att alla elkunder ska vara med?
Sverige kan få 10 % av sin el från solen genom att använda befintliga tak. För att det ska bli verklighet krävs att alla elkunder är med. Varför tvekar större fastighetsägare med massor av fina tak? Vad krävs för att villaägarna i stor skala ska använda sina tak? Hur ska lägenhetskunder vara med?
Tid: 9.00-9.50.
Medverkande: Anders Lago, förbundsordförande HSB, Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet och styrelseledamot Ekobanken, Petra Hallenbrant, kundchef Telge Energi och energipolitiska talespersoner Lise Nordin, MP, Rickard Nordin, C och Åsa Westlund, S i ett panelsamtal under ledning av Tomas Kåberger (moderator), professor i Industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola.

Elbilslandet Gotland - Elbilar i praktiken
56 % av alla som hyrde elbil sommaren 2014 tyckte att totalupplevelsen var bättre än för en traditionell bil. Den egenskapen man uppskattade mest var att elbilen är kul och pigg att köra. Vad tyckte man mer? Vad är för- och nackdelen med elbilar idag? Hur ser framtiden ut för elbilen?
Tid: 10.00-10.50.
Medverkande: Jon Malmsten, Ansvarig Elbilslandet, Lars Hedström, VD Solkompaniet.

Regeringen drar tillbaka vettlöst förslag
Debatten kring regeringens förslag på beskattning av större solcellsanläggningar har fortsatt under maj. Solkompaniet har, som en av medlemmarna i Solelkommissionen, debatterat frågan i bland annat Göteborgsposten, Corren och Länstidningen Södertälje:
 
”Rätten att använda den energi man producerar själv, utan att bli beskattad, borde vara lika självklar som rätten att odla och konsumera egna grönsaker utan att betala skatt.” skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB, Mats Fagerström, VD Telge Energi, och Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet.
 
I slutet av maj drog regeringen äntligen tillbaka propositionen. Samtidigt aviserade energiminister Ibrahim Baylan att regeringen kommer tillbaka med ett nytt förslag ”i närtid”. Nu gäller det att förslaget verkligen kommer inom kort! Många stora fastighetsägare planerar för att kraftigt öka antalet solcellsanläggningar på sina tak och det är avgörande att regeringen snarast tydliggör vilka förutsättningar som gäller.
 
Förhoppningsvis innebär det nya förslaget en storleksbegränsning per anläggning, inte per juridisk person. Dessutom bör det även fortsättningsvis vara möjligt att använda elnätet för att överföra el mellan fastigheter, utan att bli beskattad. Allt annat vore som att dra i handbromsen för framtida energieffektivisering, eftersom ett lägre energibehov då skulle innebära ett överskott på solel som inte kan flyttas.

Debatten fortsätter, helt enkelt!
Text: Anna Bengtsson, anna.bengtsson@solkompaniet.se.
Läs mer om våra förslag i Göteborgsposten ->
Eller på Solelkommissionens hemsida ->
 

Rekordstort flytande solkraftverk i Japan
I slutet av maj installerades världens största flytande solkraftverk i Japan. Anläggningen kan producera 2 680 000 kWh årligen, vilket motsvarar den årliga förbrukningen av hushållsel i över 500 svenska villor.

Flytande solkraftverk har många fördelar. Först och främst blir produktionen högre eftersom vattnet kyler ner solcellerna, vilket ökar verkningsgraden. Dessutom kan anläggningen minska vattenavdunstningen och minska algtillväxten, vilket är bra för reservoarer. 
Text: Lisa Hägg, lisa.hagg@solkompaniet.se.
Se filmen om projektet här ->
 
Nu kan du bo i en sol- och vinddriven kapsel!
Det slovakiska arkitektkontoret Nine har designat ett litet boende i form av en kapsel på 1,5 ton som försörjs av sol- och vindenergi. Kapseln har plats för två personer och innehåller säng, kokvrå, toalett, dusch och sittplatser på en väldigt begränsad yta.

Taket täcks delvis av solceller med en toppeffekt på 600 W och ett vindkraftverk på 750 W ingår också, och likaså batterier för lagring av producerad el. Kapseln planeras komma i produktion i början av nästa år.
Text: Lisa Hägg, lisa.hagg@solkompaniet.se.
Läs mer om kapseln här ->
Hitta oss på FacebookVidarebefordra till en vän


Har du synpunkter på detta utskick, hör av dig till Anna Bengtsson: anna.bengtsson@solkompaniet.se
Solkompaniets hemsida hittar du på 
www.solkompaniet.se/