Copy
View this email in your browser

Hoe lang is het al januari? 

Ik typte het begin van deze brief duidelijk nog in december, terwijl ik me slim zat te vinden dat ik 'al' januari schreef, want het zou nog wel even duren voor de brief af was. Ha. Het begint een thema te worden. Soit, de winter duurt lang. En hoewel het soms al naar lente ruikt, kan het nog keren en heeft nog altijd niet deftig gesneeuwd. Ik vind dat eigenlijk niet zo heel erg, maar dat is omdat ik mij zéér goed omring. Met best een plezierige man en baby, maar ook met puike papieren met letters op en kaften rond. Jawel, dat is een leutige omschrijving van het concept 'boek'. Daarvoor was je hier? 
Of toch voor dit kattengifje: 

One pot, pan, planet (Anna Jones)
Laat me beginnen bij eten, want dat is het belangrijkste. Nu ik toch bezig ben met boude uitspraken: Dit is het beste kookboek ooit. Ik heb niet àlle boeken ter wereld getest maar volgens mijn kookboekenkast toch wel 80%. Ik heb een twintigtal recepten gemaakt uit dit boek, wat op zich al een prestatie is, en àl die gerechten waren bovengemiddeld lekker. Niet zo gewoon van 'ah wel goe ja', neenee, gesprekstoppend, ogensluitend-van-genot lekker!
In Pluto (Lara Taveirne) duidde ik honderden zinnen aan en maakte ik een veertigtal ezelsoren. Als er een pagina zonder aangeduide zin is, komt dat enkel omdat ik op dat moment geen pen bij de hand had.
Lara doet iets met taal en iets met mij. Ze raakt zo veel gevoelige snaren. Haar eerste boek De kinderen van Calais stond al op mijn favorietenlijst, en haar nieuwe Pluto staat daar nu naast te pronken. Dit is van het beste dat ons land te bieden heeft.
(We praatten ook op de radio.)
Films die nergens draaien (Yorick Goldewijk) is genomineerd voor 'De Boon', en ik ben zo iemand die dan zegt 'ik had het daarvoor al gelezen', (dankzij Maartje van Boekarest). Een uitzonderlijk boek, waar zelfs de volwassenen interessante karakter-ontwikkelingen doormaken en waar het beste beeld van 2022 in staat: dat sommige mensen volwassen worden als 'limonade die aangelengd is met te veel water'. Meermaals gehuild.
De Mary (Anne Eekhout) waar het in dit boek over gaat is Mary Shelley, de schrijfster van Frankenstein. Er is heel veel geweten over haar omdat ze een fervent dagboekschrijver was, maar niet zo veel over de periode nét voor ze Frankenstein schreef. Anne Eekhout nam de feiten die er waren en schreef er een verhaal rond. Bijzondere mengeling van feiten en fictie, treffende borstvoedingscènes en zeer koortsige, fantasierijke dromen. (Ook met haar kon ik praten.)

Meer tips?

Opgepast, dit stukje tekst bevat geen boekentips.
Ja, dat is raar, maar ik kan niet anders dan deze dingen met jullie delen. Want ik heb geen waarheid in pacht, maar wel 2 mega praktische zaken die mijn leven makkelijker maken en dus mijn winter ook. (Naast theetjes en lekkers en met een boek zitten in die éne streep zon die binnen valt.)
  • Mensen die graag koken: investeer in een 'Microplane', je gaat nooit meer zuchten als ze je vragen om te raspen om te zesten, néé, je gaat blij zijn. Geloof mij. 
  • En koop je een lange schoenlepel. (Ik heb deze.) Ja dat is random, maar de volgende keer dat je met je handen vol aan de voordeur staat en niet kan bukken zonder iets neer te zetten ga je aan mij denken en mij gelijk geven.
En dan toch nog een paar korte boekentips om het af te leren.

Een klein afscheid is het eerste boek van Joris Hessels, die je kent van zijn televisieprogramma's De Weekenden en Taxi Joris. Het boekje is even warm en waarachtig als die programma's, en schuwt de heftigheid niet zonder ooit te zwaar te worden.

Dan las ik nog een prachtig klein boekje met brieven tussen een Amerikaanse schrijfster en een Britse boekenwinkel. Een relatie die begint met 'Geachte boekhandelaar', om te eindigen in inside jokes en hechte vriendschap. 84 Charing cross road van Helene Hanff. (Mij getipt door mijn eigen favoriete boekengroothandelaar met wie ik mogelijks dezelfde evolutie doormaakte.)

Heb je Lupin gezien op Netflix? Of je nu ja of nee antwoordde, maakt niet uit, lees Arsène Lupin, Gentleman Inbreker van Maurice Leblanc, wereldberoemd in Frankrijk en ideale vakantieliteratuur in alle landen.

In de vorige boekenbrief tipte ik de boeken van John Green al, en zijn podcast Anthropocene reviewed, maar van die podcast is nu ook een boek en ooooh man. Als je nood hebt aan wat troost, vertrouwen, inzichten en mooie quotes. Dit is je boek.

En voor wie graag over eten leest is er nu In de keuken, samengesteld door Bowi van Onna. Eindelijk een boek in het Nederlands met allemaal verhalen over eten en keukens, heerlijk afwisselend, dat zin geeft om te eten/koken.

 
Deze brief was minder thematisch dan de vorige. Was dit ook plezierig? Of heb je andere feedback over de boekenbrief? Of een boekentip? Altijd welkom via een antwoord op deze mail. In mijn boekenkast/inbox is altijd plaats.

Oh en wil je een aantal (van deze) boeken graag kopen/bestellen? Doe het bij je onafhankelijke boekenwinkel.
Mijn favorieten?
Leuven: Boekarest en Barboek
Antwerpen: Luddites
Mechelen: De Zondvloed
Hasselt: Grimm
Kortrijk: Boekenhuis Theoria
(Jullie tipten ook al boekenwinkels in andere steden, die staan nu hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Merci daarvoor! )

Anneliefs. (Of was het Annebriefs?)
Website
Instagram
Copyright © 2022 de boekenbrief, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp