Copy
View this email in your browser

Opvoedboeken voor mensen zonder kinderen?

Jazeker! Lang voor mijn eierstokken rammelden met hun kinderwens, las ik al opvoedboeken en boeken over kinderen. Dat gaat immers over mij - en over ons allemaal. We zijn zelf allemaal kind, en hebben er hoogstwaarschijnlijk ook een paar in onze omgeving. Ze leren je dus beter omgaan met mensen in het algemeen en kleine mensjes specifiek. En meer nog, je leert vooral veel over jezelf, want je leert dat je eigen opvoeding nog steeds impact heeft op je persoonlijkheid, gewoontes en denkpatronen. 

Philippa Perry is m'n goeroe. De eerste keer dat ik het las, had ik nog niet de 'eigen-baby-focus' en daardoor had ik er nog meer aan. Ik leerde beter communiceren met m'n lief en omgeving, mild naar m'n huidige en jongere zelf kijken en ik werd een betere tante/kindervriendin. Toen Baby Hugo er een paar jaar later was, las ik het opnieuw, en ik ben daardoor zéker een betere moeder. 'Wat zegt Philippa?' is dan ook een vaste vraag in ons huishouden. 
 
Er zijn héél veel foute veronder-stellingen over Mild ouderschap. Dat er geen grenzen zouden zijn en dat het zorgt voor kinderen die in de supermarkt alles uit de rekken trekken bijvoorbeeld. Ik ben niet arrogant genoeg om na 1 jaar ouderschap te zeggen dat DIT WERKT, maar het is wel wat goed voelt. Je kind als méns zien, respecteren en duidelijkheid bieden past beter bij ons dan het naar een hoek sturen en daar alleen te laten huilen.
Uschi Lichter schrijft voor iedereen die al eens met kinderen te maken heeft, van sportcoaches over leraren tot ouders. Ze moedigt je aan om je buikgevoel te volgen, naar het kind in kwestie en naar jezelf te kijken. Klinkt wollig, maar wordt praktisch uitgewerkt. Ook een goeie om altijd in de buurt te hebben voor wanneer het nodig is. Als je bang bent om een helikopter te worden, is Rust, regelmaat en fikkie stoken de perfecte tegenhanger om tegelijk te lezen. Heerlijk no-nonsense.
Even de omgekeerde beweging dankzij Sofie De Moor. Geen kinderen, wel drie kippen is (ook) voor alle mensen mét kinderen om net wat meer begrip te hebben voor mensen die geen kinderen kunnen krijgen. En soms dus over iets anders te praten dan onze pamperkoppies. Prachtig autobiografisch boek over een onvervulde kinderwens, maar vooral ook over hoe we allemaal nét iets meer rekening kunnen houden met andere mensen.

Meer tips?

Opgepast: eerst een paar random tips die niets met boeken te maken hebben, maar ik moét ze delen: 
  • Nu we het toch over kinderen hebben. Stél dat je iemand in je omgeving hebt die borstvoeding geeft, ga die dan even een glaasje water brengen wanneer ze bezig is. Dat is echt het schoonste wat je voor die persoon kunt doen want van borstvoeding geven krijg je echt absurd veel dorst. (En ga kraamkost brengen als je daar tijd voor hebt.)
  • Gazpacho met feta en komkommer en hartige granola. Ja hartig, met mosterd en olijfolie. Ik gebruik dit recept van Green Kitchen Stories en dat past werkelijk bij alles. Maar vooral in gazpacho, gazpacho is life. 
Dit kolommetje mag je dan weer negeren als je geen kinderen (opkomst) (of een gigantische fascinatie voor ze) hebt, want ze zijn iets specifieker en ik heb er veel aan gehad. 
  • Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht is het ideale eerste babyboek. Helder, snel, praktische tips (KOOP MEER TETRADOEKEN), plezierig geschreven en je hebt achteraf niet zo iets van 'FOK waar ben ik aan begonnen?'.
  • Wat elk kind nodig heeft van Klaar Hammenecker is een heel concreet, interessant boek dat ik ongetwijfeld nog verschillende keren ter hand ga nemen wanneer ik tegen iets aanloop. Tijdens het lezen kreeg ik vooral veel vertrouwen en dat kunnen we allemaal wel gebruiken denk ik.
  • Hoogsensitieve ouders van Elaine Aron is een verdieping voor wie haar algemene boek over hoogsensitiviteit zeer herkenbaar vond en wil leren hoe hoogsensitiviteit meespeelt in je ouderschap. Daar valt wel wat over te zeggen, borstvoeding geven bijvoorbeeld zorgt voor extreem veel prikkels, klinkt logisch, maar ik besefte het pas door het te lezen en kan er sindsdien naar handelen.
  • Baby-Lead Weaning is een methode om vaste voeding te introduceren bij je kind ontwikkeld door Gill Rapley. Eigenlijk is het simpel, je geeft je kind wat je zelf eet (en past het een beetje aan) in plaats van pureetjes te maken en in de mond te proppen. Wij hebben er vooral veel plezier aan beleefd, want we eten van in het begin gezellig samen, hebben een kind dat olijven en hummus eet, maar we hebben wel wat extra vodden en bavetten moeten kopen.
Ik wil m'n kind echt graag alles meegeven in het leven, dus heb jij nog boeken- of opvoedtips? Of heb je feedback over de boekenbrief? Of een antwoord boekentip? Altijd welkom via een antwoord op deze mail. In mijn boekenkast/inbox is altijd plaats.

Oh en wil je een aantal (van deze) boeken graag kopen/bestellen? Doe het bij je onafhankelijke boekenwinkel.
Mijn favorieten?
Leuven: Boekarest en Barboek
Antwerpen: Luddites
Mechelen: De Zondvloed
Hasselt: Grim
Kortrijk: Boekenhuis Theoria
(Jullie tipten ook al boekenwinkels in andere steden, die staan nu hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Merci daarvoor! )

Anneliefs.
Website
Instagram
Copyright © 2022 de boekenbrief, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp