Copy

Het is eindelijk zover!

Sinds september ben ik, zoals je inmiddels weet, mijn eigen blog begonnen. Samen met mijn website ben ik ook mijn Facebook pagina gestart. Met succes, want jullie zijn tot nu toe massaal lid geworden. En na veel voorbereiding is het nu eindelijk zover. Ook mijn Youtube kanaal is eindelijk klaar voor de start. Afgelopen week heb ik jullie allemaal op de hoogte gebracht middels een korte introductie video via Facebook. Ik ben nieuw met dit soort dingen, maar ik met ingehouden adem zitten kijken. Wat leuk is het om te zien hoe zo'n bericht wordt opgepakt. Binnen 4 uur tijd was de video al meer dan 6.000 keer bekeken! Zo leuk! Maar vanaf nu is hard werken, want ik ga proberen iedere woensdag een video via mijn Youtube kanaal te delen :-) dus volg me zodat je nooit meer een videotip mist. En als jullie vragen hebben of onderwerpen waar je graag iets over wilt weten? Je weet me te vinden en wie weet behandel ik je vraag op mijn kanaal.

Liefs, 
Marja

Het voorjaar is in aantocht

Nog geen maand geleden voelde het alsof de winter nog wel even zou duren, maar gelukkig is inmiddels duidelijk dat het voorjaar toch echt aan het doorzetten is. Ook al regent het vandaag meer dan pijpenstelen, het aantal lekkere en zonnige dagen is flink in de meerderheid sinds half februari. Tijd dus om je klaar te maken voor de grote jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. 

Omdat je ook van het mooie weer moet genieten adviseer ik je om de voorjaarsschoonmaak niet al te groot en/of ingewikkeld te maken. Het is lekker om met een fris en verzorgd huis de lente te beginnen, maar het is ook heerlijk om te genieten van iedere zonnestraal die de komende tijd naar binnen komt. Daarom dus wat handige tips deze keer om georganiseerd de schoonmaak te starten. 

Stap 1: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen onze moeders (en vaders) altijd. Mijn lieve moedertje zei dat in ieder geval wel. En ze heeft nog steeds gelijk. Met een plan van aanpak is het zo gepiept. Het voordeel is ook dat je lekker dingen kunt afvinken. Afvinken is mijn favoriete bezigheid :-) betekent namelijk dat je vooruitgang boekt en het lijkt allemaal veel sneller te gaan. Geloof me. Neem dus even 5 minuten de tijd om een to-do lijstje te maken. Check direct of je alle benodigdheden nog in huis hebt, of dat je eerst even boodschappen moet doen. Niets is vervelender om tijdens het werk de deur uit te moeten om iets te halen. 

Stap 2: van boven naar beneden

Ik adviseer iedereen altijd van boven naar beneden te werken. Dit geldt voor een ruimte die je schoonmaakt (van het plafond naar de vloer), maar het geldt ook voor het gehele huis. Ik begin altijd op de bovenste etage. En werk zo naar beneden. Voordeel daarvan is dat je vuiligheid naar beneden toe weg werkt, in plaats van dat je mogelijk vuiligheid terug brengt in een ruimte die je al hebt gedaan. Een ander voordeel is dat je goed in de gaten kunt houden waar je bent gebleven. 

Stap 3: de ruimte zelf

Zodra ik aan een ruimte begin probeer ik eerst orde te scheppen in de chaos. Bij mij betekent dat dat ik begin met de vuile was te verzamelen. Neem de slaapkamer bijvoorbeeld. Alles wat gewassen moet/kan worden haal ik weg en doe ik in de wasmachine. Kleding, beddengoed, kleedjes, pyjama's, noem maar op. Het ruimt lekker op als dat alvast uit de weg is. En alles dat ik nodig heb voor het voorjaar en de zomer haal ik uit de kasten. Alles wat ik niet meer nodig heb, mijn winterspullen, gaan de kast juist in. Ik heb daar speciale opbergkisten voor die ik makkelijk kan afsluiten en die doorzichtig zijn. Zo kan ik altijd zien wat erin zit. 

Ik maak direct van de gelegenheid gebruik om goed te kijken of er spullen in de ruimte zijn die misschien weg kunnen. Orde en netheid vind ik heel belangrijk. Daar hoort bij dat te veel spullen alleen maar zorgt voor meer stof. Wat voor mij altijd goed werkt is een zogenaamde 'Vraagtekendoos'. De spullen die weg kunnen zonder dat ik daar enige twijfels bij heb gaan ook echt direct weg (Marktplaats op, naar de tweedehands winkel of ik geef het aan iemand die het graag wil hebben). De spullen waar ik zo mijn twijfels over heb gaan regelrecht in de 'Vraagtekendoos'. Waarom het vraagteken? Omdat ik nog even goed wil nadenken of ik het echt weg wil doen, of dat ik het misschien nog kan gebruiken. Het voordeel van de doos is dat het direct opruimt en dat ik het tegelijkertijd nog even, georganiseerd, opzij kan zetten.

Stap 4: goed luchten die handel!

Ik heb de was op de gang gelegd, ik heb alles leeggehaald, de dozen beneden gezet en de vraagtekendoos gevuld. Tijd om de boel eerst even goed te luchten. Lekkere frisse lucht maakt een enorm verschil. En in de tussentijd kun je de was in de machine doen. Trakteer jezelf ook tussendoor even op een kop koffie of thee. Je hebt het verdiend!

Stap 5: aan de slag

Als de ruimte goed gelucht is kun je aan de slag. Pak je lijstje erbij, want je had het voorbereid weet je nog. Wat je nodig hebt staat klaar. Zo kun je lekker beginnen met soppen. En vergeet niet: van boven naar beneden werken. Dus begin bij het plafond, dan de bovenkant van de kasten etc. Werk je een weg naar beneden tot alleen het stofzuigen en dweilen overblijft. 

Fluitje van een cent dus! Ik ben benieuwd naar jullie systemen en aanpak. Stuur een berichtje via mijn blog of deel je ervaringen via Facebook.
Meer tips? Klik hier!

Youtube tips en adviezen

Ik zei het al in mijn introductie, ik heb EINDELIJK mijn Yotube kanaal waar ik wekelijks tips en adviezen ga geven. Ik vind het zo spannend! Jarenlang heb ik het televisieprogramma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?' gemaakt, dus ik weet als geen ander hoe goed video werkt. En toen mijn moeder en ik stopten met het programma miste ik het wel geregeld. Daarom besloot ik mijn eigen kanaal op te zetten. Zo kan ik direct met jullie handige tips en adviezen delen, maar ook al jullie vragen beantwoorden. Alle onderwerpen die ik namelijk via Youtube ga behandelen zijn gebaseerd op vragen die ik van jullie via mijn blog of Facebook pagina krijg.

Vanaf nu dus iedere woensdag een nieuwe video met een tip. En pssst, vergeet me niet te volgen zodat je nooit een nieuwe tip mist! ;-)
Volg me en blijf op de hoogte!

Tips van mijn blog

Op mijn blog geef ik iedere week tips. Hier een selectie van de drie meest gelezen artikelen van de afgelopen maand.

Super snelle soptips voor drukke mensen

Schoonmaaktips zijn altijd handig, maar voor drukke mensen met weinig tijd is het nog handiger! Daarom vandaag wat super snelle soptips voor busy bees met weinig tijd (en/of geduld).
Lees verder

Gekrompen kleding herstellen

Gekrompen kleding, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Laat me je wat verklappen, ook mij is het gebeurd. Per ongeluk in de droger terecht gekomen, net té warm gewassen, noem maar op. Maar! Je kunt gekrompen kleding weer helemaal herstellen.
Lees verder

Slimme badkamer schoonmaaktips

De badkamer is een plek waar je lekker moet kunnen ontspannen. En ontspannen doe je niet als je overal vieze plekjes ziet. Aan de slag dan maar!
Lees verder

Blijf op de hoogte!

Volg je mij al via social media? Naast mijn blog heb ik ook een Facebookpagina en deel ik videotips via mijn Youtube kanaal
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Copyright © 2019 Schoonmaken met Marja, All rights reserved.


Je mailsettings veranderen?
update je voorkeuren of schrijf je uit

Email Marketing Powered by Mailchimp