Copy
View this email in your browser

Is lezen vermoeiender dan Netflixen? 

Het korte antwoord? Ja. 
Het lange antwoord? Ja, vaak wel. Je moet nu eenmaal zelf in je hoofd een wereld creëren in plaats van achterover leunen en passief registreren, ook al word je wel geholpen door uitmuntende geesten en is de beloning ook zo veel groter. 

Maar het allerbelangrijkste? 
Het juiste boek kiezen. Ergens in ons hoofd hebben we allemaal een boekenkast met alle boeken die we moéten lezen. Klassiekers! Dikke boeken! Moeilijke boeken! Boeken waar je een beter mens van wordt! Die kast is zo groot en vol, dat de moed je al in je schoenen zakt. Bij mij werden die planken vanaf het middelbaar gevuld met de verplichte Mulischen en W.F. Hermansen en door pretentieuze vijfsterrenrecensies en prijswinnaars.

Tot ik een paar jaar geleden besloot om gewoon een boekenkast bij te bouwen in mijn hoofd, maar dan wel eentje met enkel boeken die ik WIL lezen. (Het is toch absurd hoe voor de hand liggend dit is.) Vaak heb ik mentaal geen ruimte voor (en laat ons eerlijk zijn - zin in) moeilijkdoenerij en dus die moet-boeken. Bovendien bestaan er héél veel andere boeken. Boeken die even ontspannend zijn als een aflevering van Sex Education. (Voel je ze komen, de tips? Hier gaan we!)

(Beelden van hoe ik omval van verbazing wanneer ik zeer voor de hand liggende dingen besef, hoewel ik al de 30 al gepasseerd ben. (Zoals ook: het logo van Carrefour is een C en geen collage van pijlen. Thanks Karen François!))
Naar Ruth & Pen (Emilie Pine) heb ik zéér hard uitgekeken. Want het vorige boek van Emilie, Notes to self (non-fictie), zit diep in mijn hart. Dan hou je toch een beetje je hart vast, zeker omdat het nieuwe dus een roman is. Maar het was er boenk op. Dezelfde thema's, maar dan mooi uitgewerkt in 2 parallelle verhaallijnen die elkaar kruisen. Ik typte hier die thema's, maar ik heb ze weer verwijderd, want dan zou je met een specifieke bril beginnen lezen en dat mag niet. Gewoon een goed boek. 
(Omdat ik geen foto kon nemen van het boek is dit een kat met een pen.)
Leve Astrid! 
(Alle Astridden altijd, maar in dit geval vooral Lindgren dankzij Barbara Rottiers.) Barbara zorgde voor de mooiste ode in tekst en beeld. Die tekeningen helpen natuurlijk voor het Netflix-gehalte, dan moet je er iets minder in je hoofd maken. Even vaak gelachen als ontroerd geweest én ook nog iets geleerd zonder dat iemand met z'n vinger stond te zwaaien. Driewerf hoera. (En check ook zeker haar andere boeken!)
The humans (Matt Haig) zou ik niet lezen op basis van de achterflap: Een alien vermomt zich als mens en wil naar huis. Ik dacht 'meh', maar de tipper zei 'LEZEN!' en ik gehoorzaamde. Daar ben ik nog altijd blij om, want het wordt een beschouwing van de mensheid die luchtig is en zowaar positief. Al zijn boeken zijn prachtig (ook non-fictie zoals Reasons to stay alive). Met een zéér grote eervolle vermelding voor The Midnight Library, mijn favoriete boek van 2020. 
De meisjes (van Annet Schaap) heeft mij 7 keer ontvoerd naar een andere wereld. Het zijn sprookjes en die draaien bij mij altijd de vlotte beeldenkraan open, misschien omdat we ze vooral hoorden toen onze fantasie nog niet gefnuikt was door het volwassen(er) worden. Annet schreef er dan ook nog eens 7 magistrale, of ik moet zeggen - herschreef, want de verhalen ken je, enkel niet vanuit dit (meisjes)perspectief. 
Als boeken al eens intimideren, dan doet poëzie dat al helemaal. Moeilijk! Hermetisch! Vermoeiend! Wel, Zegen de dochter van Warsan Shire is dat niet. (Uitmuntend vertaald door Radna Fabias) Prachtige bundel over seksueel geweld en de pijn van het opgroeien, tot een ode aan Grace Jones. Origineel, recht door zee en prachtig. Oh ja, je kent haar van bij Beyoncé. Nog niet overtuigd? Luister dan even naar hoe ze het weergaloze Home voorleest (Pas op, heftig en niet vrijblijvend.)

Meer tips?

Opgepast, komende regels gaan niet over boeken, maar ik moet deze praktische tips met jullie delen want ze maken alles zo veel beter. 
  • Als ons kindje eet, heeft die altijd een bavet met lange mouwen aan. Als ik zijn handjes dan afveeg, steek ik die propere handjes altijd meteen ín die mouwen, zo worden die niet opnieuw vuil wanneer de rakker dan toch nog naar iets graait. (In diezelfde categorie: opgedroogde rijst en pasta is veel makkelijker op te kuisen, dus gewoon een nacht laten liggen.)
  • Trello is life
  • Crumbel is also life.
En dan toch nog een paar boekentips om het af te leren.
  • Voor mensen die graag naar Hotel Römantiek en Benidorm bastards keken is er de reeks van Hendrik Groen, over bewoners van een woonzorgcentrum die er 'nog het beste van willen maken'. Over eenzelfde groep mensen, maar die vooral willen beslissen wanneer en hoe het eindigt en daar een moestuintje voor hebben is er Josephine van Anne-Laure van Neer, ondanks de heftige thematiek best een grappig boek.
  • Voor mensen die graag naar De Kavijaks keken is er Allemaal willen we de hemel van Els Beerten. Ja, een boek met de Tweede Wereldoorlog als setting, maar dan wel een heel goed boek met de Tweede Wereldoorlog als setting.
  • Voor mensen die graag naar Big Little Lies keken (of naar The Morning Show) zijn er alle boeken van Taylor Jenkins Reid, vooral The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Malibu Rising en The Daisy Jones & The Six. Het is niet toevallig dat Reese Witherspoon, die die reeksen maakte, ook dat laatste boek gaat verfilmen.)
  • Voor mensen die graag naar entertainende 20-minutenseries kijken over muziek of het leven met quirky personages is er het hele oeuvre van Nick Hornby, te beginnen bij High Fidelity.
  • Voor mensen die al eens graag een romcom nuttigen mét diepgang, is er Het wordt spectaculair. Beloofd van Zita Theunynck (en schrijf je ineens ook in voor de nieuwsbrief die ze schrijft met haar zus Sara.)
  • Voor mensen die graag naar Sex Education keken is er De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Zelden zo vaak luidop gelachen met een boek.
  • Voor mensen die graag nog wat meer argumenten hebben om tegen boekensnobs te gebruiken: Matt Haig (ja, die van daarnet) schreef dit uitmuntende lijstje bij elkaar. Mijn favoriet argument? 'If something is popular it can still be good. Just ask Shakespeare. Or the Beatles. Or peanut butter.' of Netflix?! ;-)

 
Wat is het laatste boek dat jij las dat je totaal ontspannen achterliet?
Of heb je feedback over de boekenbrief? Of een andere boekentip? Altijd welkom via een antwoord op deze mail. In mijn boekenkast/inbox is altijd plaats.

Wil je een aantal (van deze) boeken graag kopen/bestellen? Doe het bij je onafhankelijke boekenwinkel.
Mijn favorieten?
Leuven: Boekarest en Barboek
Antwerpen: Luddites
Mechelen: De Zondvloed
Hasselt: Grimm
Kortrijk: Boekenhuis Theoria
(Jullie tipten ook al boekenwinkels in andere steden, die staan nu hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Merci daarvoor! )

Anneliefs.
Website
Instagram
Copyright © 2022 de boekenbrief, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp