Copy
 
 

 

 
Der er brug for hjælpere og frivillige til at arrangere de store stævner. Foto: Kari Baklund


Nyhedsbrev fra Sportskomiteen – November 2015
 
Generalforsamlingen står for døren og dette bliver derfor det sidste nyhedsbrev fra Sportskomiteen, som den ser ud nu. Helle Brendstrup og Nina Sneholt er på valg, men ønsker ikke genvalg, og Torben Jensen har valgt at stoppe i utide, så det betyder, at der bliver tre nye pladser, som skal udfyldes. 

Vi håber, at der sidder nogle sportsentusiaster derude, som vil være med til at arbejde med de store visioner indenfor sporten i DI og have en finger på pulsen i forhold til de store mesterskaber, stævner, og hvad der ellers måtte være af spændende tiltag i de kommende år. Så vel mødt til generalforsamlingen, hvor vi også holder åbent hus om formiddagen, så alle kan komme forbi til en snak og stille spørgsmål til os.
    
 
Stævneudvalg i DI
DI sport er hvert år vært for store nationale stævner, DM i Sport og Gæðingakeppni samt Udtagelsesstævner. Disse arrangementer er blevet afviklet flot og professionelt af utrolig dygtige personer fra hele det ganske land. Da det fantastiske DM2014 og 2015-hold med Kim Bugge i spidsen umiddelbart efter DM2015 valgte at sige nej tak til at stå bag DM Sport 2016, følte vi, at der fremadrettet må lægges noget struktur på vores DI-stævner, så vi kan få sikret dem og kontinuiteten omkring dem.
Derfor vil vi nedsætte et stævneudvalg af menige medlemmer med stævnearrangørerfaring, som skal varetage at få disse stævner planlagt, arrangeret og afviklet i samarbejde med Sportskomiteen, for at sikre denne struktur og kontinuitet i DI-stævnerne.

Er du interesseret i at arrangere og planlægge stævner, som skal tiltrække landets bedste ryttere og heste og at få den øvrige hesteverden til at rette blikket mod vores sport? Så er det her netop noget for dig. Vi forestiller os et udvalg på fem-syv personer, som skal stå for at få planlagt og afviklet DI's stævner (2-3 stævner i løbet af året).

Personer, som elsker at være involveret i større projekter, som det bliver, når man skal planlægge og afvikle et stort stævne, som kræver en del logistik og planlægning. Vi ser gerne, at udvalget både kan bestå af nogle garvede arrangører, og at folk med mindre erfaring kan få lov at prøve kræfter med denne størrelse stævner, netop i samarbejde med mere erfarne personer. Er det noget for dig, så kontakt os endelig på mail sportskomiteen@islandshest.dk

 
Hjælperkorps
Mange mennesker, som vi møder ude i landet til diverse DI-stævner, ytrer, at vi bare skal sige til, hvis vi har brug for hjælp til en ledvogtertjans eller lignende. Udfordringen er bare tit, at vi ikke ved, hvor vi skal finde disse flinke folk, når vi så sidder med planlægningen af et stævne. Vi kender jo ikke alle og så kommer vi tit til at spørge de samme frivillige hver gang.

Derfor vil vi rigtig gerne lave et såkaldt Hjælperkorps, som betyder, at man tilkendegiver, at man gerne må kontaktes med ønske om hjælp til tjanser ved DI-stævner. I praksis betyder det, at vi ønsker at samle en stor pulje af personer, som man må kontakte, hvis man har brug for hænder til at få et stævne til at glide – selvfølgelig uden forpligtigelse. Hvis det ikke passer ind i kalenderen, så er det selvfølgelig bare sådan, og så kan det være man godt kan næste gang man bliver spurgt.
Vi håber at rigtig mange vil tilmelde sig dette hjælperkors og vise,at frivilligheden stadig lever i bedste velgående J

Der arbejdes i øjeblikket på at opsætte en model til dette hjælperkorps, som det bliver nemt at tilkendegive og at kommunikationen mellem stævneudvalg/sportskomiteen og hjælperkorpset kan ske på passende og nemmest mulige måde for alle parter. I næste nyhedsbrev vil det blive offentliggjort, hvordan man melder sig under fanerne og hvordan det vil fungere helt præcist.

 
DM i sport og gæðdingakeppni
Flere har været lidt uforstående overfor vores udmelding om at adskille DM’erne til næste år, og vi beklager, at udmeldingen ikke var fulgt af en ordentlig begrundelse.
NM 2016 er den helt store faktor i overvejelserne omkring afviklingen af DM. Til NM 2016 skal Danmark stille med et ret stort landshold, da der både skal udtages ekvipager til sportsklasserne og gæðingakeppniklasserne.
Dette første officielle NM i Gæðingakeppni vil uden tvivl betyde, at flere ryttere vil satse på begge sportsgrene, og en adskillelse kan sikre god hestevelfærd, og gode forhold i forhold til klassestarter for rytterne, så man ikke kommer ud fra at skulle vælge, hvis klasserne ligger for tæt, eller finalerne samtidig.
 
Gæðingakeppni stormer frem og er blevet meget populært indenfor de senere år, og målgruppen for gæðingakeppni ligger tæt op af sporten, så det vil være nærliggende at se på, hvorvidt det er hestevelfærd at lade heste starte både gangartsklasser og en gæðingakeppni-klasse til samme arrangement (i denne sammenhæng et samlet DM), når nu det ikke er tilladt i sporten, at en hest starter både 4- og 5-gang.
 
Der er store planer, håb og ønsker for Hedelands fremtid, som de fleste nok har set i det seneste TÖLT, og sportskomiteen vil gerne vise sin support til anlæggets fremtid ved at benytte det. Hedeland kan sagtens danne rammerne om et flot DM Sport, det lod sig så fint gøre i 2012. I fremtiden kommer Hedeland forhåbentlig til at kunne rumme DM i Gæðingakeppni også. Om DM’erne til den tid skal være samlede igen, det må tiden jo vise.
 
Grunden til at vi - i samarbejde med avlskomiteen - vil afholde en kåring under DM i Gæðingakeppni, er naturligvis, at kulturen omkring gæðingakeppni ligger meget op af kåringer og i Island praktiseres dette i stor stil, det største eksempel er jo Landsmót. Så vi vil samle interesserne omkring avl og gæðingakeppni-konkurrenceformen, som det gøres på Island.

 
Dommerudvalg
Til årets efterårsseminar for sportsdommerne blev der nedsat et nyt dommerudvalg bestående af en ansvarlig fra sportskomiteen i kraft af Nina Sneholt (som afgår efter generalforsamlingen), Marie Louise Fredslund, Liv Malskær, Jens Krarup, Lise Galskov og Marie Louise Christiansen blevet valgt. Så snart gruppen har haft første møde, vil det blive meldt ud, hvem der er kontaktperson inden for de enkelte områder.

 
Dommerbemanding og stævnestruktur
Der evalueres i øjeblikket på, om dommerbemandingen til stævnerne er hensigtsmæssig i henhold til dommernes status, uddannelsesniveau og videre uddannelse. Dette bliver der naturligvis informeret om, så snart der skulle være ændringer i krav til dommerbemanding.

 
FEIF- og A-dommer gebyr
Gebyrer for FEIF- og A-dommere frafalder, så der skal ikke længere betales gebyr til DI for brug af FEIF- og A-dommere. Dog skal disse dommere stadig have økonomi til at kunne videreuddanne sig, hvilket betyder, at gebyret er flyttet over på DRL/WRL-status.
 
DRL /WRL-status
Priserne for at få DRL og WRL status stiger, dette er for at kunne bidrage til FEIF- og A-dommernes videre uddannelse. Så stigning på DRL / WRL status går ind og erstatter dommergebyrerne.
DRL-status (Sport) uden opklasning fra B til A: 600 kr
DRL-status (Sport) med opklasning fra B til A: 900 kr
WRL-status: 1200 kr
WRL- + DRL-status (Sport) uden opklasning fra B til A: 1800 kr
WRL- + DRL-status (Sport) med opklasning fra B til A*: 2100 kr.
DRL-status (Gædingakeppni): 300 kr
 
*Er kun muligt, hvis ikke B-klasser udbydes som WRL


DRL/WRL-stævner
DRL/WRL-stævner skal fremadrettet afvikles af en klub eller i samarbejde med en klub. Dette er besluttet for at sikre vores dommere i fht forsikring, og også for at holde de stævner, som har betydning i fht ranglister, i foreningsregi og derved kan gøre sporten fair.

 
DM i ALRID 2016 – til klubberne
Af hensyn til jeres planlægning af stævner i 2016, vil vi rigtig gerne opfordre jer til at melde ind til os, hvis I har lyst til at være arrangør for DM i ALRID 2016. Og igen for at tage hensyn til jer og jeres planlægning, vil vi gerne høre fra jer inden d. 15. december, så den udvalgte arrangørklub kan få besked og begynde overvejelser, planlægning osv.

 
Generalforsamlingen – sportskomiteen inviterer…
Så er det snart tid til generalforsamling, og igen i år inviterer vi til åbent hus inden generalforsamlingen, hvor I er velkome til at komme og få en snak.
Vi har to punkter, som vi gerne vil have på bordet til dette åbne hus:
  • Landsholdsudtagelse; at udtage et landshold til at repræsentere Danmark. Hvordan gøres dette mest fair og med bedst resultat?
  • DI's stævner; at afholde stævne i DI-regi og i klub-regi. Hvordan motiverer vi de frivillige?
 
Vi håber naturligvis fortsat, at alle der har gode ideer og input samt eventuelle spørgsmål vil sende os en mail til sportskomiteen@islandshest.dk og vi besvarer den hurtigst muligt.
 
Med venlig hilsen
 
Sportskomiteen
Nina, Rikke, Signe og Helle